Atunci când raportezi prețul de achiziție a unei proprietăți la venitul estimat pe care aceasta îl poate aduce, ceea ce vei obține – în primă fază, cel puțin – reprezintă randamentul brut al respectivei investiții. Aceste câștiguri nu vor ajunge însă integral în buzunarul tău: există o serie de „pierderi” pe care trebuie să le iei în calcul de la început și să ți le asumi.
Iată care sunt acestea:
1. Întreținerea proprietății
Este important să știi că, odată devenit proprietar, întreținerea proprietății va intra în mod exclusiv în sfera responsabilităților tale – chiar și din momentul în care o vei închiria (excepție fac aici, desigur, stricăciunile provocate de chiriaș). În această
categorie intră o serie de cheltuieli pe care le vei avea de suportat nu doar imediat după încheierea tranzacției, ci și pe toată durata deținerii respectivului imobil (reparații, zugrăveală, înlocuirea finisajelor, a ferestrelor, ușilor, mobilei etc.).
2. Taxele și impozitele
Un alt aspect care va afecta randamentul unei investiții este reprezentat de taxele și impozitele datorate către stat. Aici intră, pe de o parte, impozitul anual pe proprietate, care reprezintă o cotă cuprinsă între 0,08% și 0,2% din valoarea impozabilă a respectivului imobil (cuantumul exact diferă de la o localitate la alta). Potrivit noilor reglementări fiscale, persoanele fizice care obțin venituri din chirii datorează statului un impozit pe venit de 10%, raportat însă la o bază de calcul de 60% din valoarea chiriei. În cazul în care veniturile din chirii cumulează cel puțin 12 salarii minime brute, contribuabilul datorează și o contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS), în valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.
3. Perioadele de neocupare
Bineînțeles că, atunci când ai o locuință de închiriat, ideal ar fi ca ea să fie permanent ocupată. Asta nu se poate întâmpla însă tot timpul, majoritatea proprietarilor confruntându-se, din când în când, cu perioade de neocupare între un (rând) de chiriaș(i) și un altul. Pentru a-ți face o idee, o singură lună de „pauză” într- un an înseamnă diminuarea venitului tău anual cu 8,3%.