Programul Casa Verde Fotovoltaice în 2024. Ce presupune și cum te poți înscrie

scris de Imobiliare.ro in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 29 Februarie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Îți dorești să crești performanța energetică a locuinței tale și să faci economii la facturi, dar nu dispui de bugetul necesar pentru a lua măsuri în acest sens? Programul Casa Verde Fotovoltaice ar putea să-ți vină în ajutor.

Casa Verde Fotovoltaice este un program demarat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) care vine în sprijinul tuturor proprietarilor care au nevoie de finanțare pentru instalarea de panouri solare. Acesta are ca scop reducerea impactului asupra mediului, creșterea performanței energetice a locuințelor, reducerea consumului de energie și, implicit, a costurilor pentru facturi. 

Iată tot ce trebuie să știi despre Programul Casa Verde Fotovoltaice în 2024.

Programul Casa Verde Fotovoltaice – ce presupune

Beneficiarii sunt finanțați cu 20.000 de lei pentru instalarea unor panouri fotovoltaice cu putere instalată de minimum 3 kW, sub condiția de a contribui cu o sumă de 2.000 de lei din surse proprii. În 2024, bugetul alocat pentru persoane fizice în Programul Casa Verde Fotovoltaice este de 2 miliarde de lei, de care pot beneficia 100.000 de familii din România. 

Momentan, primesc finanțare doar persoanele înscrise în anul 2023, dat fiind faptul că programul a fost blocat temporar. După deblocarea sesiunii din 2023, aproximativ 60.000 de solicitanți înscriși au primit aprobarea dosarului, în timp ce 30.000 sunt încă în așteptare. 

Va fi deschisă o nouă sesiune de înscrieri în anul 2024, abia după ce toți participanții eligibili din anul anterior au primit finanțare. Astfel, potrivit AFM, se estimează că noul Program va fi lansat în iunie. Condițiile de participare sunt aceleași precum în anul precedent.

Cine se poate înscrie în Programul Casa Verde Fotovoltaice

În Program se pot înscrie persoane fizice și unitățile de cult. În cazul persoanelor fizice, criteriile de eligibilitate pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice sunt următoarele:

  • Solicitantul este persoană fizică și are domiciliul în România;
  • Nu prezintă restanțe de plată la bugetul de stat și local;
  • Domiciliul solicitantului este același cu adresa unde se vor instala panourile solare;
  • Imobilul unde se demarează proiectul nu este afectat de sarcini (excepție: ipoteca imobiliară);
  • Solicitantul este proprietar/coproprietar sau, în cazul terenurilor, deține un drept de folosință;
  • Destinația imobilului este exclusiv pentru locuire.

Dacă ai în posesie mai multe locuințe, nu poți solicita finanțare pentru toate. Într-o sesiune a Programului, te poți înscrie doar o dată, pentru o singură proprietate. De asemenea, nu sunt eligibile persoanele fizice cu drept de proprietate provizoriu, drept de uzufruct și imobilele tip bloc/condominiu cu mai mult de 2 apartamente. 

Care sunt demersurile pentru înscrierea în Program

În anul 2024, înscrierile au loc într-o singură zi pentru fiecare regiune, după ce AFM anunță lansarea noului Program Casa Verde Fotovoltaice.

Înscrierea are loc printr-o aplicație informatică, unde doritorii trebuie să completeze câmpuri predefinite și să atașeze o serie de documente valabile la momentul solicitării. În cazul persoanelor fizice, actele necesare sunt:

  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului;
  • Certificatul de atestare fiscală privind taxele, impozitele și alte venituri ale bugetului local;
  • Extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile, care să ateste dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului sau terenului;
  • Copia cărții funciare colective.

Înscrierea este finalizată după ce primești un număr de înregistrare. Documentele sunt analizate, apoi, de către un instalator validat de către AFM și selectat de către solicitant. Evaluarea actelor se realizează în maximum 30 de zile, iar selecția completă a beneficiarilor are loc în termen de 90 de zile. 

În cazul în care dosarul este respins de către un instalator, solicitanții au posibilitatea de a alege un alt instalator în vederea reevaluării documentelor. Listele cu beneficiari sunt publicate, ulterior, pe site-ul oficial AFM

Beneficiile panourilor fotovoltaice

Instalarea panourilor solare aduce beneficii atât locatarilor, cât și mediului înconjurător, cum ar fi:

  • Costuri reduse: O casă cu performanță energetică ridicată înseamnă facturi mai mici pentru energia electrică, ceea ce îți permite să economisești pe termen lung;
  • Reducerea poluării: O locuință verde nu afectează mediul înconjurător. Spre exemplu, panourile solare produc energie electrică fără emisii de carbon;
  • Autonomie: După instalarea panourilor fotovoltaice, nu mai ești dependent de distribuitorul de energie electrică. 

Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Unde găsim cele mai accesibile case eficiente energetic?

Energie utilizată pentru răcire, încălzire, apă caldă, iluminat, ventilație – toate se traduc prin costuri ridicate, când vine vorba despre întreținerea unei case. Astăzi casele ultra moderne îmbină eficiența...

citește mai departe