Barbulet Ana a întrebat

Avem o casa pentru care nu avem titlu de proprietate,mama tot a…

publicat pe 30 Aug 2012 in categoria Cumpărători

Avem o casa pentru care nu avem titlu de proprietate,mama tot a intrebat pe la primarie dar nu a lamurit-o nimeni,suntem doi frati,mama si un frate ne-a murit ,iar el are 2 copiiSi tata a murit.Terenul pe care s-a construit casa este al mamei dat de parintii ei decedati dar pentru care nu are pe numele ei nici un act.De zeci de ani impozitul pe casa a fost platit pe numele tatei si apoi al mamei.Cum putem obtine titlul de proprietate?Multumim frumos.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
33 răspunsuri de la experți 45 răspunsuri de la cititori
Mihai Cocoras a răspuns:
5 Nov 2023

Am cumpărat o casă în 2004 fara acte și aș vrea să o vând cu acte, se poate ? Și ce trebuie sa fac ?

Raporteaza

1

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
6 Nov 2023
  • imobiliare.ro

@ Mihai Cocoras: Va sfatuim sa incercati sa strangeti cat mai multe documente ale imobilului (inregistrari de la primarie, documente privind casa, terenul etc.) si sa va consultati cu un notar public. Exista diverse modalitati prin care se pot constitui documente de proprietate, insa numai un notar sau un avocat va poate sfatui / indruma cu privire la acestea, pentru ca fiecare situatie este diferita si implica o analiza complexa si solutii specifice.

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
5 Sep 2023
  • imobiliare.ro

@ Vasile Rusu: Va recomandam sa contactati un notar public din zona (pentru analiza documentelor si a eventualelor proceduri succesorale) si/sau un avocat. Situatia expusa este complexa si este nevoie sa analizati impreuna cu un specialist optiunile pe care le aveti la dispozitie si demersurile implicate de acestea.

Raporteaza

0

Vasile Rusu a răspuns:
5 Sep 2023

Buna ziua am si eu o întrebare se poate fac act pe numele casa unde am locuit 8 ani cu bunica si mama si tata si, iar bunica a murit si vreu sa stau acolo si am trei frate de la tata si vreu sa stiu ce trebuie facut si sistuatia asta

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
28 Aug 2023
  • imobiliare.ro

@ Loredana Diaconu: Va recomandam sa contactati un notar public din zona, acesta este in masura sa va ofere informatii complete si sa va indrume.

Raporteaza

0

Loredana Diaconu a răspuns:
23 Aug 2023

Buna ziua am o întrebare locuiesc în casa părinților mei nu am acte pe casa suntem 3 frati din care unul a murit intrebarea mea e platesc impozit la casa de peste 20 de ani as putea face acte pentru ca mostenitorii fratelui meu nu pot lua legătura cu ei sau trebuie sa vina sa dea semnatura toti

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
26 Jun 2023
  • imobiliare.ro

@Gina Iordache: Regretam situatia tensionata prin care treceti. Dupa parerea noastra, oricare ar fi pretentiile mostenitorilor si oricare ar fi solutionarea acestora (daca nu au facut demersurile necesare in timp util, putin probabil sa rezolve acum), nu ar trebui sa se recurga la amenintari si astfel de presiuni.
In cazul in care tensiunile persista, va recomandam sa va adresati institutiilor specializate – organele de politie va pot indruma si ajuta.

Raporteaza

0

avatar
Gina Iordache a răspuns:
23 Jun 2023

Bună dimineața am si eu o întrebare acum sase ani mam mutat în chirie cu familia mea proprietarul casei nu mia luat chirie în anul acela când neam mutat a decedat 5 ani am plătit eu impozit, apa și curent, eu am plecat luna trecuta din aceea casă și acum se presupune ca sunt 4 moștenitori unul dintre ei îmi vorbește foarte urat ne scoate ochi ca nu am întreținut casă ca nu am plătit chirie cât am stat nu miau zis nimic toate frumoase acum ma terorizează prin mesaje și telefonic știți va rog frumos ce e de făcut menționez ca casă e foarte veche nu aveam ce sa fac nu puteam sa bag bani în ea ca nu e a mea contract de închiriere nu au vrut sa ne faca

