Florin BN a întrebat

Pot introduce orice clauza?

publicat pe 15 Aug 2018 in categoria Cumpărători

1) Daca eu reprezint clientul,ii prezint o proprietate,mergem la vanzator si el ulterior cumpara fara sa ma anunte este legal sa stipulez de la bun inceput ca in cazul in care el cumpara fara stirea mea sa imi dea comisionul de 2% stabilit initial??
2) Ce pot face ca sa fiu sigur ca persoana pe care o reprezint nu cumpara fara stirea mea?
3) In cazul in care cumparatorul este din alt oras si stabilim de comun acord sa scanez contractul in vedea semnarii de catre el,este valabil un contract cu semnatura scoasa la imprimanta?
4) Care sunt pasii pe care eu trebuie sa ii urmez?Prezint proprietatea,cei 2 bat palma si eu incasez comision pentru care ofer factura+chitanta.Alte atributii mai am?Evident pe lanag cele legate de intermediere.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți 1 răspuns de la cititori
avatar
Florin BN a răspuns:
24 Aug 2018

Buna ziua!Am cateva modele de contracte unde este stipulat ca in cazul in care cumparatorul ia legatura fara stirea mea cu vanzatorul si achizitioneaza bunul imi datoreaza comisionul.Problema este ca eu trebuie sa ii trimit cumparatorului ofertele gasite apoi el se decide pe care le cumpara.
Ofertele sunt insotite de locatie,pret,vanzator.M-am gandit sa le trimit pe email ofertele ca sa am o acoperire ca eu mi-am facut datoria,iar emailul este scris,nu o comunicare verbala.As proceda asa intrucat fisa de vizionare nu cred ca va mai fi facuta,intrucat daca in ofertele trimise de mine el se hotaraste la una va vrea sa o vada si sa o si cumpere poate in ziua respectiva.Deci fara fisa de vizionare,cred ca emailul ar fi singura varianta prin care eu demonstrez ca mi-am respectat promisiunea conform contractului.

Raporteaza

0

avatar
proprietar a răspuns:
24 Aug 2018
  • imobiliare.ro

Contractul este legea care guverneaza raportul dintre doua sau mai multe parti; este un acord de vointa al persoanelor semnatare si contine regulile / clauzele acceptate si dorite de acestea. Prin urmare, in principiu, se pot trece orice prevederi considerate utile / necesare, cu conditia ca acestea sa nu contravina legilor in vigoare - orice clauza contrara legii este considerata nula. Vom incerca sa aducem cateva lamuriri la intrebarile transmise, insa va sfatuim ca, inainte de orice demers, sa consultati un specialist (consilier juridic / avocat); chiar daca nu apelati la servicii juridice permanente, informatiile obtinute intr-o sedinta de consiliere cu siguranta va vor ajuta sa trasati regulile generale.
1. Situatia in care clientul ajunge la o intelegere directa cu vanzatorul, fara stirea agentului / agentiei este frecvent intalnita in practica, poate fi considerat chiar un risc asumat. Se pot trece clauze care sa prevada obligatia clientului de a achita comisionul si in astfel de cazuri - modelele standard utilizate au astfel de prevederi; dificultatea apare in dovedirea nasterii acestei obligatii si indeplinirea ei - cum dovedeste agentul ca tranzactia s-a incheiat si cum il constrange pe client sa plateasca; demersurile, desi legitime, sunt costisitoare ca timp si bani.
2. Asa cum aratam mai sus, monitorizarea bunului in circuitul civil si a persoanelor legate de acesta este foarte limitata. Se poate solicita de la oficiul de cadastru extras de carte funciara de informare ulterior presupusei date a tranzactiei, acesta va va arata numele noului proprietar.
3. Conform Codului Civil, incheierea contractelor este guvernata de principiul libertatii formei - “Contractul se încheie prin simplul acord de voinţe al părţilor dacă legea nu impune o anumită formalitate pentru încheierea sa valabilă.” Exista numeroase exceptii de la acest principiu pentru diverse tipuri de contract. In cazul contractelor de intermediere, in practica, se apeleaza deseori la variantele mai rapide, digitale. Exista si riscuri, pentru a le reduce sau chiar evita, va poate sfatui la obiect numai un consilier juridic / avocat.
4. In relatia cu clientul cumparator si cu vanzatorul aveti toate obligatiile asumate in contract si acestea sunt active pana la indeplinirea acestora sau pana la implinirea altei conditii prevazute in contract. Exista si obligatii generale, prevazute de legile care guverneaza astfel de raporturi juridice (de exemplu: plata impozitului).
In final, reluam recomandarea de a solicita consultanta de specialitate, atat in domeniul juridic, cat si in domeniul in care doriti sa activati. Numai dupa acest prim pas veti putea sa va conturati o imagine mai fidela asupra modului in care trebuie procedat.

Raporteaza

0