Marii dezvoltatori de pe piața locală au în vedere alinierea la standardele internaționale în materie de construcții.
În consonanță cu tendințele internaționale, în marile orașe ale țării apar tot mai multe inițiative de a construi locuințe „prietenoase cu mediul”. În contextul așa-numitelor „obiective 20-20-20” adoptate de Uniunea Europeană, este fără îndoială că, pe termen mediu și lung, aceasta este direcția de dezvoltare pentru rezidențialul autohton.
Deși locuințele care se construiesc la ora actuală sunt în mod clar mai eficiente energetic decât cele vechi (ceea ce se simte din plin la plata facturilor), asta nu le încadrează neapărat în categoria construcțiilor responsabile față de mediu. „În prezent, avem 14 proiecte rezidenţiale cu peste 4.300 de locuinţe certificate sau în curs de certificare în cadrul programului nostru Locuinţe Verzi”, spune Steven Borncamp, CEO Romania Green Building Council (RoGBC). Deși acest număr nu poate fi considerat foarte mare, este încurajator că la orizont se profilează și dezvoltări de amploare.
Citește și: Casele verzi proiectate de un român, premiante în lumea arhitecturii: vezi cum arată!
Ansambluri de mii de unități, la orizont
La sfârșitul anului trecut, spre exemplu, Immochan România (sucursala locală de investiții imobilare a retailerului francez Auchan) a anunțat încheierea unui parteneriat pentru construcția unei componente rezidențiale în cadrul proiectului Coresi din Brașov, amplasat pe fosta platformă a fabricii Tractorul Brașov. Este vorba despre aproximativ 3.000 de apartamente, ce vor fi dezvoltate printr-un joint-venture cu Avantgarden Immo Invest. Denumit Coresi Avantgarden, ansamblul rezidențial se va desfășura pe 46 de hectare de teren, reprezentând circa 8% din suprafața totală a orașului de la poalele Tâmpei. Potrivit dezvoltatorilor, proiectarea ansamblului va fi realizată potrivit standardelor BREEAM de dezvoltare durabilă și protejare a mediului înconjurător.
În primăvara lui 2015, dezvoltatorul belgian Liebrecht & Wood își anunța intenția de a dezvolta un ansamblu rezidențial „verde” de proporții la marginea Bucureștiului. Amplasat pe un teren de 190 de hectare, cu deschidere către lacul Frumușani, acesta ar urma să cuprindă circa 5.000 de unități locative, atât case, cât și blocuri (cu regim redus de înălțime).
Romania Green Building Council este o asociație non-profit care se ocupă de certificarea proiectelor rezidenţiale responsabile față de mediu și eficiente energetic. Totodată, aceasta promovează responsabilitatea constructorilor față de mediu, precum și eficiența energetică pe durata ciclului de viață al unei clădiri. Recent, organizația a desemnat brandul YTONG ca „Furnizor de soluţii aprobat pentru Locuinţe Verzi”, în urma analizării caracteristicilor tehnice ale produselor și a economiilor de energie pe care le asigură într-o locuință.