Redactarea anunțului este semnificativă în procesul de găsire a chiriașului potrivit pentru locuința ta. Acesta este motivul pentru care trebuie să îi acorzi o atenție deosebită, să ai grijă ca acesta să fie concis, dar cuprinzător, și completat cu fotografii atractive pentru potențialii chiriași.
Nu uita că anunțul poate să influențeze durata de timp necesară pentru găsirea chiriașului și că nu trebuie să te bazezi pe faptul că persoanele interesate te vor contacta pentru a afla informații suplimentare la telefon sau că vor fi dispuse să vină la vizionare pentru a afla totul la fața locului.
Dacă îți cauți singur chiriașul, poți să ceri părerea unui apropiat cu privire la anunțul de închiriere și să vezi dacă acesta are unele nelămuriri după ce îl citește, pentru că, din poziția de proprietar, îți cunoști atât de bine locuința încât este posibil să omiți unele detalii care poate nu ți se par foarte relevante. O părere în plus te poate ajuta să aduci îmbunătățiri anunțului.
Dacă lucrezi cu un agent imobiliar este importat să îi oferi acestuia cât mai multe detalii despre locuință încă de la început și să îi soliciți ajutorul în redactarea anunțului de închiriere. Experiența sa își va spune cuvântul la acest capitol.
Ce informații trebuie să conțină anunțul de închiriere
Titlul anunțului de închiriere este unul dintre elementele care pot influența de la prima vedere părerea unei persoane despre proprietatea pe care vrei să o dai în chirie. Dacă îți cauți un chiriaș pe cont propriu, este bine să menționezi acest lucru în titlu, pentru că astfel cel care îl găsește va afla că nu trebuie să mai plătească comision agentului.
Încearcă să eviți titlurile pline de clișee, cum ar fi “apartament de închiriat într-o zonă bună”. Poți, în schimb, să scoți în evidență atuurile locuinței. Iată un exemplu concret: “Proprietar, închiriez apartament cu 2 camere și vedere la parc”.
Descrierea trebuie să răspundă la întrebarea – “de ce ar vrea cineva să se mute aici?”. Aceasta trebuie să pună accent pe beneficiile care vin odată cu locuința pe care vrei să o dai în chirie. Nu este bine să faceți economie de cuvinte în acest caz, dar nici nu trebuie să scrieți o descriere elaborată, doar de dragul de a scrie ceva.
Există și o serie de informații legate de locuință pe care nu trebuie să le omiți din anunțul de închiriere. Iată despre ce este vorba:
- Valoarea chiriei și alte cheltuieli: menționezi clar moneda în care se va face plata (exemplu: lei, euro), alături de detalii despre avansul necesar pentru închiriere (de cele mai multe ori suma este echivalentă cu o chirie) și despre valoarea garanției.
- Valoarea comisionului pentru agent: aceasta va fi menționată în cazul în care lucrezi cu un agent imobiliar pentru a găsi un chiriaș (exemplu: 50% din valoarea unei chirii);
- Tipul locuinței: apartament, casă;
- Numărul de camere: sunt luate în considerare dormitoarele și spațiile comune de tip living sau dining, nu și bucătăriile, băile, mansardele sau alte spații de depozitare;
- Suprafața utilă a locuinței: aceasta îi va oferi eventualului cumpărător o idee cu privire la cât de spațioasă este locuința;
- Tipul de compartimentare al locuinței: decomandat, semidecomandat, nedecomandat, circular sau vagon;
- Confortul: 1, 2, 3 sau lux;
- Etajul la care se află locuința: de exemplu, în cazul unui apartament situat într-un bloc – etaj 2/10;
- Echiparea bucătăriei, numărul băilor și al balcoanelor/teraselor: în acesta caz poți menționa și tipul acestora și dacă este vorba despre un spațiu închis sau deschis (exemplu: balcon tip logie, închis cu termopan);
- Tipul imobilului: poți completa cu informații legate de anul în care au fost finalizate lucrările de construcție, regimul de înălțime (exemplu: parter+4 etaje);
- Dacă locuința va fi dată în chirie mobilată și utilată complet, parțial sau nemobilată și neutilată;
- Detalii cu privire la dotările și serviciile aferente imobilului: interfon, spații de depozitare (exemplu: boxă la subsol), menaj;
- Numărul locurilor de parcare disponibile;
- Informații despre poziționarea locuinței și despre vecinătăți: grădinițe/școli, parcuri, magazine, spații de recreere;
- Suprafața grădinii: în cazul în care vrei să dai în chirie o casă;
- Detalii cu privire la animalele de companie permise sau nu chiriașului: poți preciza aici dacă există unele limitări cu privire la numărul de animale de companie pe care le poate aduce chiriașul în locuință sau dacă unele rase nu sunt acceptate.
Nu uita să menționezi, totodată, dacă locuința pe care vrei să o dai în chirie se află pe lista imobilelor cu “bulină roșie”. Adaugă și o explicație cu privire la gradul de risc seismic în care se încadrează aceasta. Astfel de informații pot fi verificate cu ușurință pe site-urile autorităților, motiv pentru care nu are rost să le ascunzi. În plus, dacă o persoană interesată descoperă că ai omis să îi menționezi acest lucru, este posibil să creadă că nu ești sincer și că locuința pe care vrea să o închirieze are și alte probleme.
Anunțul trebuie să îi răspundă persoanei interesate de închirierea locuinței la cele mai multe întrebări. În plus, completarea unui număr cât mai mare de informații va face ca anunțul tău să fie mai ușor de găsit de către cei care caută o locuință cu anumite caracteristici specifice.
Cât de importante sunt fotografiile pe care le atașezi anunțului de închiriere
Este recomandat ca anunțul de închiriere să cuprindă fotografii care să prezinte fiecare cameră pentru a-i stârni astfel interesul oricărei persoane aflate în căutarea unei locuințe. Aceste fotografii trebuie să arate că locuința este bine luminată, ordonată și curată, deci nu uita să faci înainte curățenie.
Încearcă să faci fotografiile din mai multe unghiuri, cu o cameră foto, nu cu telefonul mobil, pentru că astfel vei avea de unde să le alegi pe cele mai bune, care prezintă cât mai clar punctele forte ale locuinței.
Poți, totodată, să ridici obloanele sau să tragi draperiile pentru a arăta că locuința este luminoasă și să surprinzi o imagine cu ușa de la intrare deschisă, pentru a da senzația unei case primitoare.
Editarea imaginilor este permisă, dar este bine să exagerezi. Nu încerca să schimbi culorile sau să folosești filtre. În schimb, poți face mici ajustări ale luminozității sau contrastului.
Pentru că fotografiile sunt foarte importante într-un anunț de închiriere, Imobiliare.ro le oferă proprietarilor posibilitatea de a adăuga până la 16 imagini, în format jpg sau png.
Ai, de asemenea, la dispoziție mai multe secțiuni care vin în ajutorul tău atunci când vrei să dai în chirie o locuință. La secțiunea “Adaugă anunț”, cu un singur click ajungi direct pe pagina unde poți adăuga pe site proprietatea pentru care cauți chiriaș.
Odată cu publicarea anunțului de vânzare poți beneficia și de instrumentele din secțiunea “Contul meu”. Astfel, vei avea la dispoziție opțiunea “Anunțurile mele” care te ajută să gestionezi anunțurile adăugate de tine, să vezi care dintre acestea sunt active și care sunt inactive. De aici poți adăuga anunțuri noi sau poți să activezi anunțuri inactive.