momo a întrebat

Exista vreo posibilitate sa se trezeasca oamenii astia la realitate?…

publicat pe 24 Jul 2011 in categoria Cumpărători

Exista vreo posibilitate sa se trezeasca oamenii astia la realitate? Peste 70% din imobilele de vanzare au pretul mult umflat! Nu exista nici o logica pentru pretul cerut: nici pretul real al terenului pe care e construit, nici pretul constructiei si cu atat mai putin amenajarile si dotarile! Inteleg sa pui un 20% pentru pretul real, dar 200% e deja exagerat. Sunt imobile pe care eu le vad pe site de peste 2 ani si pretul nu se schimba.
Eu ma uit si pe imobiliare din strainatate. In Spania la 115.000 euro ai casa cu 4 camere si 3 bai, terase si teren peste 5000 ms langa Malaga sau Iznajar.
Faceti ceva!
Salarul mediu in Romania e de 400 euro, iar rata medie la un imobil pe site este 600 euro.
Spor la visat, tovarasi!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
27 răspunsuri de la cititori
gabriel a răspuns:
10 Nov 2011

Nu scriu ca sa il contrazic pe momo, vreau doar sa dau un exemplu PERSONAL referitor la costurile de constructie ,pentru ca am vazut f multi visatori pe-aici pe site : nici eu nu sunt de acord cu cei care cer 2000 de euro pe mp construit,dar nici cu cei care asteapta ca un dezvoltator sa vanda cu 500 euro mp util.
Deci : vila P+1+M , amprenta 110 mp, suprafata construita 330 mp ; cost ridicare la rosu : 75.000 euro, cost aducere la gri - inca 70.000 euro . Nu am inclus aici pretul terenului . Nu am inceput finisajele,ma astept sa ma coste alti 70.000 de euro.... deci un total de 210.000-220.000 euro pt 330 mp construiti.... in conditiile in care construiesc in regie proprie ...

Raporteaza

0

Constantin a răspuns:
22 Sep 2011

Sa fim realisti : paine costa peste 1 leu , graul este 1 leu kg si din el se fac patru paini; energia producatorului este platita cu 40 euro/MW si noi o platim acasa cu 117 euro/MW ; motorina este din pamantul romanesc 80% si noi o platim la pret de Italia ( care n-are gram in solul ei); zaharul se importa cu 1 RON/kg si stiti cu cat il cumparati din magazine; jeansi ZARA sunt produsi de firma spaniola (?!) in america de sud la pretul de 1,65$/buc (!!!) si europenii ii cumpara cu 165$/buc.
NU ROMANII AU INVENTAT LACOMIA.
Apropous de preturile de langa Malaga... si cumpara cineva doamna apatamentele alea? NIMENI. Sunt zone pustii , rezidentiale, gramezi acum in Spania. La polul opus, cineva dadea exemplu Coasta de Azur ( dar nu va ganditi ca la malul marii, ci la 1-2 km) preturi acum de 2000 euro/mp construit.
Si la noi gasesti case ieftine , numai ca a inceput sa se plateasca boieria ( ca si prostia dealtfel ) cine vrea zona buna, tre sa dea bani. Am un prieten in Canada care face zilnic cu masina pana la servici 60 km, plus intors. Tre' sa ne'nvatam ca am vrut capitalism. TOTI

Raporteaza

0

Popa a răspuns:
21 Sep 2011

Am vandut in Galati apartament zona 1 etaj 3 imbunatatit bine intretinut 50 mp cu doua terase, Ac etc, cu 105.000 lei. Acest apart l as fi vandut cu 40000 eura acum 3 ani, dar nu puteam sa l las in continuare caci intretinerea lui ma costa>
In Galati- Braila, preturile au scazut fff mult.

