Numărul persoanelor care trebuie să-și croiască zilnic drum spre marile clădiri de birouri continuă să crească.
În ultimii 10 ani, dezvoltarea imobiliară a marilor orașe, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel de birouri, a dus la o acutizare sensibilă a problemei traficului. Pentru locuitorii Capitalei, dar nu numai, drumul zilnic către serviciu a devenit o adevărată corvoadă. Iar lucrurile nu par să se oprească aici…
Influx-record de angajați
Potrivit unui raport de piață realizat de compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox, pe fondul noilor livrări de spații de birouri moderne, numărul de angajați care lucrează în clădirile de clasa A sau B din București a ajuns aproximativ 233.000 la finele anului 2016. Față de perioada similară a anului 2015, nivelul actual marchează o diferență de 30.000 de persoane – aceasta fiind cea mai mare creștere consemnată în ultimii trei ani.
Potrivit reprezentanților companiei, un avans similar este preconizat pentru anul în curs. „Ținând cont de livrările anunțate pentru anul acesta și de cererea existentă în piața de birouri, estimăm că, până la finalul anului 2017, numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București va ajunge la aproximativ 260.000’’, spune Bogdan Bogatu, Senior Broker în cadrul departamentului de birouri al DTZ Echinox. Estimările DTZ arată că zonele care vor înregistra cele mai semnificative creșteri ale numărului de angajați pe parcursul acestui an sunt vestul, centrul și Pipera Sud – reiese, în mod implicit, că aici va avea loc și o intensificare proporțională a traficului.
Pipera Sud, cea mai aglomerată
În momentul de față, Pipera Sud este deja cea mai „populată” zonă de birouri din Capitală, cu un număr de 45.597 de angajați, după un avans de 20% consemnat în 2016. Pe locul al doilea se situează zona Barbu-Văcărescu-Floreasca, cu 41.334 de angajați și un plus de 32% pe parcursul anului trecut. În vest, personalul companiilor din clădirile moderne de birouri a ajuns la 33.290 de persoane (plus de 23% față de 2015). Pe de altă parte, zonele cu cea mai mică rată de creștere a numărului de angajați sunt Victoriei-Aviatorilor, cu un plus de 2% (până la 26.133 de persoane), și centrul Capitalei, cu o creștere anuală de 7% (până la 22.274 de persoane).
De menționat este că centrul Bucureștiului, împreună cu axa Victoriei-Aviatorilor și Barbu-Văcărescu-Floreasca sunt zonele de birouri destinate operațiunilor principale ale companiilor, aici înregistrându-se cea mai mare rată de metri pătrați per angajat. La polul opus, cea mai mică rată de metri pătrați per angajat se întâlnește în Pipera Sud, zonă dedicată în principal operațiunilor de back-office.