Cererea pentru proprietăţile de retail de cea mai bună calitate din Europa Centrală a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.
Potrivit unui studiu de piaţă realizat de compania de consultanţă Cushman&Wakefield, în Europa Centrală cererea investitorilor pentru dezvoltările de retail de cea mai bună calitate a atins cel mai înalt nivel din 2008 încoace, momentul căderii pieţei. Această situaţie nu se regăseşte însă neapărat şi în România. “Comparativ cu Cehia şi Polonia, numărul investitorilor interesaţi să cumpere proprietăţi în România este mult mai mic, nu există o concurenţă propriu-zisă între investitori. Pe termen scurt, acest fapt va determina o relativă stabilitate a preţurilor, cu tendinţe de creştere foarte modeste”, spune Costel Florea (foto), partener şi director al departamentului de investiţii al Cushman&Wakefield.
Reticenţa străinilor de a achiziţiona proprietăţi în ţara noastră se menţine în ciuda a două avantaje considerabile oferite de piaţa autohtonă a spaţiilor comerciale. În primul rând, randamentele pentru proprietăţile locale de cea mai bună calitate sunt sensibil mai ridicate decât în alte ţări din regiune, situându-se între 8% şi 9% în oraşele importante ale ţării (faţă de un maximum de 6,5% în alte ţări din Europa Centrală). În al doilea rând, subliniază Florea, Produsul Intern Brut din România este estimat să crească cu 3,9%-4,7% în perioada 2012-2014, mai mult chiar decât în Polonia.
Cehia şi Polonia, pieţe „fierbinţi” în regiune
Potrivit raportului companiei, cele mai căutate pieţe central europene de către investitori sunt Cehia şi Polonia. În aceste ţări, randamentele ajung la un maximum de 6,5% pentru proprietăţile de retail, nivel considerat mai atractiv decât cel din pieţe mai dezvoltate, precum Marea Britanie (5,5%) sau Franţa şi Germania (între 5% şi 5,5%, în ambele cazuri). Reprezentanţii Cushman&Wakefield estimează că, în contextul în care multe dintre proprietăţile de cea mai bună calitate din aceste ţări au fost licitate agresiv de investitorii internaţionali, iar numărul tranzacţiilor a crescut simţitor pe acest segment, randamentele oferite de cele mai „fierbinţi” pieţe central europene vor scădea în perioada următoare.