Deși instituțiile financiare mari urmează direcția BNR de a plusa pe lei, băncile mici oferă și alternative convenabile în moneda europeană.
Decizia Guvernului de a stopa creditarea în euro prin intermediul programului Prima Casă a dat o puternică – și neașteptată! – lovitură potențialilor cumpărători. Dacă te numeri printre cei care vor să-și achiziționeze o locuință în perioada următoare, va trebui să te obișnuiești cu ideea de a te împrumuta ceva mai scump decât până acum.
Rată de aproape 1.600 RON pentru o casă de 60.000 de euro
La momentul în care statul și-a făcut publică intenția de a continua creditarea prin Prima Casă doar în moneda națională, cea mai ieftină ofertă în euro de pe piață avea o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) de circa 4,7%. Potrivit unei analize realizate de brokerul de credite Kiwi Finance, în momentul de față, cea mai bună ofertă Prima Casă în lei se situează la un nivel al DAE de 6,55% pe an – pentru un împrumut de 254.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro), contractat pe o perioadă de 30 de ani. Dobânda, variabilă, este compusă din ROBOR la trei luni, plus o marjă de 2,3%. La aceste costuri este oferit creditul Prima Casă de la BCR, însă doar clienților care își primesc salariile prin intermediul băncii (pentru restul solicitanților, marja adăugată la ROBOR este de 2,5%). Pentru a contracta un astfel de împrumut, un cumpărător va trebui să dispună de un avans minim de 5% din valoarea totală de achiziție a imobilului, după care va trebui să scoată lunar din buzunar câte 1.582 de lei.
Din „cârligele” băncilor: rată fixă la începutul creditării
Mai atractiv la capitolul costuri este cel mai ieftin credit ipotecar standard în lei – oferit tot de BCR; acesta ajunge, potrivit calculelor Kiwi Finance, la un nivel al DAE de 6,27%. Diferența este că, pentru aceeași sumă de 254.000 de lei, contractată pe 30 de ani, solicitantul va trebui să dispună de un avans de 15% din valoarea de achiziție a locuinței. Rata lunară de plată în primii trei ani se va ridica la 1.565 de lei, în condițiile în care dobânda va fi fixă în această perioadă, după care aceasta se va forma din indicele ROBOR la șase luni, plus o marjă de 1,9%.
Unii încă văd potențialul pe euro
În condițiile în care la ora actuală cele mai bune oferte ipotecare în lei se situează la o diferență considerabilă de costuri față de recent-dispărutul credit Prima Casă în euro (peste 1,5% puncte procentuale), anumite bănci se străduiesc să vină cu alternative mai convenabile, tot în moneda europeană. Săptămâna aceasta, Banca Italo Romena, în colaborare cu Kiwi Finance, a anunțat lansarea celui mai ieftin credit ipotecar în euro de pe piață românească. Acesta ajunge la un nivel al DAE de 5,14%, pentru o sumă de 57.000 de euro, contractată pe o perioadă de 30 de ani. Dobânda, variabilă, se compune din indicele EURIBOR la trei luni, plus o marjă de 4,65%. Diferența majoră față de vechiul credit Prima Casă în euro rămâne avansul semnificativ mai mare ce ar trebui plătit de cumpărător, respectiv un minimum de 25% din prețul imobilului. Suma lunară pe care beneficiarul ar avea-o de plată la bancă ar fi însă cu peste 200 de lei mai mică decât în cazul creditelor în lei – fie standard, fie Prima Casă -, respectiv aproape 302 de euro (echivalentul a 1.337 de lei).
vali
in euro ma incadram la 43000e si in lei la maxim 32000e echivalentul in lei
liliana
Pentru noi romanii din italia ar fi mult mai convenabil creditul in euro chiar si cu acont de un sfert din suma.Ar fi ok si fara risc.