Numărul cumpărătorilor interesaţi de achiziţia unei unităţi locative pentru obţinerea unui profit s-a dublat faţă de anul trecut, relevă un sondaj de piaţă.
În perioada de boom, imobiliarele erau cea mai atractivă opţiune pentru ce care se gândeau să-şi rotunjească veniturile. Promisiunea unor câştiguri rapide şi generoase ademenea investitori mari şi mici deopotrivă. Izbucnirea crizei a dus însă la scăderea drastică a popularităţii acestei pieţe. O analiză realizată recent de fosta organizaţie de vânzări a unuia dintre marii investitori de portofoliu de pe piaţa românească arată o tendinţă de revenire la acest capitol. Astfel, potrivit unui studiu Be Igloo (ce a avut la bază peste 3.500 de respondenţi), 17% dintre căutătorii de locuinţe participanţi la un târg imobiliar din primăvara acestui an aveau în vedere o achiziţie în scop investiţional – pentru închiriere sau revânzare ulterioară. Această pondere indică o creştere de peste 50% faţă de anul 2010, când doar 7,5% dintre cei chestionaţi se arătau interesaţi de o astfel de achiziţie. „Am observat o revenire a interesului micilor investitori: persoane fizice care achiziţionează cu scop de investiţie unul până la cinci apartamente. Acesta este un semnal pozitiv, căci preţurile sunt cu mult mai scăzute faţă de anii trecuţi, posibilităţi de finanţare sunt, la capitolul creditare mai sunt ceva probleme, însă economia dă semne de revenire”, subliniază Nimrod Zvik, managing partner al Be Igloo.
Scumpirea proprietăţilor rezidenţiale, doar „o chestiune de timp”
În opinia reprezentantului companiei, pe termen mediu şi lung obţinerea unor profituri din achiziţia unei locuinţe în scop investiţional reprezintă o certitudine. „Este doar o chestiune de timp până vom asista la o creştere a valorii proprietăţilor rezidenţiale, dictată de schimbarea raportului dintre cerere şi ofertă, moment în care cei care deţin o locuinţă nouă vor fi avantajaţi pentru că o pot evalua la un preţ mult mai mare ”, este de părere Zvik.
Aşa cum s-a văzut în ultimii trei ani, rentabilitatea unei investiţii imobiliare depinde însă fundamental de caracteristicile proprietăţii alese. Potrivit reprezentanţilor Be Igloo, criteriile de selecţie a unei astfel de locuinţe diferă în funcţie de natura achiziţiei – pentru închiriere sau revânzare. “O persoană interesată să investească în imobiliare trebuie să se gândească înainte de a face această achiziţie în primul rând la scopul investiţiei sale, apoi, în funcţie de acesta, la toate criteriile, astfel încât să îndeplinească cerinţele publicului căruia se adresează şi, automat, ca această investiţie să fie una profitabilă”, spune managerul companiei.
Criterii diferite de selecţie
În primul rând, cei care au în vedere închirierea ulterioară trebuie să ţină cont de costul chiriei din zona respectivă şi apoi de valoarea cheltuielilor de întreţinere. De asemenea, aceştia trebuie să fie atenţi şi la împrejurimile respectivei proprietăţi, la gradul de ocupare a imobilului din care aceasta face parte, precum şi la apropierea de centrul Capitalei. Primordiale pentru o astfel de achiziţie sunt nevoile potenţialilor chiriaşi.
Pe de altă parte, pentru acei investitori care se gândesc la revânzarea ulterioară a locuinţei esenţiale sunt gradul de dezvoltare şi ocupare ale zonei, dar şi valoarea de piaţă a proprietăţilor din zona respectivă. Importante sunt şi aspecte precum finisajele sau calitatea construcţiei, acestea influenţând în mod fundamental preţul ulterior de vânzare. În acest caz, în centrul atenţiei cumpărătorilor ar trebui să stea acele aspecte care vor conduce în timp la creşterea valorii proprietăţii.
Mihai
Este o parere interesantă. Cred ca autorul a tinut seama şi de scăderea costurilor pentru realizarea unei noi construcţii. Eu cred că actualele preturi nu vor creşte cel putin 2 ani. Dacă facem o analiză cost vom observa că preturile la locuiţele din România sunt încă la nu nivel suficient de ridicat pentru a genera profit. Principala problemă este lipsa cereri la acest nivel de preţ