Raporteaza

0

o tzara a răspuns:
21 Sep 2011

In acest moment, costul de construire a locuintelor nu depaseste 380 euro/mp plus T.V.A. Atat am platit pe metru patrat anul trecut si anul acesta. La nivelul anului 2008 plateam doar cu 5% mai mult" afirma Liviu Marchis directorul adjunct al Agentiei Naationale pentru Locuinte. -restul e vrajeala,daca nu vor mai dori profituri de 3-400% poate o vor duce mai bine, 15-20% e suficient

Raporteaza

0

eli a răspuns:
20 Sep 2011

Ca raspuns pt. o romanca : aveti dreptate, nici in tarile dezvoltate ca Franta , Italia, Spania nu se cumpara o locuinta cu banii jos. Majoritatea sunt cumparate cu credit de la banca ; dar uitati un factor foarte important si anume: o persoana care are un salariu de 1500 - 1700 euro isi permite sa plateasca o rata de 500 euro pe luna pe o perioada de 20 ani, dar in Rom. cu un salariu de 2500 lei si cu o rata de 1.500 lei credeti ca va supravietui?(numai gazele sunt aprox.400 lei) Ce este trist este ca niciodata nu va obtine un credit pt. o casa cu un salariu de 2.500lei; si ca sa o spunem pe aia dreapta este un salariu bun. Dar , exact cum se spune: traim in Rom . si asta ne ocupa tot timpul . Si unde mai pui si faptul ca in Italia de ex. cu 100.000 euro iti cumperi super casa pe cand pe diferite siteuri de imobiliare sunt prezentate la 70 - 80.000 euro case de te doare capul. Atat , deocamdata.

Raporteaza

0

Ilias Papageorgiadis a răspuns:
31 Aug 2011

Si eu cred ca pretul cerut este nejustificat insa nu sunt de acord cu abordarea dumneavoastra. In plus compararea unei proprietati in Spania cu una din Romania este … irelevanta.
Experienta mea limitata imi spune ca oamenii care au cele mai multe lucruri de reprosat sunt cei care (atunci cand devin si ei proprietary) cer cel mai mare pret posibil.

Raporteaza

0

un pribeag a răspuns:
18 Aug 2011

Tovarăşi compatrioţi,

Aşa e, preţurile la locuinţele din ţară sînt exagerate, mai ales că, în comparaţie cu imobilele din occident, care sînt standardizate, adică au neapărat: pivniţă, o debara în apartament, în care să-şi ţină OMUL un aspirator, o pereche de papuci, o mătură, eventual o ladă cu bere, etc. să nu mai amintesc şi de un garaj, de obicei subteran, sau în cel mai rău caz un loc de parcare care, aparţine locuinţei respective şi e inclus în preţ, o casa sau o locuinţă nu se construieşte pentru un an sau o săptămînă, individul de-a lungul anilor are pretenţii din ce în ce mai mari care se orientează după cerinţele necesare vieţii normale din acel timp, se pare însă că în romînia Arhitecţii şi constructorii de imobile nu trăiesc nici în Europa şi nici în secolul- XXI-.
Iar despre politica preţurilor trebuie spus că asta e obligaţia ( ar trebui să fie )tîlharilor care fac pe politicienii, şi nu numai preţurile la locuinţe, care au obligaţia să vegheze asupra celor care îşi fac de cap,altfel e ANARHIE, aşa cum se întimplă în romînia cam cu toate, fiecare face ce şi cum vrea, chipurile, că ar fi ,, PIAŢĂ LIBERĂ,, !!?

Cam atît despre problema asta deocamdată.

un Pribeag

Raporteaza

0

elena a răspuns:
15 Aug 2011

Sunt de acord ca preturile in Rom. la locuinte sunt exagerate si ma refer in special la capitala.Toti cei care detin o proprietate spera sa obtina pe ea cat mai multi bani, dar treziti-va la realitate fratilor; o sa ramaneti cu ele nevandu-te . Toti visati ca o sa vina un cetatean strain la usa voastra care are nu stiu cati bani si o sa va dea cat cereti. Nu mai este ce-a fost. Ar trebui sa existe o lege care sa estimeze valoarea locuintei in functie de zona, anul constructiei, suprafata , etc. , nu sa vanda fiecare dupa ureche cum se face de altfel si cu chiriile. Traim intr-o tara saraca in care oamenii mor de foame , foarte putini isi mai permit sa-si cumpere o locuinta iar majoritatea oamenilor au salarii de mizerie care nu depasesc 1000 lei iar in conditiile astea niciodata o banca nu o sa le acorde creditul necesar pt. a cumpara o casa. Si de ce sa nu comparam tarile europene cu Romania atata timp cat preturile la alimente, combustibil, chirii , imbracaminte sunt la fel? Din pacate salariile si civilizatia nu sunt de comparat. Cu respect

