Zidurile și grinzile nefinisate, din beton, pot da un aer „industrial” locuinței tale.
Dacă te numeri printre cei (mulți) care locuiesc într-un bloc ridicat înainte de 1990, sunt șanse mari să te simți oarecum limitat în amenajarea casei – din cauza suprafeței restrânse pe care o ai la dispoziție, pe de o parte, și a vechimii acesteia, pe de altă parte. Proprietatea de mai jos, prezentată pe Freshome.com, demonstrează însă că niciunul dintre cele două argumente nu reprezintă un obstacol în crearea unui ambient… diferit:
Situată în São Paulo, Brazilia, locuința din imagini dispune de o suprafață utilă de 57 de metri pătrați – echivalentul unui apartament vechi cu două camere din România. Proprietatea a trecut recent printr-o renovare completă, în baza unui proiect realizat de biroul Filipe Ramos Arquitetura Design. Rezultatul este un ambient modern, de inspirație minimalistă, căruia nu-i lipsește însă câtuși de puțin factorul „originalitate”.
Pentru a ajunge să arate astfel, proprietatea a trecut printr-o serie de schimbări. În primul rând, pereții despărțitori dintre camere au fost înlăturați, ca expresie a unei tendințe moderne în designul interior, respectiv accentuarea „fluidității” spațiului. O altă modificare importantă implementată de autorii proiectului este că grinzile din beton, parte a structurii de rezistență a blocului, au fost expuse vederii – fapt ce conferă ambientului un aspect nefinisat, cu accente industriale. Un alt element ce contribuie din plin la conturarea caracterului modern al acestei locuințe este reprezentat de peretele de beton „perforat” ce separă livingul de dormitor; acesta este realizat din cărămizi numite „cobogo”, reprezentative pentru arhitectura modernistă braziliană de la începutul secolului XX.
La capitolul amenajare, se remarcă înclinația spre minimalism a designerilor, aceștia evitând supraaglomerarea cu mobilier și optând pentru simplitate (inclusiv la nivel cromatic, unde se păstrează contrastul dintre alb și negru, la care se adaugă nuanțe din sfera culorilor pământului). Cele câteva piese integrate în decor au, pe lângă rolul funcțional, un puternic impact din punct de vedere estetic – de la măsuța de cafea formată dintr-un blat de sticlă susținut de o „încrengătură” metalică, până la scaunele „nepereche”, fiecare o piesă de inspirație clasică, în reinterpretare modernă.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Spațiu și relaxare: amenajare neconvențională pentru un apartament vechi
cristiana
super