Impozitele pentru proprietarii de mai multe case si pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica peste 2.000 cmc, majorate substantial incepand cu 1 iulie 2010, vor fi mentinute la acest nivel ridicat si pe parcursul anului 2011, Guvernul mizand astfel pe incasari totale de circa 500 milioane lei, transmite Mediafax.
Intentia Guvernului de a mentine impozitele pentru mai multe locuinte detinute in proprietate si masini cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 cmc la un nivel ridicat si in 2011 este prezentata in actul normativ prin care Executivul a majorat aceste taxe.
Documentul releva in mod clar ca aceste impozite vor fi mentinute la un nivel majorat atat in 2010, cat si in 2011, incluzand si estimarile de incasari aferente.
Astfel, Guvernul estimeaza ca prin impunerea unui impozit majorat pentru persoanele cu mai multe case va obtine venituri de 49 milioane lei in 2010 si 101 milioane lei in 2011, iar din taxarea suplimentara a proprietarilor de masini cu peste 2.000 cmc va incasa 110 milioane lei in 2010 si 227 milioane lei in 2011.
Impozitul pe cladiri va fi datorat indiferent de destinatia acesteia, conform actului aprobat de Executiv.
Pana in prezent, statul aplica un impozit majorat daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, dar “care nu sunt inchiriate unei alte persoane”.
Majorarea impozitului pe cladiri datorat de persoanele fizice care au in proprietate mai multe cladiri in afara celei de domiciliu, precum si a impozitului pe mijloacele de transport cu o capacitate cilindrica mare este justificata de Guvern prin faptul ca masurile adoptate pana in prezent s-au dovedit insuficiente pentru mentinerea deficitului bugetar si indeplinirea obligatiilor asumate de Romania cu organismele internationale.
In sedinta de saptamana trecuta, Guvernul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi sa fie dublat, iar persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri sa achite impozite majorate cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua cladire in afara adresei de domiciliu si cu 300% pentru a treia cladire si urmatoarele in afara adresei de domiciliu.
In prezent, in baza Codului Fiscal, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri este majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua cladire, cu 75% pentru cea de-a treia cladire si cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.
Articol preluat de pe bloombiz.ro