După nouă luni în care cererea de spaţii office încă nefinalizate s-a situat la nivelul zero, companiile îşi recapătă încrederea în acest gen de tranzacţii.
În trimestrul al doilea din acest an, volumul tranzacţiilor de preînchiriere pe piaţa de birouri a Capitalei a atins un nivel maxim al ultimilor doi ani şi jumătate. Potrivit unui raport de piaţă publicat de compania de consultanţă CB Richard Ellis (CBRE), în perioada menţionată au fost încheiate două mari contracte de preînchiriere, având ca obiect o suprafaţă cumulată de 37.500 de metri pătraţi – suprafaţă ce reprezintă o pondere de 49% din totalul cererii înregistrate. „După trimestre consecutive în care nu s-a semnat niciun precontract, în acest semestru s-a manifestat cea mai intensă activitate din T4 2008”, notează reprezentanţii CBRE.
Puterea se întoarce la proprietari: se răresc renegocierile
Revigorarea activităţii de preînchiriere reprezintă un semn clar al revenirii încrederii în piaţă. Un alt indiciu în acest sens este reprezentat de creşterea cu aproape 50% a cererii de birouri în T2 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în intervalul aprilie-iunie din acest an cererea de spaţii office s-a situat la 75.900 de metri pătraţi, la care se mai adaugă o suprafaţă de 10.300 de metri pătraţi, ce a făcut obiectul unor tranzacţii de renegociere şi reînnoire de contracte. În prezent, radiografia sectorului bucureştean de birouri arată cu totul diferit faţă de perioada similară a anului trecut. Faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, volumul activităţii de renegociere şi reînnoire de contracte a scăzut cu 60%, în timp ce preînchirierile au crescut ca valoare cu 118%.
Chirii încă stabile şi clădiri mai pline
Majorarea cererii pe piaţa office autohtonă nu se reflectă încă şi asupra chiriilor. Potrivit datelor CBRE, în ultimele două trimestre, chiria spaţiilor din zonele centrale a rămas neschimbată, la o valoare medie de 19,5 euro pe metru pătrat pe lună. De menţionat este totuşi că valoarea chiriei nete efective este cu circa 8-10% mai mică, în condiţiile în care proprietarii de birouri continuă să ofere o serie de facilităţi chiriaşilor, chiar dacă într-un ritm mai redus decât în ultimii ani.
În momentul de faţă, gradul de ocupare al spaţiilor de birouri din Bucureşti se situează la un nivel de 16,1%, ceea ce marchează o scădere faţă de trimestrul trecut. Zona cu cel mai mic grad de neocupare este nordul (exclusivist) al Capitalei, unde acest indicator se ridică la 9,17%. Totuşi, în semestrul al doilea din 2011 este de aşteptat ca această cifră să crească, dat fiind că aici ar trebui să fie livrate spaţii de birouri cu o suprafaţă totală de 61.000 de metri pătraţi. Pe locul al doilea la acest capitol se situează zona de vest, cu o rată de neocupare de 11%. În zona centrală (Central Business District – CBD), gradul de neocupare a clădirilor de birouri se ridică la un nivel de 13,38%, ca urmare a faptului că aici chiriile ating cel mai ridicat nivel. Pe de altă parte, zonele periferice, precum Pipera-nord, est şi sud, sunt cele care au rate de neocupare de peste 20%, în ciuda faptului că aici pot fi găsite cele mai mici chirii la nivelul Capitalei.