alina sorica a întrebat

Nulitatea chitantei de mana

publicat pe 3 Sep 2019 in categoria Proprietari

Parintii mei au achizitionat cu chitanta de mana (din pacate, nedatata) acum mai bine de 20 ani un teren. Tatal meu, cumparatorul nu a semnat aceasta chitanta, ci doar vanzatorul si doi martori.
Intre timp, vanzatorul a decedat. Acum, mostenitorul acestuia a pretins o noua suma de bani, in caz contrar amenintand cu plangere la politie si evacuarea terenului. Parintii mei s-au hotarat sa depuna o actiune in instanta. In intampinarea depusa de parat, acesta invoca prescriptia dreptului material la actiune si nulitatea chitantei (act sub semnatura privata nedatat si nesemnat de promitentul cumparator). Este posibila o astfel de cale, avand in vedere ca exista martori la posesia neintrerupta de catre parintii mei, precum si faptul ca sunt singuri care s-au ocupat de ingrijirea acestuia, fara ca vreodata paratul sa fi manifestat vreo intentie de a reintra in posesia terenului? Multumesc.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 3 răspunsuri de la cititori
Proprietar a răspuns:
4 Sep 2019
  • Hategan Attorneys
  • Partener Real Estate
  • Timisoara

Buna ziua,

Referitor la situatia dvs., intelegem ca nu a fost incheiat un contract de vanzare la notar. Nu cunoastem continutul actului semnat, motiv pentru care raspunsul este unul preliminar. S-ar putea astfel considera, depinzand de continutul documentului (identificare teren si pret), ca exista incheiata intre vanzator si tatal dvs. o promisune de vanzare sub semnatura privata (semnat de vanzator si cei doi martori). Asadar, cel putin la nivel teoretic, deoarece nu cunoastem nici tipul actiunii formulate si alte detalii, consideram ca aveti la indemana mai multe parghii legale, depinzand de situatia concreta: 1. obligarea mostenitorilor la incheierea contractului de vanzare, 2. uzucapiunea, atata timp cat exista dovada posesiei timp de 20 de ani, 3. solicitarea instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege. In ce priveste prescriptia dreptului dvs., avand in vedere ca ati avut in tot acest timp posesia netulburata terenului, prescriptia era intrerupta. Ea incepe sa curga doar de la momentul la care dreptul dvs. este contestat de catre mostenitori.

Revenind strict la intrebarea dvs., apreciem ca respectiva chitanta nu trebuia semnata si de cumparator. Chitanta este un mijloc de dovada a platii care revine cumparatorului, fiind emisa de vanzator si care atesta faptul ca vanzatorul a primit bani iar cumparatorul i-a platit. Cu privire la faptul ca aceasta chitanta este nedatata, aceasta a obtinut data certa cel tarziu la data mortii vanzatorului, prin urmare consideram ca, din punctul acesta de vedere, motivul nulitatii nu poate fi sustinut. In cel mai rau caz, daca continutul chitantei nu este complet, conform legii, chitanta va putea fi un inceput de dovada scrisa, nu va fi insa nula.

  • Rating răspuns 4/5
  • 6 evaluări
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
16 Nov 2020
  • imobiliare.ro

@ Dorian Sanda : Deducem din mesajul de mai jos ca doriti sa incheiati un contract cu furnizorul de electricitate, insa detineti o chitanta de mana, nu un contract autentificat si v-au fost solicitate documente doveditoare cu privire la modul in care este inregistrat imobilul la primarie. In mod normal, daca tatal dumneavoastra nu a intampinat dificultati cu privire la plata impozitelor anuale, nu vedem ce impediment ar exista in obtinerea unui certificat de atestare fiscala de la serviciul de taxe si impozite. Daca totusi exista o problema in eliberarea acestui document, tot reprezentantii serviciului public va pot sfatui cu privire la solutiile posibile in cazul dumneavoastra.

