Ţările cele mai vulnerabile pe plan economic, precum Grecia, Irlanda, Italia sau Portugalia, sunt cele care oferă cele mai ridicate yield-uri pe segmentul de birouri.
În ciuda faptului că România se luptă încă să-şi revină de pe urma recesiunii declanşate în 2008, aceasta se încadrează totuşi în categoria ţărilor europene cel mai puţin expuse la criza datoriilor guvernamentale. La polul opus, Grecia, Irlanda, Italia şi Portugalia sunt catalogate ca cele mai vulnerabile pieţe din acest punct de vedere, după cum reiese dintr-un studiu realizat de compania internaţională de consultanţă DTZ. Raportul clasifică ţările europene folosind trei criterii: datoria naţională raportată la Produsul Intern Brut (PIB), creşterea PIB şi procentul de scădere a locurilor de muncă din sectorul public (raportat la totalul angajaţilor). „Este remarcabil faptul că cele mai multe ţări, un total de 17, nu sunt afectate în mod direct de criză. Ţările Nordice şi statele din regiunea CEE (Europa Centrală şi de Est, n.red.) beneficiază de o situaţie privilegiată, întrucât majoritatea au ţinut sub control finanţele guvernamentale şi neapartenenţa la zona Euro le-a permis o utilizare mai eficientă a politicii monetare în scopul de a gestiona etapele incipiente ale crizei”, subliniază Matthew Hall, director asociat al departamentului de strategie şi previziuni al DTZ.
Randament anual de 6,7%
Gradul de expunere la criza datoriilor guvernamentale este cel care dictează însă şi valoarea randamentelor imobiliare. Potrivit rezultatelor studiului DTZ, ţările cele mai vulnerabile din punct de vedere economic oferă în momentul de faţă şi cele mai ridicate yielduri pe piaţa clădirilor de birouri – valori cu 25% mai mari decât cele înregistrate în pieţele mai puţin expuse. Astfel, dacă în Grecia, Irlanda, Italia sau Portugalia randamentul anual al unei investiţii pe birouri se ridică la 7,8%, într-o ţară ca România acest indicator ajunge abia la 6,7%. Pentru pieţele expuse marginal, printre care se numără Germania şi Marea Britanie, yieldul ajunge la 7,8% anual.
Evoluţia pieţei office locale, greu de prezis
În ciuda mediului economic local destul de stabil în comparaţie cu alte ţări europene, reprezentanţii companiei de consultanţă în ţara noastră îndeamnă însă la precauţie în ceea ce priveşte perspectivele pieţei locale de birouri. „România, cu una dintre cele mai mari creşteri ale PIB prognozate pentru anul 2012 în Europa, ar putea experimenta o dezvoltare a acestui sector (de birouri, n.red.) al pieţei imobiliare în perioada următoare. Cu toate acestea, având în vedere riscul ridicat de contaminare, precum şi relaţiile economice dintre România şi cele patru ţări identificate drept cele mai expuse la măsurile de austeritate (şi anume Grecia, Irlanda, Italia şi Portugalia), orice rezultat relevant este dificil de prezis şi are un grad ridicat de incertitudine”, spune Bogdan Sergentu, şeful departamentului de evaluări şi consultanţă al DTZ Echinox.