Randamentele locuințelor noi din București, printre cele mai bune din regiune. În ce cartiere se amortizează cel mai repede investițiile?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 9 Iunie 2020, Ultima actualizare: 07 Iulie 2020

Deși nu oferă chiar cele mai bune randamente, zonele ultracentrale și de nord ale Capitalei atrag cele mai multe tranzacții în scop investițional.

Potrivit unui raport realizat de compania de consultanță JLL, investițiile pe piața rezidențială nouă din București sunt printre cele mai atractive din Europa Centrală și de Est (ECE). Astfel, randamentul obținut din închirierea unei locuințe noi bicamerale (construcție după anul 2000), în suprafață de 55 de metri pătrați utili, variază, în Capitală, între 5% și 7%. Cele mai bune niveluri ale acestui indicator, de circa 6,5%, sunt înregistrate în cazul apartamentelor aflate mai departe de centrul orașului, în cartierele cu densitate mai mare, precum Dristor-Vitan, Berceni, Rahova, Crângași. „În aceste zone, raportul dintre nivelul chiriei și prețul de achiziție este cel mai bun, ceea ce asigură un randament atractiv pentru o astfel de investiție”, explică reprezentanții companiei.

Pe de altă parte, proprietățile care ar putea genera randamente de 7% (sau chiar puțin peste acest nivel) sunt, de regulă, excepții – asemenea proprietăți sunt amplasate, de regulă, în zone în care raportul cerere-ofertă este unul destul de dezechilibrat, în favoarea proprietarilor.

Atractivitatea unei investiții nu stă doar în randament!

Potrivit consultanților JLL, în zonele ultracentrale și de nord, precum Herăstrău–Nordului, Kiseleff–Aviatorilor, Dorobanți–Floreasca, Victoriei–Romană–Universitate sau Unirii, randamentele sunt mai reduse, ajungând la 5% (sau chiar mai puțin); această situație se explică prin faptul că prețurile de achiziție sunt, în aceste zone, mult mai mari decât în cartierele aglomerate.

„Chiar dacă au o rată de rentabilitate mai mică, majoritatea tranzacțiilor de investiții rezidențiale sunt înregistrate în zonele ultracentrale și de nord. Acest interes poate fi explicat prin mai multe elemente. În primul rând, aceste proprietăți au o valoare care se menține în timp și chiar crește constant și de asemenea, pot atrage chiriași de calitate pe un termen lung, ceea ce duce la un apetit mai mare pentru cei care sunt interesați să cumpere locuințe în vederea închirierii. Dar, subliniez faptul că experiența noastră pe această piață ne-a arătat că succesul investițiilor rezidențiale depinde de mai mulți parametri și de aceea cele mai bune strategii nu se pot baza doar pe influența randamentului.”

Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania

 

Citește și:
Proiecte industriale, office și de retail de peste 1,2 milioane de metri pătrați anunțate pentru 2020

În ECE, doar Varșovia stă mai bine decât Bucureștiul la randamente

În Europa Centrală și de Est (ECE), doar Varșovia prezintă randamente mai mari de 6,5% la investițiile în proprietăți rezidențiale. În rest, investițiile din Praga oferă un randament de 4,5%, cele din Budapesta ajung la 5,5%, iar cele din Viena la 3%.

„Bucureștiul este bine plasat în regiune din punctul de vedere al atractivității investițiilor rezidențiale. Cu toate acestea, atunci când facem o evaluare a tendințelor viitoare, ne menținem o perspectivă rezervat-optimistă, având în vedere caracterul contraciclic al acestui sector, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca investitorii să-și vândă portofoliile în această perioadă și să își reducă expunerea. În opinia noastră, vedeta pieței rezidențiale va fi sectorul multifamiliar (locuințe din complexuri rezidențiale deținute de unul sau mai mulți proprietari, destinate închirierii), care este de așteptat să înregistreze cele mai bune performanțe și modificări minime ale gradului de ocupare, deoarece veniturile generate de proprietățile rezidențiale vor rămâne în continuare puternice.

Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania

 

Citește și:
Semn bun pentru piața rezidențială din partea unei mari companii de consultanță

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Proiecte industriale, office și de retail de peste 1,2 milioane de metri pătrați anunțate pentru 2020

În 2019, spațiile industriale și logistice au reprezentat aproape 70% din livrările consemnate la nivel național. Anul 2020 va aduce un nou record național al livrărilor de noi spații...

citește mai departe
„Pulsul” pieței imobiliare comerciale în 2019: cum stăm la capitolul birouri, spații industriale și de retail

Pe piața imobiliară comercială au avut loc, doar în 2019, livrări de peste 800.000 de metri pătrați. Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de compania de consultanță...

citește mai departe
Semn bun pentru piața rezidențială din partea unei mari companii de consultanță

Decizia luată de companie vădește potențialul de dezvoltare a pieței rezidențiale, precum și interesul sporit pentru acest segment. Compania de consultanță imobiliară JLL și-a anunțat intrarea pe piața rezidențială...

citește mai departe
Marile companii de consultanţă au înfiinţat o asociaţie profesională: REPS

Membrii fondatori consideră că o astfel de grupare reprezintă un pas firesc în procesul de maturizare a pieţei autohtone. Câteva dintre companiile de consultanţă imobiliară prezente în peisajul imobiliar...

citește mai departe
Bătălia megamallurilor, la final? Dezvoltatorul Colosseum: „Ar fi o sinucidere să mai construiască cineva un asemenea proiect”

Cel mai mare centru comercial din România şi din Europa se pregăteşte pentru începerea lucrărilor de construcţie în partea de nord-vest a Bucureştiului. Începând cu anul 2008, când a...

citește mai departe