În ciuda schimbărilor determinate de situația din domeniul medical, segmentul închirierilor de locuințe deține o cotă de piață similară celei de anul trecut.
Datele rețelei de francize imobiliare RE/MAX România relevă că aproximativ 70% dintre tranzacțiile realizate de birourile companiei după încheierea stării de urgență au avut la bază fondurile proprii ale cumpărătorilor. Mai exact, doar 31% dintre achizițiile de locuințe încheiate din iunie până în prezent au avut loc prin intermediul unui credit. Principala tendință observată de reprezentanții companiei pe fondul Covid-19 este reprezentată de orientarea clienților către locuințe mai spațioase.
„La fel ca în toate celelalte industrii, și în imobiliare s-au resimțit efectele perioadei de izolare socială. Cu toate că se observă o cumpătare la nivel de achiziții, cumpărătorii aleg, în cele din urmă, spații mai largi și observăm, în principal, o aplecare spre segmentul case individuale. Pe de altă parte, raportat la chirii, se remarcă schimbări în marile orașe, cauzate tot de contextul social, care se vor concretiza, cel mai probabil, în corecții de preț. Totuși, incertitudinea ce caracterizează această perioadă nu ne permite să facem predicții decât pentru perioade scurte, schimbările fiind direct proporționale cu evoluția situației medicale.”
Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România
Cererea pentru case individuale, plus de 50%
Potrivit reprezentanților RE/MAX, cumpărătorul de pe piața rezidențială este reprezentat, în această perioadă, în principal de familii care au credite preaprobate sau lichidități și care își doresc să aibă la dispoziție spații locative mai ample. „De altfel, casele individuale reprezintă, în prezent, cel mai atractiv segment de piață, iar cererea pentru acest tip de locuințe a crescut cu circa 50% față de anul precedent”, notează aceștia.
În al treilea trimestru al anului curent, ponderea segmentului de închirieri, raportat la totalul tranzacțiilor realizate de birourile RE/MAX, s-a menținut la aproximativ același nivel comparativ cu anul precedent, respectiv 10,2% în T3 2020, față de 10,1% în T3 2019. Pe acest segment de piață, oficialii RE/MAX România se așteaptă la corecții ale prețurilor în anumite orașe, ca urmare a scăderii cererii în marile centre universitare, pe fondul suspendării cursurilor fizice în cadrul instituțiilor de învățământ.
Cum s-au schimbat preferințele cumpărătorilor din imobiliare pe fondul Covid-19