Pentru a răspunde la o asemenea întrebare, trebuie să te gândești la cum va evolua pe viitor valoarea de piață a proprietății tale.
Dacă te numeri printre cei care dețin, pe lângă casa în care locuiesc, o a doua proprietate imobiliară, probabil că ți-a trecut cel puțin o dată prin minte întrebarea „Să vând sau să închiriez?”. Trebuie precizat că, în situația actuală de piață, nu există un răspuns general valabil. „Atunci când ai nevoie de bani, vinzi indiferent de perioadă”, spune Iulian Niculae, directorul agenției Victoria Consult. Dacă, pe de altă parte, nu ești presat să vinzi, ci te gândești doar la o valorificare a investiției tale, lucrurile sunt ceva mai complicate. Decizia potrivită depinde foarte mult de tipul proprietății – dacă ai, spre exemplu, un apartament nou sau vechi. Apoi, trebuie luată în calcul, în mod obiectiv, evoluția valorii de piață a locuinței pe termen mediu și lung – atât cât se poate preconiza, bineînțeles. Din discuția cu Iulian Niculae, Imobiliare.ro a creionat câteva „scenarii” în care te-ai putea regăsi ca proprietar, împreună cu recomandările specifice pentru fiecare caz în parte:
1. Ai un apartament vechi într-un cartier „muncitoresc”
Pentru locuințele vechi din cartierele Capitalei (sau ale marilor orașe), viitorul nu se întrevede foarte „strălucit”. „Pe termen mediu și lung, în 15-20 de ani, anumite blocuri vechi vor putea fi cumpărate și demolate pentru a se construi altceva în loc”, anticipează Niculae. Atunci când piața își va reveni, acest tip de locuințe vor avea prețuri mai mici decât acum – în momentul în care oamenii vor avea o situație financiară mai bună, vor avea și pretenții mai mari și se vor orienta mai mult spre unități locative noi. De aceea, pentru proprietarii de apartamente vechi din cartiere, recomandarea este de a vinde pentru a cumpăra ceva mai bun – o locuință mai nouă și/sau într-o zonă mai bună, a cărei valoare de piață va putea evolua în mod pozitiv pe viitor.
2. Ai un apartament vechi situat într-o zonă bună
În opinia directorului Victoria Consult, proprietarul unui apartament vechi situat într-o zonă bună ar trebui să se gândească de două ori înainte să vândă. „Dacă nu face un upgrade (prin achiziția unei proprietăți mai bune, n.red.), îl sfătuiesc să-și mențină situația actuală și să închirieze”, punctează Niculae. În momentul de față, anumite proprietăți mai vechi, cum sunt, de exemplu, blocurile din zona Centrului Vechi din Capitală, au prețuri destul de mici, astfel încât o vânzare nu este tocmai rentabilă. În schimb, chiria obținută în astfel de cazuri poate fi una satisfăcătoare, ținând cont de amplasamentul favorabil.
3. Ai un apartament nou, dar care nu e cotat foarte bine pe piața chiriilor
Potrivit lui Niculae, există oameni care au cumpărat, mai ales în perioada de boom, apartamente noi care nu reușesc să se plieze pe cerințele pieței de astăzi: au suprafețe prea mari și/sau sunt situate în zone nu foarte căutate de către chiriași. Pentru asemenea proprietăți, chiria obținută poate fi destul de mică comparativ cu valoarea investiției. În astfel de cazuri, proprietarul poate lua în calcul vânzarea locuinței către un end-user care va fi mulțumit să locuiască în zona respectivă, iar cu banii obținuți să cumpere altceva într-o zonă mai bună.
4. Ai un apartament nou potrivit cerințelor actuale de piață
Mai există, desigur, și situația, cea mai fericită s-ar putea spune, în care ai cumpărat un apartament nou cu o localizare suficient de bună, cu potențial pe piața chiriilor. Dacă ești mulțumit cu valoarea chiriei din zona respectivă, recomandarea este să păstrezi respectiva proprietate. „Dacă obții un venit bun într-o perioadă de criză, cu siguranță vei câștiga mai bine într-o perioadă normală. Vorba românului, nu omori găina care face ouă de aur”, spune Niculae. Pe termen mediu și lung, este de așteptat ca valoarea de piață a locuințelor nou-construite să crească, odată cu cererea pentru acest tip de locuințe.
Costel
Am o casa de vanzare la tara, la 50 de kilometri de Bucuresti. Casa are toate conditiile necesare.
Mihaela
Ce acte îți trebuiesc pentru a te putea ajuta o agenție sa vinzi o casa, timbre fiscale sau taxe?
Gabriel Neacsa
Am 2 case,una la rosu ,si cealalta locuibila,pe un teren de 2000mp cu o deschidere de 60m+un teren extravilan cu suprafata de 3600mp.in com.uliesti ,sat jugureni,jud db.,la km.60 pe autostr. buc.-pit.care este pretul aproximativ care as putea lua pe [email protected] sau0762737221
Leontina Radu
Buna ziua ! In primul rand vreau sa va multumesc ca va ocupati de problemele noastre, si mai apoi vreau sa va adresez o intrebare: Cum sa fac sa reusesc sa vaud o casa in Ploiesti cat mai repede posibil?
simona
Am de vanzare un ap cu 4 camere, in Constanta, comfort de lux, intr o stare foarte buna, dar pana acum ( de 3 luni) nu am reusit sa l vand. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc
[email protected]
doresc un sfat.Am de vanzare un apartament 3 camere zona foarte buna in IASi la cheie din 1981 izolat termic,in zona cu studenti.Nu reusesc sa-l vand .Ma puteti ajuta?
PeCeResoare
primul cutremur peste 6 grade va aseza preturile.
navroschi liviu corneliu
am in proprietate o garsoniera in statiunea Vatra Dornei.noi locuim in Bucuresti.in familie parerile sant contractidorii:sa vindem sau sa pastram locuinta?as dori sa-mi sugerati cea mai buna alternative. va multumesc. astept raspuns.
Chius Gheorghe
am o casa de vanzare in brasov 100m.p casa cu 3 camere 2bai bucatarie si 607 m.p. curte . cum sa procedez pt vanzare?
Vladimir
Buna ziua!
As dori sa pu o intrebare unei persoane care este mai mult decat avizata,referitor la diferentele mari de preturi intre apartamentele din zona ultracentrala(ma refer la blocurile mai vechi dar care au fost reabilitate ,unele de doua ori exemplu reconstruite unele in 1977 si apoi consolidate din nou 2005, avnad astazi o strcutura de rezistenta de invidiat,comaprativ cu unele blocuri construite dupa 1986.Aceste diferetne pot ajunge la 30/40.000 Euro si desi nu sunt un specialist dar,specialistr la ordine de marime, mi se par total nefondate.Zona ultracentrala nu se compara sub nicun motiv cu Calea Calarasi chair si cu unele blocuri din zona Unirii ” cotate ” mult peste cele din Ultracentral, desi aici zona este mai mult decat interesanta,cu toate facilitatile respective.pe de alta parte care este tendinta in viitoarele 6 luni in zona ultracentral si daca este mai bien sa inchiriezi decat sa vinzi acum.Va multumesc!
STEFANO
Buna ziua,va multumesc pt ca existati si va rog daca puteti sa faceti cateva referiri si in privinta terenurilor intravilane,extravilane. Daca se poate pe zone geografice,sa fiti sanatosi inteligenti si fara Frica eu va Salut Fanica