Raporteaza

0

Floh a răspuns:
13 Aug 2011

Cred ca mentalitatea comunista persista in România. Ma refer la faptul ca multi asteapta ca statul sa se ingrijeasca de cetatenii tarii. Nu dragii mei, asta e piata libera in care preturile se stabilesc pe alte criterii, de exemplu cerere si oferta!
Coruptia, nu doar in rindul guvernului, e o problema mare. Miliarde de Euro trec pe linga fisc, milioane de Euro trec din fisc in mina celor ce lasa sa apara vilele ca si ciupercile dupa ploaie.
Da..., usor sa dam vina pe altii! Daca majoritatea românilor ar fi cinstiti si harnici alta ar fi fost situatia in România dupa 21 de ani de la rasturnarea comunismului. Nu are rost sa ne mai vaitam si sa dam vina pe unii si pe altii, trebuie sa incepem schimbarea de la noi! Success!

Raporteaza

0

nicu a răspuns:
10 Aug 2011

Cineva aici spunea pe buna dreptate...la mare si la munte nimeni nu face mofturi la preturi mai mari ca in Monte Carlo si conditii si servicii ca in Congo...nimeni din cei care care urla tare ca preturile sunt mari cu siguranta nu a construit un cotet de caine in viata lui dar toti stiu cat costa ca le-a spus un vecin care are un var care are un cumnat care are un frate arhitect...si de altfel arhitectii si proiectantii romani stiu toti cat costa orice,asa din gura...daca trebuie sa se inscrie in buget atunci e o mare problema...atunci totul se tripleaza daca vrei sa respecti proiectul...
Pentru cel care compara Spania cu Romania un sfat:mergi in Spania si cumpara acolo...sau la Buhusi sau Hunedoara...de fapt cred ca ai sa gasesti multe casute la tara care sa se inscrie in bugetul tau...sau reciteste posturile,cineva ti-a dat un sfat de foarte mult bun simt-construieste tu cu banii pe care ii consideri corecti,fa mai multe pune 20% peste si vinde si altor amarati...20% adaos la sumele necesare unei investitii de genul asta minus impozite si taxe ajungi la dobanda bancara dupa 2,3,4 ani de munca si stres...cred ca se inghesuie oamenii care au bani sa faca afaceri de genul asta,munca voluntara pt tine spre exemplu...dar daca totusi gasesti asa ceva si nu-ti face trebuinta da-mi si mie un semn...o sa fiu recunoscator...bafta
cat despre consultanti,fie ei si greci...vai si amar...si astia stiu tot din varful buzelor...

Raporteaza

0

Catalin a răspuns:
9 Aug 2011

Ia uite cat umfla pretul o agentie "profesionista":
Aceeasi proprietate, in Anuntul este 105 000 EUR discutabil, iar la aceasta agentie, dealtfel foarte cunoscuta, CHIAR AICI pe situl dumneavoastra, proprietatea este anuntata la 128 000 EUR. Va las placerea sa o descoperiti singuri pana nu o schimba sau o sterge!

Raporteaza

0

bucurestean a răspuns:
8 Aug 2011

In Romania preturile la alimente, echipamente electronice, automobile si multe altele sunt egale sau mai mari (electronice si auto mai ales) decat in Europa Occidentala, tari prospere si stabile precum Franta si Germania.
Printre putinele lucruri/ servicii care sunt mai ieftine sunt casele si chiriile, inclusiv in Bucuresti.
Straniu ca nu se vorbeste nimic despre preturi la alimente, echipamente, auto si carburant, dar mai ales tineri din afara Bucurestiului, tineri care au mult peste salariu mediu, cu prioritate la joburi doar datorita varstei, vorbesc insistent si intr-un mod agresiv doar cat de mari sunt preturile la locuinte mai ales in Bucuresti.
Scuze ca ma refer la varsta unora, lucru care in mod normal nu ar avea relevanta, dar insista atat de mult doar la aceste preturi ale locuintelor "scumpe", fara sa se gandeasca cat timp economiseste un tanar dintr-o tara europeana normala, cu un venit bun, mai ales din capitala ei, pentru a cumpara o casa sau apartament de aceiasi suprafata, confort si distanta fata de centrele de afaceri, precum apartamentele din Bucuresti, inclusiv din zone precum Drumul Taberei, Crangasi, Dristor, Oltenitei, Berceni, Pantelimon sau altele.
Ma adresez mai ales celor ce lucreaza la multinationale, care pot sa compare cu colegii lor de la alte locatii ...

