Doar în luna august au fost finalizate două tranzacții de mari dimensiuni, cu o valoare cumulată de peste 400 de milioane de euro.
În primele nouă luni ale anului în curs, investițiile de pe piața imobiliară locală au ajuns la aproape 820 milioane de euro – ceea ce reprezintă, potrivit datelor Colliers International, un avans semnificativ, în cuantum de 45%, față de aceeași perioadă din 2019. Acest volum este, totodată, cu 27% mai mare decât cel consemnat pe tot parcursul anului trecut și reprezintă, de fapt, un record al ultimilor zece ani (raportat la primele trei trimestre din fiecare an). Până în acest moment al anului 2020, activele de birouri au reprezentat peste 90% din totalul investițiilor. „Deși există o oarecare inerție, este încurajator faptul că cele mai mari oferte ale anului – vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle pentru peste 300 de milioane de euro către AFI Europa și vânzarea Parcului Floreasca către Fosun / Zeus JV pentru peste 100 de milioane de euro – au fost ambele finalizate în august, în ciuda pandemiei”, explică reprezentanții companiei.
A fost finalizată cea mai mare achiziție de birouri. E un record absolut pentru piața din România!
Interes pentru achiziții – în București, dar și în alte orașe
În acest context, un sondaj realizat de Colliers International – în rândul a aproape 50 de companii reprezentând fonduri de investiții, dezvoltatori, administratori de active și bănci – relevă menținerea unui interes ridicat pentru piața autohtonă. Astfel, aproape două treimi (62%) dintre respondenți își confirmă interesul pentru achiziția de noi proiecte, atât în București, cât și în orașele regionale, și se arată dispuși să cumpere în condiții mai bune, pe fondul contextului creat de epidemia de Covid-19.
Proiectele industriale și logistice continuă să fie cele mai atractive, optimismul în această privință fiind mai ridicat față de aprilie, când Colliers a realizat un sondaj similar. Astfel, ponderea celor care afirmă că vor să înțeleagă mai bine situația înainte de a lua o decizie a scăzut de la 67% în aprilie la 30% în octombrie. Mai mult, ponderea investitorilor dornici să „cumpere în condiții mai bune” a crescut de la 23% la 62%.
„Activele industriale și logistice intră în centrul atenției pentru investitori, optimismul crescând din aprilie. Percepția îmbunătățită despre proiectele industriale este și mai vizibilă atunci când se face referire la prețurile de achiziție, 51% dintre respondenți așteptându-se la prețuri de achiziție mai mari pentru aceste active în anul următor, în creștere de la 16% în aprilie. Percepția privind hotelurile și comerțul cu amănuntul în următoarele 12 luni rămâne destul de slabă, in linie cu sondajul anterior. Cu toate acestea, încă vedem unii investitori în căutare de achiziții oportuniste. Continuarea crizei medicale a menținut percepția asupra birourilor într-o zonă de reajustare, ceea ce a încurajat o segmentare mai mare între diferitele tipuri de produse și prețuri.”
Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services la Colliers Internațional
Interes mai mare pentru achiziții decât pentru vânzări
Ponderea participanților din piață care doresc să-și extindă portofoliile – atât în București, cât și în alte mari orașe ale țării – o depășește cu mult pe cea a investitorilor care caută să vândă, potrivit raportului realizat de Colliers. Aproximativ 57% dintre respondenții cu active în București (sau interesați de această piață) caută oportunități, la fel și 32% dintre respondenții din celelalte centre regionale.
În ceea ce privește percepția asupra disponibilității finanțării, există unele îmbunătățiri față de sondajul realizat de Colliers în aprilie, deși majoritatea investitorilor (55%) se așteaptă în continuare ca pe termen scurt să existe mai puține oportunități în această privință (comparativ cu 74% în sondajul din aprilie). Aversiunea băncilor față de risc rămâne o problemă potențială importantă în cele ce urmează, ceea ce denotă că piața este încă tensionată. Totuși, o oarecare îmbunătățire poate fi remarcată în ceea ce privește estimările privind costurile de finanțare.
În curs de revenire
În opinia a aproximativ jumătate din investitorii din imobiliare (51% din total), principala provocare a pieței autohtone este reprezentată, în momentul de față, de contextul economic global incert, în contextul Covid-19. La o nu foarte mare distanță se situează, însă, și îngrijorări precum dezechilibrele fiscale de pe plan local (40% din răspunsuri) sau incertitudinile cu privire la imobiliare în general (38% din răspunsuri).
„În timp ce în aprilie a existat un consens clar că în ceea ce privește valorile mobiliare, atât reprezentările și garanțiile, cât și condițiile de asigurare ar deveni mai dure, lucrurile par să se mai fi stabilizat acum. De exemplu, în ceea ce privește asigurările, 38% dintre respondenți se așteaptă la înăspriri, față de 66% în aprilie, iar pentru reprezentări și garanții 55% se așteaptă la înăspriri, față de 64% în aprilie. Procesul de due-diligence pare să fi atins și el un nivel mai confortabil și acest lucru este, de asemenea, destul de pozitiv pentru tranzacțiile viitoare, potrivit sondajului. În concluzie, avem o piață aflată în modul de revenire, deși sondajul evidențiază și așa-numita revenire în formă de K, deoarece unele sectoare recuperează mult mai repede decât altele. Activele industriale sunt câștigătoare clare, urmate la distanță de birouri; retailul și hotelurile încă suferă.”
Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers International
Noe
What’s up? I am new to this, I stumbled upon this and I have found it positively helpful and it has helped me out loads.
I’m hoping to contribute and aid different customers,like its aided me.
Good job.
Brian
Wow! At last I found a web site from where I will be capable of really take valuable information regarding my study.