Acest articol a fost publicat pe data de 11.05.2010
Compania mea a continuat sa opereze pe piata, in ciuda dificultatilor pe care le infrunta toate companiile serioase. Odata cu trecerea timpului, devine evident ca cea mai mare problema pe care o avem nu este…interminabila criza economica mondiala. Nici economia locala blocata sau greselile fara sfarsit ale jucatorilor din piata. Nici macar “bulele” imense pe care mai multe banci locale tot mai incearca sa le ascunda printre bilanturile lor, pretinzand ca totul este in ordine.
Cele mai mari probleme pe care le infruntam
Timpul trece si lucrurile se inrautatesc. Toata lumea da vina pe ceilalti, dar situatia nu se amelioreaza. Si cele mai mari probleme nu sunt cele mentionate mai sus. “Atunci de ce piata este blocata in ziua de azi”? multi oameni ma intreaba zilnic. Cred ca problemele sunt mult mai complexe si din nefericire oamenilor le place sa pretinda ca nu le vad, chiar daca se confrunta cu ele zilnic. In ciuda crizei, cele mai mari probleme impotriva carora luptam sunt:
- Mentalitatea gresita
- Absenta unui cadru legal complet
- Preturile anului 2008, care tot mai domina amintirile a milioane de oameni.
Mentalitate gresita
Sunteti liberi sa alegeti procentajul corect (si daca nu sunteti de acord, sunt aici sa discut cu dumneavoastra):
- 60-80% din proprietari incearca sa pacaleasca vanzatorii
- 40-60% din proprietari incearca sa pacaleasca atat vanzatorii cat si consultantii imobiliari
- 70-90% din consultantii imobiliari inceraca sa pacaleasca cumparatorii
- 50-70% din consultantii imobiliari incearca sa pacaleasca atat vanzatorii cat si cumparatorii
- 50-70% din cumparatori incearca sa pacaleasca consultantii imobiliari
- 30-50% din cumparatori incearca sa pacaleasca atat vanzatorii cat si consultantii imobiliari.
Acum spuneti-mi…ce este asta??? Pana cand vom continua cu aceasta mentalitate de “smecheri”, care isi dovedesc talentul pacalindu-se unii pe altii?
Cum putem progresa noi ca si societate cand cei mai multi dintre noi incerca sa-i pacaleasca pe ceilalti? Tot nu am scapat inca de multi escroci, care continua sa distruga piata prin toate caile posibile.
Absenta unui cadru legal
Am intrat in afacerile imobiliare romanesti la fel ca si toata lumea: Fara vreun control serios al cunostintelor mele, al capacitatilor mele si al experientei mele. Nimanui nu i-a pasat daca:
- Am fost serios, sau nu (mda, am semnat niste declaratii tipice, si ce daca?)
- Daca am avut un cazier incarcat in tara mea sau nu.
- Daca sunt sanatos mental sau nu.
- Daca lucrez in general respectand niste reguli, sau ma comport ca si un lup in padure.
De ce sa fie nevoie de toate acestea? Raspunsul este simplu:
- Drepturile si obligatiile ale unui consultant imobiliar nu sunt clare.
- Clientii nu se pot apara in cazul in care cineva incearca sa-i pacaleasca.
- Exista diverse ..asociatii ale unor companii imobiliare, plus grupuri mici.
Dar nici una dintr ele nu este destul de puternica sa impuna “reguli”.
- “Legea imobiliara”, permite multor firme de avocatura sa traiasca fericiti, intrucat este “prea mult spatiu pentru manevre”.
- In numele libertatii aproape orice este posibil. Cateodata aceastea ating limitele anarhiei dar…
Proprietatile sunt cele mai scumpe “afaceri” cu care 90% dintre oameni vor avea de a face pe percursul vietii. Si acest noroc de bilioane se bazeaza pe buna intentie a jucatorilor de pe piata. “Multe alte tari fac de asemenea acest lucru” ati putea comenta. Ei bine, multe alte tari NU fac acest lucru, as raspunde.
Preturile artificiale ale anului 2008
Piata a inghetat din toamna anului 2007. Au fost foarte putine tranzactii pe parcursul anului 2008 si incepand de atunci continuam sa decadem, comparativ cu anul precedent. Mintea oamenilor a ramas impotmolita in “anul de aur”, 2008. Atunci cand s-au simtit bogati, cand toate visele lor puteau sa devina realitate. Si ce daca…
- Piata s-a schimbat?
- Clientii (disperati sa investeasca) au disparut?
- Proprietatile in Vestul Europei sunt mai ieftine decat obisnuiau sa fie?
- Bancile si-au tinut usile inchise pentru cel de-al doilea an consecutiv?
- Economia romaneasca s-a contractat pentru cel de- al 6-lea trimestru consecutiv, rata somajului e aproape dubla (fata de 2008) iar rata falimentelor a crescut de 5 ori?
In mod trist prea multi oameni inca isi amintesc aceste preturi si incearca sa ne convinga ca ei sunt punctele de referinta. Dar realitatea este diferita. In majoritatea cazurilor nu au existat tranzactii, doar preturi solicitate. Asadar nu vorbim de preturi stabilite de afaceri incheiate, ci dimpotriva vorbim despre preturi pe care cineva le-a cerut si altii le-au urmat. De asemenea 2008 a devenit o perioada “ideala” in amintirea oamenilor.”Toti clientii au fost seriosi, toti au avut bani nenumarati sa investeasca, orice pret era posibil de obtinut…”
Solutia mea: Intoarcerea la baze
Preturile anului 2008 vor fi uitate in anii urmatori. In plus cei care nu vor dori sa uite, pur si simplu vor suferi sau vor astepta mai multi ani.
Dar cadrul legal insuficient si mentalitatea trebuie sa se schimbe impreuna. Avem nevoie de o noua descriere a cine face ce, cine controleaza pe cine, cine plateste si cat plateste. Reguli noi stricte care sa rezolve problema din temelii. Si va rog nu incepeti cu “oamenii ar trebui sa fie liberi sa faca orice vor ei”. Cand lasam piata imobiliara 100% libera, devine necontrolata si multi oameni raman neprotejati.
Avem nevoie de reguli simple, clare, usor de urmat si de verificat. Stiu ca multi “hoti simpatici” nu vor agrea ideea (pentru ca fac mai multi bani fiind in “ceata”) dar cred ca a sosit timpul sa protejam:
- Proprietarii
- Clientii
- Consultantii imobiliari seriosi
- Pe toti ceilalti implicati in aceasta afacere
Imobiliarele reprezinta una dintre cele mai puternice segmente de piata, cu un potential excelent.
In timp ce problemele economice vor fi rezolvate cumva, este timpul sa incepem reformarea pietei. Daca nu vom face acest lucru, vom pierde mai mult timp asteptand. Si nu cred ca mai avem prea mult timp disponibil…