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
25 May 2023
  • imobiliare.ro

@ Madalina Radu:
Cu siguranta ar fi de ajutor sa contactati un avocat, acesta va poate sfatui si poate face, in numele dumneavoastra, toate demersurile care se impun.
Daca aceasta optiune nu este la indemana, va recomandam sa va adresati in scris Administratiei Fondului Imobiliar – o cerere de informatii sau de solutionare a situatiei, insotita de documentele doveditoare; solicitarea se poate expedia cu confirmare de primire sau o puteti depune la registratura (cu numar de intrare). Astfel, reprezentantii institutiei va vor furniza un raspuns oficial, corect documentat.

Raporteaza

0

Madalina Radu a răspuns:
19 May 2023

Buna ziua locuiesc intr-o casa de stat abuziv dar cei de la administrația fondului locativ mi-au făcut o foaie de calcul , cu care plătesc cum s-ar spune chiria , locuiesc de foarte mult timp acolo împreuna cu fiicele mele ,iar cei de la AFI și cei de la primărie m-a plimba de la unu la celălat pentru un act de închiriere pe numele meu spunându-mi ca nu este posibil sa îmi facă contract de închiriere pe numele meu doar pentru ca plătesc chirie cu foaia de calcul .va mulțumesc

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
5 Apr 2023
  • imobiliare.ro

@ ana pintilii: Credem ca ar ajuta sa discutati cu cineva de la directia de taxe si impozite din cadrul primariei locale. In prezent, impozitele se pot plati in numerar, la casieria institutiei, dar si online (cu cardul, prin ordin de plata sau prin platforme dedicate). Prin urmare, modalitati de a plati sunt, chiar si in numele altcuiva, insa, mai intai trebuie sa verificati situatia cu reprezentantii primariei, acestia va pot indruma corect.

Raporteaza

0

avatar
ana pintilii a răspuns:
1 Apr 2023

Buna ziua , vreau sa platesc impozitul la casa bunicilor decedati ( acestia au decat o chitanta de mana, fara alte acte ) , eu nu am buletinul acolo , ce a-și putea face sa platesc?

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
10 Mar 2023
  • imobiliare.ro

@ Amariutei Monica: Pentru ca unchiul dumneavoastra sa poata vinde, titlul sau de proprietate trebuie sa fie unul valabil / valid din punct de vedere legal. Nu stim despre ce tip de document este vorba, deci nu am putea sa va comunicam care sunt conditiile de validitate.
Recomandarea noastra este ca unchiul sa mearga la un notar public, sa prezinte documentatia de care dispune si sa solicite clarificari cu privire la posibilitatea de a vinde si care sunt demersurile pe care trebuie sa le faca in prealabil. O alta sugestie este sa va adresati in scris primariei (depunere solicitare/ adresa cu numar de intrare sau transmitere prin posta/curier cu confirmare de primire); asftfel, reprezentantii primariei va vor transmite, tot in scris, un raspuns complet si documentat.

Raporteaza

0

Amariutei Monica a răspuns:
9 Mar 2023

Buna seara! Unchiul meu are o casa, cu titlul de proprietate pe numele lui, el ar dori sa o vanda, iar cand am fost in primarie pentru acte, mi sa spus de catre primar ca titlul de proprietate nu este validat in primarie. Si ca nu apare pe harta satului acel pamant! Ce putem face sau cum putem face , ca acel titlu sa fie valid?

