Rata la un credit Prima Casă, mai mică decât chiria. Ce-i împiedică pe români să devină proprietari?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 18 Aprilie 2012, Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

Condiţiile de creditare avantajoase oferite de către programul guvernamental fac achiziţia unei locuinţe o variantă mult mai atractivă decât în trecut.

Întrebarea „Cumpăr sau închiriez?” este una deosebit de actuală în special în rândul tinerilor aflaţi la începutul carierei şi/sau vieţii familiale. Aşa cum se întâmplă de multe ori cu întrebările aparent simple, răspunsul nu este unul prestabilit, universal. Şi în acest caz, totul depinde de situaţia financiară a fiecăruia, dar şi de condiţiile specifice existente la un moment dat în piaţă, atât pe segmentul vânzărilor de locuinţe, cât şi pe cel al închirierilor.

Rata la un apartament cu 2 camere, mai mică de 300 de euro
O comparaţie concretă se poate dovedi extrem de utilă. Să luăm, spre exemplu, cartierul bucureştean Dristor, o zonă bine cotată în ochii potenţialilor cumpărători de locuinţe datorită accesului la mijloacele de transport în comun, în special la metrou. Aici, explică Petre Bujor, consilier imobiliar în cadrul agenţiei Private Broker, apartamentele confort 1 situate la etaje intermediare din blocurile construite după anii 1977-1980 se tranzacţionează azi cu circa 60.000 de euro, uneori puţin peste, în funcţie de îmbunătăţiri. Pe de altă parte, locuinţele similare, dar care sunt amplasate la parter sau la ultimul etaj se vând cu circa 55.000 de euro sau ceva mai puţin. Cu alte cuvinte, rata lunară la un credit Prima Casă pentru achiziţia unui apartament într-un bloc de după cutremur din zona Dristor variază undeva între 265 de euro (pentru o locuinţă situată la parter sau ultimul etaj) şi 289,15 euro pe lună (pentru un etaj intermediar), potrivit ofertei de creditare a BRD.

Lipsa economiilor, un obstacol în calea achiziţiei
Spre comparaţie, potrivit ofertelor listate pe www.imobiliare.ro, cea mai mică chirie cerută pentru un apartament cu două camere situat în cartierul Dristor se ridică la 300 de euro, dar ajunge cu uşurinţă şi la 350 sau chiar 400 de euro pe lună. (Click aici pentru a vizualiza astfel de oferte.)

În aceste condiţii, recunoaşte Petre Bujor, cu siguranţă este mai rentabil pentru consumatorul final să cumpere o locuinţă printr-un credit Prima Casă decât s-o închirieze. „Teoretic, da, e mai rentabil să cumperi”, recunoaşte şi Gabriel Paraschiv, consilier imobiliar în cadrul firmei Aisiel Imobiliare. Acesta din urmă precizează însă că, în practică, există o serie de situaţii specifice ce-i împiedică pe mulţi bucureşteni să treacă de la statutul de chiriaşi la cel de proprietari. Este vorba, pe de o parte, de cazul studenţilor sau al tinerilor care încă nu-şi permit să-şi plătească integral chiria, ci închiriază un apartament la comun, împărţind astfel costurile. În cazul cuplurilor stabile care locuiesc în chirie, lipsa economiilor necesare pentru plata unui avans la credit este un motiv important care împiedică luarea unei decizii de achiziţie. Nu în ultimul rând, există şi situaţii în care, deşi câştigă suficient pentru a-şi plăti chiria – şi, implicit, o rată – veniturile unora dintre bucureşteni nu sunt înregistrate sau nu sunt luate în considerare de către bănci la calculul eligibilităţii pentru un credit.

Citeşte şi: Să cumperi sau să închiriezi? Ce costuri ascunse implică fiecare variantă şi ce face diferenţa

Părerile cititorilor
14 păreri
  • Hircus

    Desi au trecut anii, romanii nu s-au trezit din mandria care-i caracterizeaza si continua sa consume gogosile ambalate in vorbe dulci. Programul “Primul Cotet” are ca scop principal, legarea tinerilor de tara. Tot mai multi au plecat in ultimii ani iar populatia imbatranita si lipsa fortei de munca transforma tara intr-o bomba economica care se v-a detona in momentul intrarii in incapacitate de plata.Suntem doar o tara de importatori si mai nou de mana de lucru ieftina.Ne bucuram cand vin corporatiile care ofera locuri de munca supercalificate, platite de 3-4 mai putin decat in Vest. Nici China nu mai este tara cu muncitori ieftini de aceea marile economii ale lumii isi indreapta atentia catre tarile sarace in care statul nu apara dreptul cetateanului, unde muncitorul este noul sclav al capitalismului. Romania este tara in care taxele sunt mai multe decat Km de autostrada; in care iti pierzi jumatate de viata la cozi si chisee de unde pleci cum ai venit; unde nu ai nici un drept ci doar obligatii. Revenind la subiectul articolului mentionez ca este o greseala fantastica sa te legi 30 de ani de un credit. Dobanzile sunt uriase fata de tarile civilizate (cine nu ma crede poate sa verifice)iar conditiile sunt mizere. Bucurestiul este un santier continuu, unde simtul estetic a disparut cu desavarsire. Chiria este solutia cea mai logica a acestor ani plini de instabilitate. Urmariti cate executari silite au loc lunar si apoi putem sa stam de vorba despre stabilitate economica. Oamenii nu-si pierd locuintele pentru ca nu vor sa plateasca ci pentru ca nu mai au cu ce. O dobanda rezonabila pentru ipotecar ar fi maxim 3%. Cat timp romanii inca guduresc de bucurie ca banca le-a aprobat creditul si accepta locuinte in zonele cu cel mai ieftin teren (industriale),,,cuvintele sunt de prisos.

