Re/Max: previziuni imobiliare pentru 2017

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 4 Ianuarie 2017, Ultima actualizare: 04 Ianuarie 2017

În momentul de față, soluțiile de finanțare aunt cele mai favorabile din 1990 încoace.

Cum a fost anul 2016 pentru piața autohtonă a tranzacțiilor cu locuințe și cum se prefigurează 2017? Iată două întrebări la care răspunde Răzvan Cuc, președintele rețelei Re/Max România, pentru cititorii Imobiliare.ro.

Previziuni pentru piata imobiliara in 2017

Potrivit omului de afaceri clujean, în anul ce tocmai s-a încheiat, sectorul rezidențial „a crescut în toată țara și pe toate fronturile, într-un ritm mai accelerat decât în 2015”. Tendința ascendentă a fost resimțită atât din punctul de vedere al livrărilor de locuințe noi – care s-au situat cu cel puțin 10% peste nivelul consemnat în 2015 –, cât și din perspectiva volumului de tranzacții. Programul Prima Casă a avut iarăși rolul de motor principal de creștere, pe fondul unei atmosfere generale de optimism, ce s-a amplificat spre finalul anului.

Avem „toate premisele de creștere”

După cum știm, traiectoria pieței nu a fost una lipsită de obstacole în 2016 – acestea au fost însă depășite. „Chiar dacă legea dării în plată a creat un val de îngrijorare înainte de lansare, piața a găsit rapid soluții de finanțare prin adaptarea de către bănci a produselor pentru finanțări – totul pe fondul unei cereri în creștere”, spune Răzvan Cuc. Totodată, punctează acesta, programul Prima Casă a avut o perioadă scurtă de sincopă, dar asta nu a afectat, per ansamblu, tendința de creștere a pieței.

În acest context, reprezentantul Re/Max este de părere că, în condiții de stabilitate economică la nivel european, rezidențialul autohton va continua să crească în 2017, într-un ritm cel puțin egal cu cel consemnat anul trecut. „România este în continuare o piață (foarte) ieftină în UE în ceea ce privește segmentul rezidențial – și nu numai. Anticipând continuarea creșterii economice susținute înspre obiectivele asumate, apoi ținând seama că toată piața imobiliară europeană e într-o zonă de stabilitate și creștere, piața imobiliară din România are toate premisele de creștere”, subliniază Cuc.

Livrări cu 10% mai mari

Potrivit președintelui Re/Max, soluțiile de finanțare din piață sunt în momentul de față cele mai favorabile din istoria post-decembristă – fapt pentru care, „pe fondul deficitului de spațiu locativ, românul va continua să aibă ca prioritate achiziția unei locuințe”. Pe fondul acestei cereri solide, este de așteptat ca noile ansambluri de locuințe să aibă livrări cu cel puțin 10% mai mari decât în 2016. „Optimismul din piață și economia au capacitatea de a absorbi această creștere, susținând totodată și ritmul de creștere a prețurilor în același trend ca cel din 2016. Este posibil și chiar de așteptat să vedem o curbă de creștere mai accentuată pe zona apartamentelor noi, ca urmare a garanțiilor diferențiate acordate acum prin Prima Casă – locuințe noi vs vechi”, este de părere Răzvan Cuc. În opinia sa, aceste creșteri, cu o medie relativ temperată la nivel național, sunt în afara unui risc de «bulă imobiliară», ca cea prin care România a trecut imediat după 2008.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • Tina

    Acum inteleg de ce se construieste cu atata spor in Cosmopolis. E bine ca are lumea bani sa isi cumpere, cu rate sau fara. Bine, complexele astea rezidentiale noi sunt si altceva decat blocurile alea vechi din centru care stau sa cada la primul cutremur mai mare.

  • un emigrant

    Procentual, tinerii romani emigreaza in numar tot mai mare. In viitorii ani va aparea un excedent de locuinte si tot mai multi pensionari vor “pleca definitiv”…..asta e!

  • lumi

    Pentru ca romanii nu vor folosi corect aceasta situatie, preturile vor creste, manipulate de cei care sunt interesati! Bancile dau bani,nu?!

  • Grigore

    Am o părere foarte buna! Se poate sa fac schimb cu teren in com. Bontida cu un apartament in Cluj Napoca?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe