Proprietarii de vile îşi resetează aşteptările: Topul celor mai mari ieftiniri pe 2012

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 20 Decembrie 2012, Ultima actualizare: 21 Decembrie 2012

Locuinţele scumpe, situate în „zone bune”, au consemnat cele mai mari reduceri anul acesta.

După luni – uneori chiar mai bine de un an – de stat cu o proprietate pe piaţă, cea mai sigură modalitate a proprietarilor de a impulsiona încheierea unei tranzacţii în actualele condiţii de piaţă este ajustarea preţului. Ca în fiecare an, şi în 2012 cele mai spectaculoase ieftiniri au avut loc în cazul celor mai scumpe proprietăţi cu destinaţie rezidenţială – vilele situate în „zonele bune” ale marilor oraşe ale ţării. www.imobiliare.ro prezintă un clasament al celor mai semnificative reduceri consemnate pe acest segment.

Bucureşti:
În zona Capitalei, cea mai mare scădere de preţ, în valoare de două milioane de euro, a avut loc în cazul unei vile cu 20 de camere din Siseşti. Aceasta poate fi achiziţionată în prezent cu un milion de euro, faţă de trei milioane de euro, la începutul acestui an. Proprietatea are o suprafaţă utilă de 2.200 de metri pătraţi, este amplasată pe un teren de 1.800 de metri pătraţi şi dispune de un garaj pentru 11 maşini. Construcţia a fost ridicată în anul 2010, iar în momentul de faţă este complet finisată la exterior, însă necesită finisare la interior – aceste lucrări pot fi realizate de către proprietar, în funcţie de cerinţele clientului. Proprietatea poate fi folosită atât ca reşedinţă, cât şi ca sediu de firmă.

Pe locul al doilea în top se situează o vilă cu şapte camere din zona Floreasca, al cărei proprietar cere 2,2 milioane de euro. Diferenţa faţă de valoarea de listare de la începutul acestui an – de 3,75 milioane de euro – se ridică la 1,55 de milioane de euro. Locuinţa a fost construită în anul 1999, are o suprafaţă utilă de 519 metri pătraţi şi dispune de un teren de 610 metri pătraţi. În prezent, locuinţa este închiriată ca reşedinţă diplomatică.

Locul al treilea este ocupat de o proprietate din zona Dorobanţi, construită în anul 1997, al cărei preţ actual este de 1,2 milioane de euro. Faţă de ianuarie 2012, locuinţa a înregistrat o ieftinire de un milion de euro. Vila are şapte camere, o suprafaţă utilă de 281 de metri pătraţi şi un teren adiacent de 75 de metri pătraţi. Aceasta poate fi utilizată atât ca reşedinţă, cât şi ca sediu de firmă sau chiar restaurant.

Tot o scădere de un milion de euro a avut loc în cazul altei vile din zona Dorobanţi. Proprietatea în cauză are însă valoare istorică şi costă în prezent 4,5 milioane de euro, faţă de 5,5 milioane de euro la începutul anului. Ridicată în anul 1928, construcţia are o suprafaţă utilă de 1.357 de metri pătraţi, împărţită între 20 de camere, şi este amplasată pe un teren de 1.441 de metri pătraţi.

Pe locul al cincilea la nivel de Bucureşti se situează o altă vilă istorică, de data aceasta din zona Kiseleff, pe care proprietarul cere 1,29 milioane de euro. Diferenţa faţă de preţul din ianuarie 2012 – ce se ridica la două milioane de euro – este de 710.000 de euro. Proprietatea a fost construită în anul 1920, are o suprafaţă utilă de 180 de metri pătraţi, împărţită între 12 camere, şi dispune de un teren de 1.000 de metri pătraţi.

Braşov:
În oraşul de la poalele Tâmpei, o vilă situată în apropiere de Piaţa Sfatului costă acum 490.000 de euro – cu 295.000 de euro mai puţin faţă de începutul anului. Proprietatea, promovată ca locuinţă „inteligentă”, este dotată cu o serie de facilităţi, precum încălzire prin pardoseală cu senzori de căldură, panouri solare, sistem de supraveghere etc. Construită în anul 2008, vila are o suprafaţă utilă de 265 de metri pătraţi şi dispune de cinci camere şi un teren de 43 de metri pătraţi.

O ieftinire de 126.000 de euro a fost consemnată în acest an de o vilă din centrul istoric al Braşovului, al cărei preţ actual este de 269.000 de euro. Casa are o suprafaţă utilă de 300 de metri pătraţi, teren de 250 de metri pătraţi şi necesită derularea unor lucrări de renovare.