  • joe

    Inainte sa va mai plangeti de preturile “prea mari” din Bucuresti, intrati de curiozitate pe cateva site-uri din Italia sa vedeti ce preturi sunt acolo. Si nu vorbesc de Roma, ci de un orasel destul de sarac din Sicilia – Agrigento – unde somajul este peste 40%, salariile medii sunt cam 500 de euro si blocurile sunt construite inainte de anii 60…ca sa nu mai amintesc si de mafia din zona…Aici preturile variaza intre 1300 si 3000 de euro pe mp…Acum comparati cu preturile din Bucuresti!

  • cos

    salut!
    il vei inchiria daca se va ivi o situatie neprevazuta si esti nevoit sa te muti in alt oras, etc.

  • Sabinu

    Mai placut in viata este sa nu platesti rate pentru locuinta. Dreptul de a avea o locuinta sa fie indisolubil legat de faptul ca te-ai nascut pe acest pamant. Sa fie drept prin nastere.

  • Danutza

    Buna!
    Tzeapa e pt tine Bogdan. Eu tocmai mi-am cumparat prin Prima Casa un apartament. Am un copil care merge la gradinita. Parerea mea e ca are nevoie de stabilitate, nu de “mutari unde ne permitem”. Dau rata 300 euro la ap cu 3 cam, dar e casa mea, nu ma da nimeni afara cu copilul. Chiria in zona Dristor e de 300 euro la 2 cam. Eu cred ca am facut o alegere foarte buna. Mi-am ales un apartam langa care am gradinita, scoala si parc.

  • unu

    O durata decenta pentru un credit imobiliar e pe maxim 18-20 ani. Dupa 30 de ani trebuie deja sa ai bani pusi deoparte pentru sanatate, scoala copiilor sau nunta lor, nu sa mai platesti ca imbecilul rate. Ori, pe 18-20 de ani ratele sunt mult mai mari decat chiriile. Nu mai punem la socoteala ca la negru chiriile sunt mult mai mici decat ceea ce se gaseste la agentii.

  • Munteanu Constantin

    Ceea ce nu se specifica clar este ca rata dobanzii este variabila,adica in fiecare luna rata este diferita, iar chiria este constanta.

  • iou

    La un venit mediu brut pe Romania de 350 euro/luna, clar sunt acceisbile preturile. Economia e stabila si locul de munca se pastreaza 30 de ani, pana termina omul cu Prima Casa. Dar ce poate fi mai placut in viata decat sa platesti chirie la banca si nu la proprietar 30 de ani?

  • Vali

    Cred ca alea sunt preturi de acum 2-3 ani, acum sunt mai mici cu vreo 20 %

  • vio

    si la 60 de ani ce faci ma nea Bogdane? Cand te-or intreba nepotzii….tu ce-ai facut tataie in viatza asta? si atunci cand o sa ai o pensie de 700 de ron ce faci ????

  • Milena

    350 de euro/mp UTIL – acesta este pretul la care pot romanii sa cumpere apartamente (in Bucuresti)
    Ce depaseste si se mai si inmulteste cu mp CONSTRUITI…devine poveste…

  • adi

    Este rata mai mica dar nu sunt legat de casa . Daca trebuie sa ma mut cu slujba in alt oras sau alta tara ce fac?
    Merita sa platesc rate de 300 eur/luna , 30 de ani, pentru un jeg de apartament vechi, in Dristor, apartament ce a fost cumparat cu 2 lei de pe vremea lui Ceausescu, si care isi va termina ciclul de viata de 50 ani in curand?

  • bogdan

    1. Mega-tzeapa Dristor “cu metroul” : aglomeratie continua, zgomot, trafic infernal (am stat 6 ani).
    M-am mutat in alta zona (vedere la lac, liniste).

    2. Tzeapa “credit pt casa”: te legi de gat(!!) cu banca. La chirie te muti unde iti permiti. La credit insa ramai acolo cat poti sa platesti, apoi te da banca afara si ramai si cu banii dati. “Proprietareala” e o mare teapa acum: daca ai banii si iti iei casa, i-ai pierdut ; daca nu-i aici si faci credit, te-ai legat cu banca, ai pierdut.
    Dar mai este un aspect al problemei: preturile acum sunt prea mari pentru conditiile din Bucuresti (oricum, aici se vad preturile cerute si nu tranzactiile reale).

  • maria

    cu problemele astea se confrunta nu doar bucurestenii,ci oameni din toate orasele tarii,dar oricum la ora actuala preturile sunt mai acceptabile pt cumpararea de apartamente comparativ cu alti ani cand nici nu te puteai apropia,in constanta de exemplu sunt preturi relativ bune pt cei care vor sa isi cumpere casa

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe