Investitiile de pe piata imobiliara din Capitala au avut un volum de numai cinci milioane de euro, fiind raportata doar o singura tranzactie semnificativa, potrivit firmei de consultanta DTZ Echinox.
Pe de alta parte, stam mai bine decat Budapesta, unde nu a existat nicio tranzactie investitionala.
Analistii firmei de consultanta estimeaza ca, in primul semestru al anului 2010, nu vor exista modificari semnificative comparativ cu tendinta acestui an, iar nivelul yield-urilor (randamentul achizitiilor) se va stabiliza, in cazul proprietatilor situate in locatii prime. Spre sfarsitul anului se va observa o scadere de 0,01 puncte procentuale pe piata spatiilor de birouri si de 0,005% pe piata spatiilor comerciale si a spatiilor industriale.
Pe segmentul imobiliar comercial (spatii de birouri, logistice si retail) din Europa, investitiile au crescut de la 10,7 miliarde de euro, in trimestrul al doilea, la 13,8 miliarde de euro, in trimestrul trei.
Chiar si in aceste conditii, valoarea este sub media de 30 de miliarde de euro inregistrata in ultimii ani.
Potrivit studiului, nivelul minim al pietei imobiliare europene a fost atins in primul trimestru din acest an, cand volumul investitiilor era de numai 9,9 miliarde de euro.
Aceasta tendinta a fost observata si pe pietele din zona Asia – Pacific, unde investitiile au inregistrat o crestere de 17,1 miliarde de dolari in trimestrul al treilea.
Marea Britanie si Germania domina piata imobiliara europeana
“Activitatea in Europa continua sa fie dominata de trei mari piete, Marea Britanie, Germania si Franta, a caror activitate cumulata atinge 70% din volumul total in trimestrul trei din 2009”, a spus Magali Marton, director de cercetare al DTZ pentru Europa Continentala si Orientul Mijlociu.
Potrivit studiului DTZ, principalele tari care au favorizat cresterea sunt Marea Britanie, unde s-a inregistrat o majorare de 50 de procente, de la 3,6 miliarde de euro la 5,3 miliarde de euro, urmata de Germania, unde s-a semnalat o crestere de 40 de procente, de la 1,9 miliarde de euro la 2,75 de miliarde de euro.
De asemenea, volumul tranzactiilor din Suedia a crescut cu 200%, atingand o cifra de 0,85 de miliarde de euro, de la 0,27 de miliarde de euro.
Si in Spania, unde piata imobiliara a fost grav afectata de criza economica, cifra a s-a majorat cu 50 de procente, de la 0,8 miliarde de euro la 1,2 miliarde de euro.
“Exista o tendinta pronuntata de relaxare pe piata creditelor, precum si un apetit crescut pentru tranzactii importante, cu doua tranzactii de un miliard de euro incheiate in ultimul trimestru in Spania si Marea Britanie, singurele de o valoare atat de mare din acest an.
Contracte de acest fel raman, insa, exceptii, intrucat mare parte din activitatea investitionala este concentrata pe proprietati mici, piata de credite continuand sa fie dificila, institutiile financiare concentrandu-se inca pe creditele existente si dosarele de refinantare”, a spus Marton.
Analistii DTZ estimeaza ca, in perioada urmatoare, tranzactiile vor fi tergiversate, vanzatorii urmarind sa obtina cel mai bun pret in conditiile actuale.
Articol preluat de pe bloombiz.ro