comision agenitie
publicat pe 13 Nov 2023 in categoria Chiriașibuna ziua, am inchiriat recent un apartament prin agentie, am platit comision agentiei toate bune si frumoase (agentia care se obliga prin contract sa faca invetigatiile necesare inchirierii apartamentului pentru locuit), dupa cateva luni apar o multime de probleme ascunse ale apartamentului, de unde rezulta ca agentia nu a verifica absolut nimc.Intrebare este: exista posibilitatea recuperarii comisionului platit ?
Raspunsul la intrebarea dumneavoastra vine in urma unei probleme vechi si plecam de la urmatoarea presupunere:
- Apartamentul era listat de o agentie, aveau contract cu proprietarul, v-au cerut comision SI dumneavoastra.
Hiba acestei industrii care se perpetueaza de foarte multi ani este ca agentul imobiliar cere bani din ambele parti, fie ca este vorba de o vanzare ori de inchiriere. Astfel "agentul" reprezinta doar interesul propriu, nu al proprietarului si nici al cumparatorului/chiriasului.
In mod legal dumneavoastra, in baza contractului de reprezentare, ii puteti actiona in instanta pentru a va recupera total sau partial suma comisionului platit catre agentie. Asta implica timp si bani cheltuiti in plus fara garantia ca ii veti putea recupera.
Tot in mod legal, in baza contractului de inchiriere, puteti sa va adresati nemultumirile (verbal si in scris) catre Proprietar iar acesta va fi nevoit sa le remedieze. In cazul in care nu o va face puteti aborda calea legala de a rezolva conflictul.
In mod realistic ar fi recomandat sa contactati agentia, sa le transmiteti nemultumirile dumneavoastra intr-un mod cat mai rezonabil si sa primiti un raspuns pozitiv.
Pe viitor va recomand sa va asigurati ca daca platiti un agent acesta va reprezenta exclusiv interesele dumneavoastra si nu are de primit bani si de la proprietar. Un contract de exclusivitate semnat cu agentul imobiliar pentru a va gasi o locuinta va poate scapa de multe batai de cap.
1
Va multumim pentru interesul acordat secțiunii noastre de consultanta.
Daca o parte si-a incalcat obligatiile contractuale, trebuie sa raspunda pentru aceasta. Raspunderea partilor ar trebui sa fie reglementata in acelasi contract, si, in functie de prevederile contractuale aplicabile, se poate solicita repararea prejudiciului (asa cum este stabilit prin contract).
Recomandarea noastra este sa comunicati agentiei problemele intampinate, astfel incat sa puteti rezolva cat mai rapid si mai eficient. In mod normal, contractul reglementeaza si modalitatile de solutionare a oricarui diferend intre parti.
Speram sa depasiti aceasta situatie intr-un mod amiabil si va mai asteptam, oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.
1