Durata cumpararii unui apartament in Sibiu?
publicat pe 21 Aug 2018 in categoria CumpărătoriMa intereseaza cam cate zile dureaza cumpararea unui apartament de 3 camere in Sibiu, cu plata pe loc. Apartamentul ideal trebuie sa aiba de la 8 la 15 ani vechime, deci trebuie verificare sau certificare de la Serviciul Cadastru. Cate zile dureaza Cadastrul? Cat de rapizi sunt Notarii Publici in Sibiu? Multumiri, Tudor
Ma intereseaza cam cate zile dureaza cumpararea unui apartament de 3 camere in Sibiu, cu plata pe loc. Apartamentul ideal trebuie sa aiba de la 8 la 15 ani vechime, deci trebuie verificare sau certificare de la Serviciul Cadastru. Cate zile dureaza Cadastrul? Cat de rapizi sunt Notarii Publici in Sibiu? Multumiri, Tudor
Procesul de achizitie a unui imobil, fie si cu plata integrala, presupune mai multe etape:
1. Identificarea imobilelor de interes si vizionarea acestora. Pe site-ul nostru sunt promovate in prezent 96 de apartamente cu trei camere, constructii 2003 - 2010 : https://www.imobiliare.ro/vanzare-apartamente/sibiu?id=107173340 . Preturile sunt cuprinse intre 33000 E si 105000 E, in stabilirea acestora contand: zona, suprafata, facilitatile, tipul imobilullui etc. In principiu, dispunand de toata suma pe loc, sunteti eligibil pentru oricare locuinta care se incadreaza in bugetul personal.
2. Alegerea / verificarea / negocierea. Dupa ce ati luat decizia de achizitiona o locuinta, este indicat sa verificati inca o data proprietatea, actele de proprietate, situatia spatiilor comune s.a. Prin negociere, se pot obtine reduceri de pret sau chiar alte beneficii materiale (exemple: parcare, mobila s.a.)
3. Incheierea actelor / dobandirea dreptului deplin de proprietate - aici ati solicitat clarificari; incercam sa aducem cateva lamuriri, insa informatii exacte veti primi numai de la notarul care instrumenteaza dosarul.
Ca regula, cumparatorul este cel care alege notarul (tot el achita si taxele notariale); prin urmare, puteti cauta recenzii ale birourilor notariale din Sibiu (sunt destul de multe experiente prezentate pe Google) si puteti opta cunoscand macar minimal modul de lucru si tarifele acestora.
Dupa ce ii comunicati vanzatorului care este biroul notarial ales, acesta va prezenta notarului documentatia cadastrala a apartamentului, actele de proprietate si planurile, certificatul fiscal, adeverinta de la asociatia de proprietari, certificatul energetic, situatia utilitatilor si oricare alt document necesar pentru completarea situatiei juridico-administrative. La acestea, se adauga Extrasul de Carte Funciara pe care il obtine notarul anterior pregatirii actelor. Din toate aceste documente pe care notarul este tinut sa le explice si sa le detalieze cumparatorului, dumnevoastra trebuie sa obtineti toate detaliile / clarificarile care stau la baza deciziei de achizitie; daca aveti si alte intrebari, nu ezitati sa le adresati, partile trebuie sa cunoasca si sa inteleaga pe deplin toate aspectele tranzactiei. Ca si durata, notarul va avea nevoie de timp pentru analiza actelor; simultan, va inregistra cererea de eliberare a extrasului de carte funciara pentru autentificare (in principiu, eliberarea dureaza pana la 2 zile lucratoare si blocheaza cartea funciara, pentru siguranta, pe toata perioada valabilitatii acestuia). Prin urmare, daca toate actele sunt valabile si corecte, estimam ca procesul anterior semnarii ar dura in medie 4 zile, insa nu este o regula: depinde de dosarul prezentat si de disponibilitatea notarului (exista si proceduri de urgenta care presupun taxe suplimentare).
Dupa semnarea contractului, notarul va intabula dreptul de proprietate al noului proprietar in cartea funciara. Aceasta operatiune se finalizeaza in momentul in care va ridicati incheierea de inscriere in cartea funciara si extrasul de carte funciara de la notar. Din experienta noastra, dureaza in medie 10 zile.
0