Băncile care nu vor fi dispuse să accepte noile condiţii îşi vor putea transfera portofoliul de garanţii către alte instituţii de credit.
Executivul a aprobat ieri completarea normelor metodologice privind implementarea programului Prima Casă. După publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial, băncile se vor putea înscrie în cea de-a patra etapă a programului guvernamental. În limita plafonului stocat şi utilizat, instituţiile care au acordat până acum astfel de credite îşi vor putea transfera portofoliul de garanţii către alţi finanţatori eligibili. Condiţia este ca beneficiarii să fie informaţi cu privire la această schimbare, iar drepturile şi obligaţiile acestora, prevăzute în contractele aflate în curs de derulare, să nu fie afectate.
Şi băncile care nu mai participat până acum la Prima Casă vor putea lua parte la noua formulă a programului. Astfel, o instituţie financiară neînscrisă anterior în Prima Casă poate deveni eligibilă prin preluarea portofoliului de garanţii de la un finanţator eligibil. Instituţiile de credit nou-intrate în program vor trebui să transmită către Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP) un angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica garanţiilor acordate. Printre băncile care şi-au anunţat deja participarea la noua formulă a programului se numără BCR, CEC Bank şi Bancpost.
1,5 miliarde de euro, plafon maximal de garantare
Valoarea totală a plafonului de garantare ce va putea fi utilizată pentru Prima Casă 4 este, cel puţin pentru moment, incertă. „Prin aprobarea normelor metodologice dăm posibilitatea acordării, în continuare, de garanţii în valoare de 1,5 miliarde de euro. Totodată, alţi 40.000 de beneficiari pot să intre în cadrul Programului Prima Casă”, subliniază premierul Emil Boc. De menţionat este însă că acest plafon, de 1,5 miliarde de euro, este unul maximal. Acesta ar putea fi atins doar în cazul în care toate băncile care au participat până acum la program vor decide să ia parte şi la Prima Casă 4 sau vor accepta să-şi transfere portofoliul de garanţii către alte instituţii finanţatoare doritoare. Recent, Simona Mureşan, reprezentanta FNGCIMM, a declarat că, în condiţiile în care nu toate băncile vor accepta să participe la noua variantă a programului guvernamental, plafonul reutilizat ar putea ajunge la circa 700 milioane de euro.
38.000 de garanţii emise până acum
Până acum, pe parcursul tuturor celor patru faze ale programului Prima Casă au fost acordate 38.000 de garanţii, în valoare totală de 1,545 miliarde de euro. O primă modificare survenită în cea de-a patra etapă constă în împărţirea riscului de creditare între stat şi bancă, în proporţie de 50%-50%. Cea de-a doua dă posibilitatea apelării la acest program şi celor care deţin deja o locuinţă, însă aceasta are o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi. Condiţiile privind dobânzile pentru credite şi avansul ce ar trebui plătit de către beneficiari rămân aceleaşi. Credite Prima Casă vor putea fi accesate în continuare şi pentru construcţia de locuinţe, garanţiile având valabilitate pe toată durata derulării lucrărilor, dar nu mai mult de 18 luni.