Primele polite de asigurare obligatorie a locuintelor vor fi emise in cursul lunii iulie sau, cel mai tarziu, in august, dupa semnarea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat in linii mari, a declarat, marti, directorul general al PAID, Marius Bulugea, precizeaza Mediafax.
“Exista un proiect al contractul de reasigurare, pe care Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) il va semna in perioada urmatoare. De asemenea, se fac teste cu privire la transmiterea datelor din viitoarele polite, care vor fi intermediate de actionarii PAID, catre baza de date in care vor fi stocate. Dupa semnarea contractului si finalizarea testelor, cred ca in iulie sau cel mai tarziu in august vor fi emise primele polite”, a spus Bulugea.
El a estimat ca, in primul an, ponderea locuintelor asigurate obligatoriu se va situa intre 20 si 30%.
PAID a inceput discutiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re si RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.
Societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintei a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Platinum Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.
Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.
Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro.
Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Legea 260/2008 nu are nicio legatura cu asigurarile facultative de locuinte.
Proprietarii care vor dori sa isi asigure locuintele la valoarea reala pot incheia polite a caror suma asigurata depaseste suma de 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei.
Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), gradul de cuprindere in asigurare a fondului locativ national se situeaza in jurul a 15%.
Fondul locativ national numara peste opt milioane de locuinte.
Articol preluat de pe bloombiz.ro