Cum se calculeaza fondul de garantare la Prima Casa?
publicat pe 22 Jan 2018 in categoria InvestițiiAm avut un credit la Prima Casa iar anul acesta pe 10 ianuarie l-am achitat. As vrea sa stiu si eu cum se face calculul la fond deoarece doamna de la banca(Cec Bank Buzau) nu stia daca se calculeaza pentru 10 zile, pentru luna ianuarie sau pe tot anul. Creditul a fost pe 18 ani. Acum as dori sa mai fac un imprumut de 50000 lei pentru a cumpara un apartament dar unii zic sa fac un credit ipotecar iar altii un credit de nevoi personale. Imi puteti da un sfat?
In prima situatie semnalata de dumnevoastra - returnarea comisionului anual catre fond (in principiu, este denumit comision de gestiune sau de garantare), consideram ca trebuie sa va adresati din nou bancii de la care ati contractat imprumutul. Daca agentul din sucursala nu va lamureste, puteti inainta o solicitare scrisa in acest sens. Aceste comisioane sunt percepute catre FNGCIMM de la finantator / banca. Banca, la randul sau, include aceste costuri in contractele proprii de credit, in diverse prevederi, pentru a recupera sumele; de aceea, nu vi se aplica o reglementare standard, ci prevederile contractului pe care l-ati semnat.
Legat de a doua situatie - tipul de credit care vi se potriveste, incercam sa va prezentam principalele caracteristici ale celor doua produse de creditare, pentru a decide care dintre acestea este cel mai indicat in cazul dumneavoastra:
- Creditul de nevoi personale - se acorda mai repede (de obicei, in maxim o saptamana); sunt necesare mai putine documente; nu trebuie justificata destinatia creditului; in principiu, nu este necesara prezentarea de alte garantii (pentru sume mai mari insa, se pot solicita - exemplu: credit de nevoi personale cu ipoteca); dobanda, in general, este mai mare decat in cazul creditelor ipotecare, deci suma totala rambursata bancii va fi mai mare (comparativ cu un credit ipotecar / aceeasi perioada de creditare); perioada maxima de rambursare este in prezent de 5 ani; nu implica plata unui avans. Date fiind perioada scurta de creditare si politicile curente cu privire la gradul de indatorare, este de preferat, inainte de a tine cont de aceasta varianta, sa verificati daca puteti imprumuta intreaga suma de care aveti nevoie si daca rata lunara nu este prea impovaratoare - pentru un imprumut de 50000 RON, pe o perioada de 5 ani, fara alte garantii, cuantumul ratei lunare va fi de aprox. 1000 RON.
- Creditul ipotecar - este, prin definitie, un credit ce necesita garantii imobiliare, prin urmare, veti nota pe un imobil (nu neaparat pe cel achizitionat, pe oricare imobil in proprietatea dumneavoastra) dreptul de ipoteca al bancii; timpul de acordare este mai mare (ar trebui luata in calcul cel putin o luna); sunt necesare mai multe documente (majoritatea tin de imobilul cu care garantati - certificat energetic, dosar cadastral, schite etc.); in faza de acordare, implica mai multe costuri (unul dintre acestea este costul evaluarii - aceasta este realizata de catre un expert ales de banca, dar este platita de catre imprumutat); dobanda, in general, este mai mica decat in cazul creditelor de nevoi personale; perioada maxima de rambursare este de 30 ani, deci puteti opta pentru o perioada mai mare si, implicit, o rata mai mica; presupune plata unui avans (cuantumul acestuia difera de la banca la banca; poate depinde de mai multe variabile, cum ar fi: localitatea, tipul imobilului s.a.). Pentru comparatie, la un imprumut de 50000 RON, pe o perioada de 5 ani, cu ipoteca, cuantumul ratei lunare va fi de aprox. 950 RON.
0