Diferența ar veni din aplicarea unei TVA mai mari pentru cei cu venituri ce depășesc un anumit nivel.
Vara aceasta, Guvernul a lansat spre dezbatere publică proiectul Strategiei Naționale a Locuirii, menit să ofere soluții pentru îmbunătățirea situației locative precare a României, în conformitate cu standardele europene. Una dintre soluțiile propuse pentru suplimentarea bugetului statului în acest domeniu (bani ce ar urma să fie folosiți pentru remedierea multiplelor probleme din sfera locativă) constă în aplicarea diferențiată a TVA la achiziția de locuințe noi, în funcție de veniturile cumpărătorului. Etalonul propus în acest sens de către autorități ar fi salariul mediu din România, care se situează în 2016 la 2.086 lei (aproximativ 460 de euro).
Asta ar însemna ca, pentru un apartament scos la vânzare cu 60.000 de euro, un cumpărător cu venituri de până la 2.085 de lei să plătească TVA de 5%, ceea ce ar duce la un preț final de 63.000 de euro, în timp ce persoanele cu venituri care depășesc și cu doar 100 de lei salariul mediu pe economie să achite TVA de 20%, ceea ce ar echivala cu un preț final de 72.000 de euro.
Jucătorii din imobiliare și construcții ripostează
Această măsură a stârnit deja reacția jucătorilor din industria imobiliară și cea de construcții, o parte dintre aceștia organizându-se într-un grup de inițiativă pentru înființarea Asociației Investitorilor Imobiliari din România. Organizația a formulat deja un punct de vedere pe marginea acestui document și a solicitat o întrevedere cu reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, conform normelor în vigoare. Printre investitorii care semnează acest punct de vedere se numără AFI Europe România, Gran Via, Hanner România, Impact Developer & Contractor SA, Opus Land Development (Cosmopolis), Ovidiu Șandor, Coldwell Banker, Green Angels, Premier Estate Management, Reff & Associates sau Xella România.
Potrivit reprezentanților asociației, măsura aplicării unui TVA diferențiat în funcție de venituri este discriminatorie. Astfel, un român cu salariul mai mare decât cel mediu pe economie ar trebui să plătească aproape 10.000 de euro în plus – echivalentul a 21 de salarii medii pe economie – pentru un imobil de 60.000 de euro. Ba mai mult decât atât, avansul pe care ar trebui să-l achite ar ajunge la 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul Prima Casă.
„Măsura dorește să încurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea plătesc deja TVA de 5% pentru tranzacții cu valori mai mici de 450.000 de lei. Practic, va fi taxată suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economică a României și la bugetul de stat, în timp ce situația persoanelor cu venituri mici rămâne neschimbată.”
Asociația Investitorilor Imobiliari din România
TVA mai mic pentru tranzacții de până la 100.000 de euro
Actualul Cod Fiscal, intrat în vigoare la începutul anului 2016, prevede aplicarea TVA de 5% pentru tranzacțiile imobiliare cu imobile noi care au prețuri mai mici de 450.000 de lei (echivalentul a circa 100.000 de euro), în vreme ce, pentru tranzacțiile cu locuințe noi mai scumpe decât atât, se aplică TVA de 20%.
Potrivit jucătorilor din imobiliare și construcții, plafonul actual pentru aplicarea TVA de 5% oferă două beneficii reale. Pe de-o parte, acesta aduce o contribuție importantă la bugetul de stat, dar protejează totodată clasa de mijloc, întrucât nu se aplică în cazul achiziției de imobile de lux. Pe de altă parte, pragul actual încurajează clienții să caute imobile de calitate, cu suprafețe medii, în care să se poată dezvolta familii cu unul sau mai mulți copii – încurajând astfel natalitatea, aspect important pentru statele cu un sistem de pensii bazat de solidaritatea între generații.
Dobrin Liviu
Sunt de acord cu mentiunile de mai sus ale Asociatiei Investitorilor Imobiliari (sunt reale observatiile). Referitor la decidenti/legiuitori: o dovada in plus a relei credinte si nu de putine ori a prostiei (poate fi si cazul de fata). Cand au calculat ei corect si cand au reglat ei o nedreptate?
Scopul este sa plecam toti si sa ramana tara goala.
Ligia Popescu
Si asa preturile la locuinte sunt mari iar cei care au venituri corecte din salarii normale abia isi pot achizitiona un apartament. Asa cum este legea, este corecta zic eu. Nu poti cumpara decat un apartament cu TVA 5% si nu unul de lux. Iti poti cumpara cu eforturi apartametul necesar unui trai decent.