Raporteaza

0

Dorian Sanda a răspuns:
11 Nov 2020

Am omis ceva pe chiatata de mana nu avem stampila! Vreau câteva păreri

Raporteaza

0

Dorian Sanda a răspuns:
11 Nov 2020

Bună seară! Tatăl meu a cumpărat o casa cu chitanța de mana în anu2005 aceea chiatata este casa și locul de casa, avem doi martori trecuți pe aceea chitanță... Și nu are alte acte în momentul actual am primit un apel de la ceii, de la Cez, energie electrică precum se Sf contractu de lumina
Ceea care este trecuta pe contractul de la lumina este decedata..... Și noi am cumpăra casa de la fiul ei care și el a decedata..... Ni sa spus ca dacă nu avem acte pe casa o sa vina sa ne dpraseze de la curent... Am sunat din nou la ceii de la Cez ceea am putea face dacă avem doar chitanță și mi sa spus ca trebuie sa mergem la primărie sa luam o chitanță de rol precaut sa plătit impozitul la aceea casa și locul de casa pe numele tatălui meu este impozitul la primărie plătit timp de 17 ani de zile
Și el este cel trecut pe chiatata..... Tatăl meu are dreptatul la aceea chitara de rol de la primărie ca să putem sa mergem cu e la ce de la eltrica și cu chitanța de mana cu care a fost cumpărata casa ca să putem sa facem un contract nou pe numele tatălui meu pentru un scurt timp pana facem acte pe casa

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
19 Jun 2020
  • imobiliare.ro

@Laura Victoria: Va multumim pentru interesul acordat sectiunii noastre de consultanta.
Consideram ca, in situatia pe care ne-ati descris-o, chiar este necesar sa contactati un avocat. Sfaturi s-ar putea obtine, atat de la utilzatorii portalului nostru, cat si de pe alte site-uri, specializate in domeniu, insa acestea nu vor inlocui indrumarea si interventia unui avocat.
Daca reclamantul, persoana care detine acel act sub semnatura privata, face deja demersuri in vederea recunoasterii dreptului de proprietate, singura solutie eficienta de a va apara drepturile este un avocat. Acesta va analiza toate documentele si actiunile efectuate de cealalta parte si va identifica impreuna cu dumneavoastra cele mai bune solutii.

Raporteaza

0

avatar
Laura Victoria a răspuns:
12 Jun 2020

Buna ziua , vreau sa va intreb daca un presupus cumparator cu act de mana din 1995 care pretinde ca tatal meu i-a vandut un teren pe care putea sa incheie cu tatal meu un contract real pentru ca tatal meu a murit in 2002 , dar in 2007 m-a dat pe mine in judecata, eu nestiind acest lucru deoarece nu am fost anuntat in niciun fel, iar acum in 2020 dupa incheierea cadastrului sistematic general acel teren a venit pe mine si acest presupus cumparator era notat in CF meu ca are in 1995 o semnatura privata cu mine(eu si tatal meu avand acelas nume), ieri 11.06.2020 mi-a trimis o notificare de la un avocat sa ma prezint ca sa-i trec terenul pe el, in notificare specificand ca ma noteaza in baza acelei sentintei din 2007, precizez ca nu am fost niciodata instintata de acel proces si cand am intrat pe situl Curti de Apel la dosare am constatat ca acest cumparator (este vecin) a declarat in instanta ca nu-mi cunoaste adresa si m-a dat la mica publicitate cat si langa usa unde se tinea procesul , de necrezut...am avut un soc...si acel proces din 2007 a rulat pana in 2008 cu multe amanari si nu s-a mai facut nimic la el, dintr-o data presupusul cumparator(vecinul) si-a amintit adresa mea si m-a notificat prin avocat. ce pot sa fac in situatia data, cred ca este o situatie delicata, am nevoie neaparat de un avocat, as dori sa-mi dati si dv niste sfaturi la aceasta situatie in care m-a pus acest vecin.
Va multumesc mult

Raporteaza

0