Raporteaza

0

sonny a răspuns:
8 Aug 2011

voi cei care plangeti, dc va intereseaza sa va cumparati ceva daca toul e scump.sunt oameni care nu vor avea niciodata o casa a lor.in toata lumea e asa, stati cu chirie si gata, stati unde va permiteti si gata...................pe litoralul romanesc este mai ieftin?alimentele sunt mai ieftine?numai frustrati..

Raporteaza

0

o romanca a răspuns:
7 Aug 2011

Dragi cumparatori ,
Nici in strainatate nu se cumpara cu banii jos proprietatile fie case ,fie apartamente .
Oamenii au rate la o casa modesta aproape pana la pensie si nimeni nu se plange.Unii doresc proprietati mai mari si atunci isi asuma risculde a plati rate mai mari si mai indelungat dar NICAERI IN LUME NU SE intampla ca tineri de 25-30 ani sa detina proprietati multiple ,adevarate casoaie ,masini de lux cu IMPRUMUT DE LA BANCI
Si inca ceva-acesti tineri NU GANDESC ca in viata NIMENI NU ESTE dator nimanui
Atunci cand faci o asemenea investitie trebuie sa te gandesti si cum sib daca o poti finaliza intr-un timp lung NU IN CATIVA ANI -CA IN ROMANIA -SI SA PRETINZI CA BANCILE SI STATUL sa te ajute
Nu mi se pare NORMAL cand rasar ca ciupercile vile somptuoase si TINERELUL care face imprumutul nu-si asigura puterea de returnare
DRAGI TINERI ROMANI -MERGETI IN STRAINATATE SI VEDETI CAM CAT COSTA O PROPRIETATE,IN CAT TIMP SE ACHITA SI CUM ACCEPTA ORICE MUNCA CEL INDATORAT FARA FITE DE .....ABSOLVENT DE FACULTATE .CU.DIPLOMA
PA SI AVETI GRIJA NIMENI NU E DISPUS LA SACRIFICII PTR ALTUL PAPAPA.

Raporteaza

0

dora a răspuns:
6 Aug 2011

Stimabililor,
daca eu am ceva de vanzare vreau sa vand scump. Daca vreau sa cumpar ceva vreau sa gasec un chilipir sau macar un pret f mic. Deci care e problema? Fiecare cere cat considera pe proprietatea pe care o are- edreptul sau- si fiecare da cat crede ca face sau isi permite pe ceea ce cumpara. haideti sa nu mai discutam de dragul discutiei. Cand cumperi ceva te uiti la multe lucruri, nu doar la pretul cerut- amenajari, zona, vecini, facilitati. Daca toate astea sunt f bune si in Spania o proprietate e mai scumpa in centru sau intr-o zona de buna decat in periferii sau in cartiere mai... prost cotate.
Pana la urma fiecare decide pentru el. La teorie suntem toti maestri, cu practica stam mai prost.

Raporteaza

0

irina a răspuns:
5 Aug 2011

buna ziua! caut sa cumpar un ap cu 4 cam! in ce zona se afla ap pe care il aveti la vanzare?
astept, cu interes, un raspuns!
va multumesc

Raporteaza

0

Victor Pandele a răspuns:
4 Aug 2011

Pentru toți cei nemulțumiți de prețurile apartamentelor:
Ce va oprește sa mai găsiți încă câteva persoane (10, 20 ...etc) sa construiți un bloc și sa aveți un apartament la prețul care credeți ca e "real și corect" ?
Ce va oprește sa va construiți singur o casa la preț "real și corect" ?
Este mai ușor sa aruncam vina pe guvern, bănci, dezvoltatori, vânzători, agenți decât sa ne asumam responsabilitatea ? Răspuns: DA.

