Popescu Eleodor a întrebat

Achizitie teren fara acte de proprietate

publicat pe 7 Oct 2020 in categoria Proprietari

Buna ziua.
Doresc sa achizitionez un teren impreuna cu o casa batraneasca. Proprietarul are acte de proprietate, cadastru, doar pe o parte a terenului, mai multe loturi, 1/2 de curte (intravilan) + teren arabil (extravilan).
Pe cealalta suprafata aproximativ identica ( 1/2 curte + livada+ vie+ pasune) detine o chitanta de mana din 1998 incheiata cu titularul titlului de proprietate. In acea chitanta era stipulat ca, ulterior sa se incheie contractul de vanzare-cumparare, insa proprietarul nu a mai ajuns, acesta locuind la sute de km distanta, iar la acea data acesta avand o varsta inaintata (80-90 ani).
Intre timp, proprietarul de la care doresc sa achizitionez, lucreaza suprafetele, plateste impozit la primarie, etc.
Cum poate deveni acesta proprietar pentru a-mi putea vinde aceste suprafete ?
Poate fi invocata uzucapiunea sau posesia tabulara ?
Sau cum altfel pot intra eu in posesia terenului fara documente ?
Proprietarul X, posesor de titlu de proprietate din 2003 (atunci s-a emis) instrainase terenul inca din 1998 printr-o chitanta de mana, celui care doreste sa-mi vanda mie. In acea chitanta se stipuleaza ca urmeaza a se perfecta contractul de V/C, o contravaloare a terenului, sunt 2 martori care au semnat, numai ca nu s-a mai perfectat (din motive necunoscute, proprietarul nu a mai venit, fiind in etate, locuind la 400 km distanta, neavand mostenitori care sa-l aduca, decedand poate… )
Detinatorul (proprietarul actual) utilizeaza terenul anterior inchierii chitantei, proprietarul fiind plecat inca din copilarie din judet, fara a se mai interesa de proprietatea sa, fiind unicul mostenitor al tatalui sau decedat.
Terenul este inscris la APIA, impreuna cu altele in aceeasi situatie, iar in baza rolului se plateste impozit la primarie pe numele detinatorului pe intreaga suprafata.
Daca poate fi invocata, care este Codul care sta la baza actiunii ? Vechiul ? Noul ? Ce fel de uzucapiune, de scurta sau lunga durata ?
Se poate formula o alta actiune pentru a deveni proprietar ? …..Poate notarea posesiei in cartea funciara, desi exista titlu de proprietate pe teren pe numele proprietarului X ?
Astept cu interes raspunsurile dvs.
Va multumesc anticipat.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 2 răspunsuri de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
19 Jan 2023
  • imobiliare.ro

@ Elena Neacsu: Dupa finalizarea dezlipirii si eliberarea cartii funciare noi, deci dupa ce s-a clarificat situatia juridica a terenului, este necesar sa contactati operatorul / furnizorul de energie electrica din zona.
In mod normal, trebuie solicitat si obtinut un Aviz Tehnic de Racordare (ATR), insa este foarte important sa va consultati cu reprezentantii furnizorului pentru a obtine informatii suplimentare cu privire la conditiile de eliberare a avizului.

Raporteaza

0

Elena Neacsu a răspuns:
15 Jan 2023

Vreau să-mi bag lumina ( curent) am cumpărat un loc și mi-am făcut doar dezmbrare la teren cum sa fac și ce acte trebuie

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
3 Nov 2021
  • imobiliare.ro

@ Stan Andreea: Situatia descrisa este foarte complexa, chiar si procedura de vanzare-cumparare pare a fi una atipica. Cu siguranta, este necesara interventia si consultarea unui avocat, chiar daca prima experienta nu a fost una pozitiva.
Legat de primul avocat cu care ati colaborat - puteti face plangere impotriva acestuia, la consiliul baroului in care este inscris. Astfel de neglijente trebuie cercetate si sanctionate corespunzator.
Reluam recomandarea de a cauta si apela la un alt avocat, pentru ca numai un specialist v-ar putea ajuta in clarificarea situatiei juridice a terenului.

Raporteaza

0

Stan andreea a răspuns:
2 Nov 2021

Buna ziua ! Situația este următoarea: am cumpărat un teren care avea doar copie legalizata după titlul de proprietate! L-am dat la un avocat sa îmi rezolve intabularea și a spus ca la pierdut ! Ceea ce mie mi se pare imposibil ! Nu am plătit decât o sg data impozitul pe el dar pe numele celui care era înainte și nici nu am apucat sa îl trec pe numele meu ! Urma după intabulare și cadastru sa urmez pașii cu avocatul acela ! Fără titulul de proprietate nu mai pot face nimic , iar ca sa scot un alt titlu trebuie sa am declarație de la încă 2-3 persoane care erau in titlul respectiv ca nu au ei originalul de titlu ! Cu cele 2-3 persoane nu mai reușesc sa iau legătura ! Knd am început sa fac actele am fost și la cartea funciară iar acolo figurez eu k nume pe acest teren , cu toate k nu este pe numele meu ! Va întreb , se mai poate face in cazul acesta ?? Cum as putea sa mai scot titulul ! Multumesc din suflet

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
13 Oct 2020
  • imobiliare.ro

Va multumim pentru interesul acordat sectiunii noastre de consultanta.
Daca o chitanta de mana atesta transmiterea dreptului de proprietate (adica, in cazul expus de dumneavoastra, mentiunea incheierii contractului in forma autentica nu este o conditie, iar pretul stipulat reprezinta pretul integral al imobilului), consideram ca aceasta se putea / se poate inscrie in Cartea Funciara. Un drept inscris in Cartea Funciara este opozabil tertilor si se poate transmite.
Sfatul nostru este sa contactati mai intai serviciul de specialitate din cadrul primariei (Urbanism, Registru Agricol); cu siguranta nu este prima situatie de acest gen si puteti obtine informatii la obiect despre variantele de solutionare. O alta autoritate de la care puteti solicita consultanta este chiar Oficiul de Cadastru teritorial.
Va dorim mult succes in demersurile viitoare si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

Raporteaza

0