“Este haos in Capitala. Planurile urbanistice zonale se aproba in functie de interesele financiare ale fiecaruia. Nu se tine cont de nicio reglementare”, arata presedintele Asociatiei “Salvati Bucurestiul”, Nicusor Dan, care incearca sa explice astfel situatia creata recent la Primaria Capitalei si care a culminat, la finele saptamanii trecute, cu amenintari cu moartea lansate de mafia imobiliara la a dresa mai multor consilieri.
“De foarte multe ori, imobilele nouaparute in zonele protejate nu urmaresc decat interese speculative – legate de cresterea valorii terenului – si nu iau deloc in considerare faptul ca resursele culturale sunt distruse”, se arata in raportul Comisiei.
Oprescu, pe urmele lui Videanu: liber la “turnuri”
Nici edilii orasului nu sunt straini de aceste afaceri imobiliare. Dupa ce o serie intreaga de “turnuri” au fost avizate de consilieri si de comisiile de urbanism ale Primariei Capitalei, in mandatul lui Adriean Videanu, “jaful” a continuat si dupa venirea lui Sorin Oprescu la “carma orasului”.
Doar un exemplu: in vara acestui an, consilierii generali au aprobat ridicarea unui bloc-turn inalt de 120 de metri, pe Bulevardul Poligrafiei, din sectorul 1. Beneficiarul: societatea CDIA Management SRL.
Costica Constanda – proprietar in acte, expropriat prin lege
Un alt “mare castigator” al sedintei extraordinare a Consiliului General al Capitalei ar putea fi omul de afaceri Costica Constanda. Asta, in conditiile in care si consilierii PSD ar fi de acord sa aprobe planul urbanistic zonal de care acesta are nevoie pentru ridicarea unui complex imobiliar in Satul Francez, intr-una dintre zonele rezidentiale ale Capitalei.
onstanda este insa investitorul care a starnit nu doar cele mai mari controverse, dar si cele mai rasunatoare scandaluri in sedintele de consiliu – ultimul chiar la finele saptamanii trecute.
El a devenit cunoscut publicului larg cu mai bine de sase ani in urma, cand Traian Basescu, pe atunci primar general al Capitalei, a semnat un document in baza caruia Constanda primea 3,3 hectare din Parcul Bordei, in schimbul unei suprafete similare in Satul Francez.
Articol preluat de pe bloombiz.ro