Raporteaza

0

dorin a răspuns:
30 Jul 2011

atata timp cat guvernul romaniei va fiii ales de romanii hoti nu va fii nici o schimbare,romanii din strainatate gandesc altfel,dorim romania dreapta,jos coruptia

Raporteaza

0

key a răspuns:
28 Jul 2011

Problema e ca sunt oameni care nu au vazut in viata lor 1000 de euro in mana, poate nici 500 dar ei cumpara apartamente de peste 50.000 cu rate pe 30 ani !
Acum sincer sunt convins ca in 90% din cazuri vor fi niste batranei de 60-65 de ani cand vor termina creditul (sau viata) si sigur nu vor avea de unde sa plateasca pe ultimii ani din viata, deja stabilitatea locului de munca nu e mai mare de 6 luni ... poate doar daca strica viata si la copii lor ...
Oameni buni, trebuie sa ne oprim, sa negociem la un pret corect, 400-500euro/mp si sa nu cumparam decat daca chiar ne permitem. Altfel se intra intr-un mare cerc vicios ....
Preturile sunt tinute sus de prima casa + prostie ...

Spor la gandire !

Raporteaza

0

adrian a răspuns:
28 Jul 2011

Domnule Ilias va citez "Prima Casa» a fost unul dintre motivele majore pentru care prețurile au fost menținute sus"- eu un novice banuiam acest lucru,dar acum ca vine de la un specialist inteleg ca acest BOC isi bate joc de tinerii din Romania prin acest program pe care el il trambiteaza ca fiind un ajutor,aveti multe posibilitati,puteti sa-i transmiteti acestui individ aceasta problema

Raporteaza

0

Ionut a răspuns:
27 Jul 2011

La intrebarea dvs. va pot raspunde eu cu o intrebare. Am o proprietate,(ap. 4 cam., dec, conf I, etaj I, 2 bai, 2 balcoane, SU=102 mp, zona semicentrala, in provincie, amenajat, centrala proprie) pe care doresc sa o vand cu 70 000 euro, dupa ce am scazut treptat pretul de la 80 000 (ma chinui sa vand de 6 luni). Dorind sa cumpar un apartament cu 3 camere, in alta zona, apropiata de parintii mei, la periferie, am constatat ca pretul unui apartament confort I, decomandat, etaj III sau IV, cu o suprafata de 70 mp, fara centrala proprie, neamenajat, este mai mic cu 2-3000 euro, sau egal cu cel pe care il pretind eu apartamentului din zona semicentrala. Deci... Ce sa fac? Sa vand, apartamentul luxos, sa platesc impozitul, apoi sa cumpar un apartament mai mic intr-o zona periferica, sa platesc taxele notariale si sa fac un credit de 10000 euro pentru amenajare? Cred ca agentii imobiliari ar trebui sa le explice serios unor vanzatori ca pretul pe care il pretind este cu mult mai mare decat cel real.

Raporteaza

0

Mircea a răspuns:
27 Jul 2011

Ca exemplu, pretul real al unei garsoniere de 40mp este (in general) undeva in jur de 35-36000 EUR, in functie de zona. In schimb, vedem acest pret la oribilitati comuniste cu suprafete intre 22-30mp. Sunt de mentionat si chichinetele din blocurile "centrale", unde riscul seismic este imens dar sunt numite "boeme" de vanzatori sau de agenti. Realitatea imobiliara a anului 2011 este urmatoarea: fie ca vorbim de garsoniera, apartament ori casa, romanul cere cu prea multe zeci de procente peste valoarea reala. Prostul pana nu-i fudul.... Romania pitoreasca.

