Romania trebuie sa intensifice de 270 de ori ritmul de reabilitare a locuintelor pentru a respecta decizia UE de a reduce consumul de energie cu 20%pana in 2020, a declarat vineri directorul Patronatul Societatilor din Constructii PSC, Adriana Iftime, potrivit NewsIn.
“Romania trebuie sa creasca rata de modernizare la 5% pe an, adica sa se intensifice de 270 de ori ritmul de reabilitare” a spus directorul general al PSC.
Aceasta a precizat pentru NewsIn, ca rata de modernizare in Romania, in 2009, propusa este de 0,018% pe an si numai pe blocurile de locuinte.
Aceasta a explicat ca rata de modernizare este cota parte din procentul de 20% pe care Romania trebuie sa il indeplineasca conform normelor UE asumate pentru reducerea consumului de energie.
Ca un contraexemplu Adriana Iftimie, a spus pentru NewsIn ca Germania are o rata de modernizare de 2% pe an ceea ce inseamna ca in 10 ani Germania se va incadra in cerintele europene.
Aceasta perioada de timp ar putea fi simtitor redusa tinand cont de faptul ca aceasta tara mai are de reabilitat numai 15% din fondul locativ.
Iftime a continuat spunand ca in Romania reabilitarea termica este inteleasa numai prin anveloparea blocurilor si nu se acorda atentie si modernizarii retelelor si punctelor termice.
Din punctul de vedere al patronatului societatilor din constructii, un alt neajuns al legislatiei care reglementeaza reabilitarea termica este acela ca fondurile alocate pentru anvelopare nu sunt destinate si locuintelor individuale.
“Nu este corect nici etic fata de cei care locuiesc la case. Pierderea de caldura este mai mare in acest caz pentru ca aici este vorba de patru pereti exteriori si nu unul sau doi ca in cazul apartamentelor” a spus directorul general PSC.
Referindu-se la finantarile pentru reabilitare termica, Adriana Iftime a spus ca Romania este printre tarile cu cea mai mica suma alocata.
Astfel, Germania a cheltuit 23.000 de euro pe apartament, din care numai 8.500 au fost folositi pentru eficientizarea energetica, restul fiind implicati in modernizarea locuintelor.
De asemenea, Cehia a cheltuit 6.500 de euro pe an, Letonia 6.400 euro pe an, in timp ce in Romania se acorda 3.000 de euro pe apartament.
Directorul general al PSC a precizat ca patronatul va propune ca asociatiile de proprietari sa benefiieze de un consultant sau un specialist care sa ii reprezinte in relatiile cu firmele de constructii, care efectueaza lucrarile de reabilitare termica si acest lucru sa nu mai fie facut de administratorii sau presedintii de bloc.
Articol preluat de pe bloombiz.ro