Cetatean strain cumpara loc de casa, este permis?
publicat pe 26 Sep 2018 in categoria CumpărătoriEste legal ca un cetateans strain sa cumpere 500-1000 mp de teren pt casa in RO? Sau care sunt limitele de suprafata, eventuale conditii, etc. Multumesc!
Multumesc frumos!
0
Buna ziua. Incepand cu anul 2012, cetatenii straini din tari membre UE/SEE pot dobandi teren in Romania in aceleasi conditii ca si un cetatean roman (prin vanzare-cumparare, schimb, donatie sau orice act de transfer al proprietatii). Cetateanul strain care doreste sa cumpere o proprietate in Romania fara a detine cod numeric personal, trebuie sa obtina un numar de identificare fiscala (NIF) de la organul competent din cadrul ANAF. Astfel, NIF-ul este unul dintre actele necesare cetateanului strain la notariat pentru a putea incheia un act de vanzare-cumparare.
Conform legii, cetatenii straini pot dobandi dreptul de proprietate asupra unui imobil (apartament, casa, teren) din Romania, daca destinatia acestuia este de resedinta secundara.
Conditiile specifice si restrictiile cu privire la obiectul dreptului de proprietate difera insa in functie de statul de apartenenta. Cetatenii din statele membre, statele din SEE si cei din tarile cu care Romania are acorduri internationale au posibilitatea de achizitiona si terenuri. Cei care nu se incadreaza in categoriile de mai sus au posibilitatea de achizitiona doar constructiile.
Cadrul legal al tranzactiilor de acest tip este asigurat de Legea nr.312/2005: http://www.apia.org.ro/files/pages_files/Legea_nr._312-2005.pdf
Informatii utile regasiti si aici:
https://notariat-tineretului.net/contract/poate-achizitiona-un-cetatean-strain-casa-cu-teren-pe-teritoriul-romaniei
https://blog.napocaimobiliare.ro/2017/10/18/ce-conditii-pot-cumpara-cetatenii-straini-proprietati-romanaia/
Pentru consultanta de specialitate, puteti contacta un broker imobiliar, de preferat cu experienta in colaborarea cu expatii (acesta cunoaste foarte bine piata imobiliara locala si va poate sfatui cu privire la oferta de case), un notar (avantajul este ca notarul va va furniza toate informatiile legale necesare, intr-un mod impartial) sau chiar un avocat (acesta va poate oferi toate informatiile legale, dar va poate si reprezenta).
0
@ Cristina Macicasan: Recomandarea noastra este va consultati cu un specialist in domeniu, un notar sau un avocat. Dupa analiza tuturor detaliilor legate de tranzactie, acesta va poate confirma sau infirma posibilitatea de a anula respectivul act.
0
cetatean strain a cumparat teren in 2009 , fara a obtine nici cel putin NIF _ul de la ANAF . Se poate anula aceasta tranzactie acum ? multumesc
0