Raporteaza

0

momo a răspuns:
27 Jul 2011

Da, detin o proprietate. Nu e de vanzare, insa pretul ei de impozitare este 116.000 RON. Nu as vinde-o din mai multe motive, dar in primul rind ca nu pot sa imi iau altceva la cat castig. Mi-as dori ca peste 25 de ani cind o sa ies la pensie sa pot sa am o casuta in care sa pot sa ma retrag. Dar nu voi putea. Pentru ca azi o astfel de casuta (ma refer la o casa construita pana in 1950 cu 2 camere, o baie si o bucatarie si peste 250 mp teren, dar nu va ganditi la 1000 mp)este in zonele unde ma uit eu in jur de 60.000 - 80.000 euro si chiar mai sus. Ori conform site-rilor de credite la salariul meu as putea sa iau un credit de nevoi personale de 12.000 euro pe o perioada de peste 10 ani de rambursare (daca are cineva curaj sa ia un astfel de credit) sau un credit imobiliar pe 35 de ani unde mi s-ar oferi cam 27.000 euro. Deci nu pot decat sa visez.
Cat despre un adaos de 200% conform celor care proiecteaza case o casa de 140 mp construita pe un teren de 400 mp are costuri reale de 60.000 euro constructie + teren, asta la periferia unui oras de marime medie (150.000 - 200.000 locuitori). Faceti o statistica pe site si vedeti pretul cerut la imobile cu datele de mai sus si o sa vedeti de ce spun ca adaosurile sunt enorme.
Si precizez ca estimarile la constructie sunt facute de arhitecti, structuristi si constructori, nu dezvoltatori.
Nu mai punem in balanta calitatea lucrarilor! In cladirea in care lucrez eu, blocuri de apartamente de 115.000 euro pret minim, constructorul a cuplat ventilatoarele de la baie in gurile de canal, drept pentru care cand pornesti lumina la baie mirosul de hazna umple tot habitatul.

Raporteaza

0

Ilias Papageorgiadis a răspuns:
27 Jul 2011

Vă mulțumesc pentru observații. Comentariile mele ar fi:
• Sunt de acord că există, în continuare, prea multe proprietăți scumpe. De aceea spun în continuare că proprietățile bune (care combină locație, calitate și preț) sunt mai puțin de 10% din stocul existent.
• «Prima Casa» a fost unul dintre motivele majore pentru care prețurile au fost menținute sus.
• Se pare că unii oameni preferă să ceară prețuri ridicate si să nu vândă, din dorința de a menține iluzia „deținerii unei proprietăți cu valoare mare”.
• Nu cunosc persoane cu o marjă de 200% dar dacă vă referiți la proiectele noi, sincer mă îndoiesc. Nu știu exact cum calculați dumneavoastră costurile, însă sunt mult mai mari decât credeți. Și legat de asta, când cineva vinde cu o marjă de 200%, pe lângă alegerea lui de a vinde scump (pe care o putem judeca), există și alegerea clientului de a accepta și plăti acest preț (pe care, de obicei, nu o judecăm). Toți suntem responsabili de acțiunile noastre
• Haideți să nu comparăm Spania cu România. E ca și cum am compara portocale cu faianță. Sunt de acord, însă, că prețurile din România ar trebui să fie mai scăzute în multe dintre cazuri.
• O ultimă întrebare: Dețineți personal o proprietate? Pentru că sunt foarte multe persoane pe care le cunosc și care gândesc ca dumneavoastră și care odată ce au o proprietate de vânzare vin și îmi explică de ce „prețul ar trebui să fie triplu/ sau de 4 ori mai mare” decât prețul actual. Așa că aș fi curios să aflu cum vă evaluați dumneavoastră propriile proprietăți.

Raporteaza

0

Ina a răspuns:
26 Jul 2011

O sa urmeze o noua criza in imobiliarele din Romania tocmai din cauza inadaptarii.

Raporteaza

0

dana a răspuns:
26 Jul 2011

Pe imobiliare.ro exista agentii care promoveaza apartamente in Galati cu aceleasi preturi de aproape 1 an de zile si tot nu se vand. Lipsa de profesionalism, asa se numeste incapacitatea de a te adapta la realitatile pietei.

Raporteaza

0

minina a răspuns:
25 Jul 2011

Sunt cu totul de acord cu tine,preturile la case in RO sunt irationale si ilogice!Nu exista raportul calitate/pret,totul e umflat artificial ca sa dea apa la moara bancilor!La randul lor,bancile dau credite bietilor oameni care,in final ,vazand ca nu au cu ce si mai plati ratele cu dobanzi din ce in ce mai mari,isi pun capat zilelor!Alti romani,sa mi fie iertat, socotesc ca sunt un pic nebuni,construiesc case imense,paranoice,se fac robi zidurilor pe care in final,cu toata munca in stainatate,nu reusesc sa le termine,apoi vor sa le vanda si intra in acel cerc vicios!

Raporteaza

0