Raporteaza

0

Dusa Ioan a răspuns:
12 Feb 2023

Nu trebuie sa ai titlu de proprietate. Titlul de proprietate se elibereaza pentru imobilele retocedate: cladiri sau terenuri.
In primul rand cine a construit casa (proprietarul) ar trebui sa aiba autorizatie de constructie. Daca nu exista, angajat un topograf autorizat care va va face documentatia pentru casa. Pentru teren trebuie cautat la cartea funciara pe numele cui este terenul. Daca este pe numele parintilor trebuie facuta succesiunea.
Documentul de proprietate poate fi un contract, un act de donatie, uncertificat de mostenitor, nu titlu de proprietate.
Daca terenul nu este pe numele parintilor, o cale de a-l trece pe numele vostru este uzucapiunea, deschisa la judecatorie.
Trebuie sa va documentati exact asupra provenientei casei si terenului - vazut in acte - si apoi actionat.
Se poate uzita si declaratia a doi martori in fata unui notar precum ca sunteti proprietarii imobilului. Asta doar daca nu este trecut la Cartea funciara.
Ca sa obtineti un extras de Carte funciar trebuie sa aveti nr. de top. In caz ca nu-l aveti, apelati la vecini, poate au ei la terenul lor si atunci mergeti la biroul de carte funciara si localizati pe harta terenul.
Este greu sa va spun cum trebuie sa procedati, daca nu am documentatia. De aceea faceti intai demersurile sa vedeti cine este ultimul proprietar la Cartea funciara.
O spun pentru toti care citesc: inscrierea la primarie in registrul agricol a unui imobil - constructie sau teren - nu inseamna ca sunteti proprietarul acelora. Proprietarul este cel inscris la cartea funciara si in prezent la oficiul de cadastru.

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
7 Feb 2023
  • imobiliare.ro

@Maria: Conform legii, mostenirea unei persoane se cuvine, in ordine: sotului supravietuitor, descendentilor, ascendentilor si colateralilor privilegiati, celorlalti ascendenti, celoralalti colaterali. Descendentii sunt copiii defunctului si urmasii lor (deci si nepotii). Sotia unchiului, daca am inteles noi bine, nu esre ruda, ci afin.
Si in acest caz, notarul este cel mai in masura sa va ajute cu sfaturi si indrumare, precum si cu indeplinirea procedurilor procesorale (pe care aveti dreptul sa o deschideti).

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
6 Feb 2023
  • imobiliare.ro

@ Lica Andreea: Cel mai in masura sa analizeze cazul si sa va ofere raspunsuri, este un notar public din zona. Oricum, notarul este cel care deschide si realizeaza procedura succesorala, la cererea oricarei persoane interesate, deci serviciile sale sunt necesare in intregul demers si sunteti indreptatita sa le solicitati.

Raporteaza

0

Maria a răspuns:
6 Feb 2023

Buna ziua!As vrea sa stiu daca am dreptul la mostenirea din partea bunicii( aceasta este decedata de cativa ani, si mama a decedat de cateva luni). Din cate stii mama nu a completat declaratia de optiune succesorala pentru mostenirea lasata de la bunica. As vrea sa stiu daca eu am dreptul la mostenirea bunicii. Tin sa mentionez ca nu s-a facut succesiunea la bunica( mama mai avand un frate care a murit si el de cativa ani si a mai ramas doar sotia acestuia cu un baiat) si acestia refuza partajul. Multumesc frumos pt raspuns

Raporteaza

0

Lica Andreea a răspuns:
4 Feb 2023

Acum o săptămână mătușa mea a murit.sotul ei a murit și el acum 3 ani.ea neavând copiii.casa a vrut să mi-o treacă mie dar din cauza la un teren nu a putut.casa a fost a mamei ei,casa fiind trecută acum pe numele mătușii.cui ii poate ramane casa?menționez că,cumnatul și fratel ei trăiesc.eu sunt nepot de frate

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
29 Nov 2022
  • imobiliare.ro

@ Sebastian Popescu: Regretam situatia complicata in care va aflati si speram ca veti identifica o solutie avantajoasa, sigura si pe termen lung.
Din pacate, noi nu suntem in masura sa oferim sfaturi sau indrumari – cu siguranta, proprietarul poate dispune liber de bunurile sale si nu credem ca exista vreo reglementare aplicabila care sa ii restranga acest drept. Poate reusiti sa ajungeti la intelegere prin care parte din imobil sa treaca in proprietatea dumneavoastra; pe de alta parte, poate exista proiecte ale primariei locale prin care ati putea obtine o locuinta.

