Absolvenţii programului de instruire vor obţine o certificare recunoscută la nivel internaţional, putând practica această meserie în orice ţară.
Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România (RABO – Romanian Association of Building Owners) organizează, în colaborare cu British Institute of Facilities Management (BIFM), cursuri de facility management pentru cei interesaţi de această profesie. Susţinut de profesionişti în domeniu la nivel internaţional, programul de instruire oferă o certificare a cunoştinţelor recunoscută pe plan global, astfel că absolvenţii vor putea să practice această meserie în orice ţară. O primă prezentare, având ca temă eficientizarea consumului energetic într-o clădire, va avea loc pe data de 13 noiembrie, la Ramada Nord Hotel Bucureşti, şi va fi susţinută de profesionistul britanic Dick Grant. Cu o experienţă de peste 15 ani în programe de reducere a consumului de energie şi a emisiilor de carbon, printre clienţii acestuia se numără nume precum Oracle Corporation, Barclays plc, Exxon Mobil, BP, State Street sau Cadbury. „Dacă toţi oamenii ar consuma cu 5% mai puţină energie, am reuşi să închidem o termocentrală pe combustibil fosil”, spune Grant.
Aici poţi vedea mai multe detalii despre cursul ţinut de Dick Grant.
O profesie în ascensiune în România
Considerată una dintre cele profesiile cu cea mai rapidă dezvoltare în ţări precum Marea Britanie, administrarea proprietăţilor începe să aibă o importanţă din ce în ce mai mare şi în România. „Climatul actual al pieţei proprietăţilor comerciale din România ne schiţează deja marile tendinţe care vor apărea în anii următori. Privită în ansamblu, piaţa se apropie de noi perioade de renegocieri, relocări, eficientizări şi consolidări, aşadar competenţele pe care noi le propunem în cadrul cursurilor organizate în colaborare cu BIFM pregătesc managerii de facilităţi din România pentru relaţia cu clienţii lor şi deschid perspectiva pentru noua industrie de real estate. Serviciile cu valoare adăugată, precum relaţia cu clientul, beneficiile oferite şi o comunicare transparentă a programelor şi măsurilor care vizează o eficientizare a costurilor operaţionale vor face diferenţa în anii ce urmează”, subliniază Ioan Bejan, secretar general al RABO. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, în momentul de faţă, în România, eficienţa energetică a clădirilor de birouri este gestionată în cele mai multe cazuri de personalul administrativ, fără o specializare în facility management. Acest fapt are ca rezultat pierderi semnificative de energie, facturi pe măsură, precum şi un nivel ridicat de emisii de carbon.