În mai puțin de 30 de zile, dobânda minimă pentru un credit în lei co-garantat de către stat s-a redus cu un punct procentual.
De la începutul acestui an, costurile împrumuturilor în lei și-au continuat trendul descendent, fapt ce a adus o răsturnare importantă de situație în ceea ce privește finanțarea achiziției unei locuințe. Astfel, în momentul de față, creditele de tip Prima Casă (acordate de aproape jumătate de an doar în moneda națională), și-au recâștigat statutul de cel mai ieftin produs ipotecar din piață.
Rata pentru 44.000 de euro, sub 1.000 de lei lunar
Potrivit Conso.ro, cea mai mică Dobândă Anuală Efectivă (DAE) practicată pentru un împrumut co-garantat de către stat se ridică la 4,59%; asta înseamnă că, pentru o sumă de 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro) contractată pe o perioadă de 30 de ani, clientul trebuie să plătească lunar o rată de 994,5 lei. Spre comparație, cel mai ieftin produs ipotecar în euro are un cost de 5,44% pe an; rata lunară de plată pentru un împrumut echivalent de circa 44.189 de euro (contractat însă în baza unui avans minim de 25%) se ridică la 235,5 euro, respectiv la aproape 1.066 de lei. Pe de altă parte, cel mai ieftin credit ipotecar în lei de tip standard are o DAE de 5,54%, ceea ce presupune o sumă lunară de plată de aproape 1.081 de lei.
Costuri similare cu vechile împrumuturi în euro
Important de remarcat este faptul că împrumuturile Prima Casă în lei se situează acum la un nivel al costurilor absolut similar cu cel consemnat de creditele co-garantate de către stat în euro, înainte ca acestea să fie eliminate. Astfel, la începutul lunii august 2013, cel mai ieftin produs din această ultimă categorie avea o DAE de 4,72%. La momentul respectiv, cel mai ieftin credit Prima Casă în lei avea un cost anual de 7,06%, iar rata lunară pentru un astfel de împrumut era cu circa 25% mai mare decât în prezent, respectiv 1.245 de lei pe lună.
Indicele ROBOR, în picaj de la începutul lui 2014
În ultimul an, Banca Națională Română (BNR) a „lucrat” intens la „rentabilizarea” creditelor în lei, prin reduceri succesive ale dobânzii de politică monetară; la finele anului trecut, acest indicator ajunsese la un nivel record de 4% (față de 5,25% la începutul lui 2013). „Lovitura de grație” a venit însă în 2014, când BNR a mai efectuat o scădere, până la nivelul actual de 3,75%. O contribuție la reducerea costurilor pentru moneda națională a avut-o și indicele ROBOR la trei luni (folosit pentru calcularea dobânzilor), care a consemnat de asemenea un trend descendent în primele săptămâni ale anului, situându-se în prezent la un nivel de sub 2% (față de 2,44% la finele lunii decembrie a anului trecut). Astfel, în mai puțin de 30 de zile, costurile minime pentru Prima Casă în lei s-au redus cu un punct procentual, de la 5,59%, până la 4,59%.
iacobiniuc maria
Sint convenabile acese oferte de inprumut dar eu lucrez in strainatate se poate beneficia cu un contract indeterminat si cu busta paga de aici pentru a face un inprumut ?va rog raspunde-mi ca sunt interesat ori trimiteti-mi un nr de contact va multumesc.
Vali
Uraaaa, ce veste buna multumesc.