Cluj-Napoca:
În oraşul din vestul ţării, o scădere de preţ de 110.000 de euro a avut loc în cazul unei vile nou-construite (în anul 2006) din zona Grigorescu. Proprietatea are o suprafaţă utilă de 720 de metri pătraţi, opt camere, şase terase şi teren de 600 de metri pătraţi. Preţul cerut în prezent de către proprietar este de 480.000 de euro.

O ieftinire similară – de 105.000 de euro – a avut loc şi în cazul unei vile cu şase camere din Cluj, zona Gheorgheni. Proprietatea a fost construită în anul 2000, are o suprafaţă utilă de 290 de metri pătraţi şi un teren de 400 de metri pătraţi. Aceasta poate fi achiziţionată la un preţ de 345.000 de euro.

Constanţa:
În oraşul de la malul mării, cea mai mare reducere de preţ a avut loc în 2012 în cazul unei vile situate în zona centrală a oraşului. Proprietatea costă în prezent 390.000 de euro, cu 200.000 de euro mai puţin decât la începutul anului. Construcţia a fost ridicată în 1997, are şapte camere, o suprafaţă utilă de 300 de metri pătraţi şi un teren de 156 de metri pătraţi.

O scădere de 90.000 de euro a fost consemnată de o vilă cu 16 camere din Constanţa, zona Piaţa Ovidiu, pe care proprietarul cere acum 420.000 de euro. Construcţia a fost ridicată în anul 2004, are o suprafaţă utilă de 490 de metri pătraţi şi un teren de 100 de metri pătraţi. În prezent, aceasta este folosită ca sediu de firmă.

Timişoara:
În oraşul de pe Bega, cea mai mare scădere de preţ, în valoare de 500.000 de euro, a avut loc în cazul unei vile cu 10 camere, construite în anul 1995 în zona centrală a oraşului. Ultimul preţ cerut anul acesta pentru proprietatea de 600 de metri pătraţi construiţi a fost de 1,5 milioane de euro.

O reducere de 180.000 de euro a fost consemnată de o casă cu trei camere din zona Freidorf din Timişoara. Ultimul preţ cerut de către proprietar pentru locuinţa ridicată înainte de 1990 a fost de 80.000 de euro.

Iaşi:
În capitala Moldovei, preţul afişat în prezent pentru o vilă cu şapte camere situată în zona Păcurari este de 300.000 de euro – cu 60.000 de euro mai puţin decât la începutul acestui an. Ridicată în anul 2009, locuinţa are o suprafaţă utilă de 200 de metri pătraţi şi dispune de un teren de 2.000 de metri pătraţi.

Pentru o casă cu patru camere situată în zona Bucium din Iaşi, proprietarul cere în momentul de faţă 229.000 de euro – preţ cu 21.000 de euro mai mic faţă de cel afişat la începutul lui 2012. Locuinţa a fost construită în anul 2007, are o suprafaţă utilă de 220 de metri pătraţi şi este amplasată pe un teren de 600 de metri pătraţi.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • rosu m

    preturile vor scade in continuare si se va ajunge la nivelul anilor 2000. scaderea in cartierele gen dr taberei, berceni, titan, rahova, ferentari, giurgiului, va fi substantiala fata de partile centrale si semicentrale nordice, precum si a cladirilor cu vechime mai mare de anii mai cu mai mult de 3 etaje. pina la urma, in conformitate cu studiul materialelor, betonul ca material are o garantie de numai 50 ani asa ca….multe dintre cladiri sunt….pa

  • Alina

    Si preturile trebuie sa mai scada!!!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Capitala prețurilor în creștere. Cartierele cu cele mai scumpe și cele mai ieftine apartamente noi din București – GRAFICE

Nu există în București nicio zonă în care prețurile solicitate pentru apartamentele noi scoase la vânzare să fie în scădere comparativ cu cele înregistrate în prima jumătate a anului...

citește mai departe
Pipera, un El Dorado imobiliar al Capitalei. Explozie de apartamente noi în ultimii cinci ani și prețuri tot mai scumpe – GRAFICE

Ultimii cinci ani au fost extraordinari pentru acest cartier din nordul orașului care a atras atenția multor dezvoltatori și investitori. Oferta a crescut în acest timp spectaculos și a...

citește mai departe
Ce investiții facem în 2022? (P)

Pentru a face o investiție imobiliară de succes, există câteva aspecte de care trebuie să țină cont un potențial cumpărător – dincolo de preferințele personale. În 2022, imobiliarele rămân,...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul multifuncțional HILS Pallady Apartments este contractat în proporție de 65%

Dezvoltatorul estimează că proiectul, ce cuprinde un total de peste 1.900 de unități locative, va fi vândut integral înainte de finalizarea lucrărilor de construcție. Dezvoltatorul imobiliar HILS, având ca...

citește mai departe