Raporteaza

0

Sebastian Popescu a răspuns:
26 Nov 2022

Am o casă cumpărată de tatăl meu și momentan vrea să mă dea afară din locuință cu copii mei ce mă îndrumați să fac

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
21 Nov 2022
  • imobiliare.ro

@Catalin C: Consideram ca ar fi de ajutor sa contactati un avocat din zona. Bunica il poate imputernici pe acesta sa realizeze toate demersurile necesare obtinerii documentelor de proprietate.
In mod normal, bunica nici nu ar trebui sa se deplaseze - avocatul poate veni, pentru consultanta si imputernicire, direct la domiciliul acesteia.

Raporteaza

0

Catalin C a răspuns:
17 Nov 2022

Buna ziua, ce putem face daca Bunica Sotiei doreste sa doneze 3 pamanturi de aproximativ 3500 m2 insa titlurile sunt la sora bunici care nu doreste sa ii dea titlurile fiindca nu vrea ca pamanturile sa revina la nepoata deoarece vrea sa le ia ea…
Unde pot merge ca sa obtin titlurile sau sa o convinga sa ni le ofere?
Mentionez ca bunica are handicap si nu poate sa se plimbe peste tot cu noi… putem face 1-2 deplasari insa nu ne permitem luxul de a sta pe drumuri…
Multumesc anticipat!

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
18 Aug 2022
  • imobiliare.ro

@ stefan feher: Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (autoritatea competenta pentru operatiunile de carte funciara) are oficii teritoriale in fiecare judet; lista completa a acestora poate fi consultata pe site-ul institutiei: https://www.ancpi.ro/oficii-teritoriale-contact/

Raporteaza

0

stefan feher a răspuns:
18 Aug 2022

Mi-a zis cineva din familie că tre să merg la cartea funciara, unde se gaseste asta? . Mi sa spus că acolo pot rezolva cu actele pentru casă. Există vreun birou în fiecare județ sau ceva?

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
17 Aug 2022
  • imobiliare.ro

@stefan feher: In aceasta situatie, considerăm că este necesar sa contactati un avocat sau un notar public din zona. Dată fiind posesia de lungă durata, exista modalități de obținere a documentelor de proprietate, insa numai un specialist in domeniu va poate indruma corect.

Raporteaza

0

stefan feher a răspuns:
16 Aug 2022

Am și eu o nelămurire poate mă puteți ajuta. Casa unde locuiește tata este trecuta pe un membru al familiei care a decedat de 50 de ani, nu mai avem titlul de proprietate habsr nu am unde e. Vreau să trec casa pe mine. Menționez că toți din familie sunt de acord cu mine și nu au nici o pretenție. Ce trebuie să fac prima dată?

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
28 Jul 2022
  • imobiliare.ro

@ Cristina Neculcea: In principiu, daca sotul este unic proprietar, nu exista alte conditii care sa afecteze dreptul de proprietate si toata documentatia imobilului este actualizata / completa, nu vedem ce impediment ar fi pentru a dispune de parte din acesta in favoarea dumneavoastra. Donatia ar fi modalitatea prin care acesta va poate transfera o cota din imobil, act care este revocabil pana la decesul donatorului. Recomandarea noastra este sa contactati, impreuna cu sotul, un notar public – acesta va poate oferi toate informatiile necesare cu privire la optiunile disponibile si demersurile de urmat.

Raporteaza

0

Cristina Neculcea a răspuns:
28 Jul 2022

Am o întrebare va rog sa ma ajutați ..cind niam căsătorit soțul avea casa dar casa noi am refacuto toată și vrem sa devină casa noastră comuna de proprietar nu doar a soțului .țin sa Menționez ca casa a fost data de tata lui e posibil de făcut ceva ?

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
23 May 2022
  • imobiliare.ro

@Aurelian Luca: Si in cazul dumneavoastra, consideram ca ar ajuta sa contactati direct un avocat. Acesta va poate poate oferi indrumare si se poate ocupa, daca veti decide ca este oportun, de toate demersurile pe care le implica definitivarea situatiei juridice a imobilului.

Raporteaza

0