Dezvoltarea de ansambluri de locuințe „verzi” va prinde avânt în perioada următoare, pe fondul prevederilor UE în materie de protecție a mediului.
Anul 2020 se apropie cu pași repezi, la fel ca și termenul de implementare a noilor norme privind protecția mediului în domeniul construcțiilor. În acest context, jucătorii de pe piața imobiliară locală fac eforturi să se alinieze la cerințele Uniunii Europene. Potrivit datelor BuildGreen, peste 40 de proiecte imobiliare din România, atât noi cât și existente, au fost certificate ca fiind „sustenabile” pe parcursul anului trecut.
„Piața imobiliară locală s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani din punct de vedere al sustenabilității și suntem din acest punct de vedere la nivelul altor țări din regiune, fie că vorbim de Republica Cehă, Slovacă sau de Polonia și Ungaria. Asistăm deja la o trecere către un nivel superior de sustenabilitate, care pune acccent nu doar pe niveluri de performanță energetică cât mai ridicate cât și pe implementarea de noi tehnologii și pe crearea unui mediu de lucru care pune accent pe bunăstarea angajaților”, explică Răzvan Nica, managing director BuildGreen.
De la birouri și comercial la rezidențial
Potrivit reprezentanților companiei, obținerea unei certificări sustenabile după normele BREEAM și LEED a devenit în ultimii ani o practică pe segmentul clădirilor de birouri, ca și pe cel al centrelor comerciale de mari dimensiuni. „În același timp, numeroși proprietari de proiecte deja finalizate decid să implementeze soluții de eficientizare a consumurilor de energie, țintind obținerea unei certificări sustenabile de tipul In Use din dorința de a își păstra proiectele relevante pe piață, comparativ cu noile proiecte care au de regulă niveluri ridicate de performanță”, punctează aceștia.
În acest context, „următoarea etapă” a implementării principiilor de dezvoltare durabilă pe piața imobiliară locală va fi reprezentată de apariția primelor proiecte rezidențiale certificate sustenabil. „În acest moment există deja mai multe proiecte care au obținut o astfel de certificare din partea unor foruri interne iar perioada următoare va aduce și obținerea primelor certificări BREEAM sau LEED”, punctează oficialii BuildGreen.
Proiecte mixte sustenabile
Potrivit acestora, apariția mai multor proiecte imobiliare mixte se va concretiza și prin certificări de tip „communities”, care pot aduce beneficii încă din etapele de elaborare a master-planurilor, rezultând astfel comunități ample, unde componentele locative, profesionale, comerciale și de recreere vor fi îmbinate armonios. De asemenea, dorința investitorilor de a obține randamente energetice ridicate va duce și la dezvoltarea primelor proiecte în conformitate cu normele EDGE, care pun accent pe utilizarea eficientă a resurselor, atât în procesul de dezvoltare, cât și pe perioada administrării. „Eficientizarea consumurilor de energie va fi dublată în perioada imediată de implementarea unei multitudini de soluții menite să majoreze semnificativ bunăstarea angajaților la locul de muncă, măsuri care se vor transpune într-un final prin creșterea gradului de satisfacție dar și a productivității angajaților”, subliniază Răzvan Nica.
Așteptările de la o locuință cresc – ce vor cumpărătorii în 2019? – Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert
[…] Citește și: Proiectele de locuințe „verzi”, următorul nivel al pieței rezidențiale? […]
Rezidențialul, „pariul” investitorilor locali și străini. Vezi EXCEPȚIA
[…] părea, așadar, că rezidențialul românesc reprezintă o adevărată „țară promisă” pentru investitorii din domeniul imobiliar (și nu […]