” Cel mai mare beneficiu al programului Prima Casa este avansul de 5% din valoarea de 60 de mii de euro. Al doilea beneficiu ar fi fost dobanda scazuta, dar a aparut o alternativa a dobanzii scazute, la o alta banca. Practic, singurul avantaj ramane valoarea mica a avansului, de la 25%, cat cereau bancile, la 5% prin Prima Casa, care e mult mai permisiv. Acesta e singurul plus in momentul de fata. Prima Casa are si minusuri: interdictii de instrainare pana in 5 ani de zile”, a declarat Claudiu Hategan, Branch Manager la Coldwell Banker, intr-un interviu acordat Bloombiz.
“Prima Casa”, un program cu caracter electoral?
Este un program care a reusit, intr-un final, sa deblocheze putin piata imobiliara veche a Bucurestiului.
A avut, la un moment dat, mici sincope, deoarece nu a existat o procedura clar stabilita intre banci, Fondul de Garantare, clienti si agentii imobiliare.
In momentul de fata, se pare ca bancile au reusit sa treaca peste pasul de pregatire a dosarului.
Din statistici reiese ca acest program avantajeaza mai degraba vanzarea de locuinte vechi decat cea de locuinte noi.
Este adevarat ce se spune, deoarece locuintele in imobile vechi, in general, se incadreaza in acel buget de 60.000 de euro.
Apartamentele noi ajung foarte rar la acest nivel (ma refer la cele de doua camere, nu la garsoniere). Clientii care isi cumpara o locuinta prin “Prima Casa” cauta predominant apartamente cu doua camere.
Credeti ca se impune o reorientare a programului “Prima Casa” catre vanzarea de apartamente noi, dupa terminarea plafonului de acum?
Vanzarea de apartamente vechi va genera si tranzactii de apartamente noi, pentru ca sunt multi clienti care isi vand locuintele vechi pentru a achita diferentele de plata pentru unele noi.
Acest program a inceput cu deblocarea pietei vechi, dar va revigora piata noua, prin reorientarea profiturilor dobandite din vanzarea de locuinte comuniste.
Va rezista si dupa alegerile prezidentiale?
Cel mai mare beneficiu al programului Prima Casa este avansul de 5% din valoarea de 60 de mii de euro. Al doilea beneficiu ar fi fost dobanda scazuta, dar a aparut o alternativa a dobanzii scazute, la o alta banca.
Practic, singurul avantaj ramane valoarea mica a avansului, de la 25%, cat cereau bancile, la 5% prin Prima Casa, care e mult mai permisiv.
Acesta e singurul plus in momentul de fata. Prima Casa are si minusuri: interdictii de instrainare pana in 5 ani de zile.
Unii analisti financiari sustin ca Prima Casa se aseamana foarte mult cu subprime-ul american.
Programul ”Prima Casa” a fost unealta care a lasat piata sa functioneze, sa nu se blocheze de tot. I-a ajutat pe tineri sa-si cumpere o casa, in schimb nu a favorizat o creditare excesiva, o crestere a expunerii bancilor.
Transformand totul in numar de tranzactii si in numar de proprietati creditate cu un fond maxim de 57 de mii de euro, nu cred putem ajunge la o expunere a bancii si a statului si la o prabusire a pietei imobiliare.
Cei care isi cumpara acum locuinte prin “Prima Casa” s-ar putea, la un moment dat, sa nu-si mai poata plati creditul.
Este adevarat, dar statul si-a luat toate masurile. Prima ar fi stabilirea pragului maxim de creditare de 57 de mii de euro.
Avand in vedere preturile de acum ale locuintelor, este unul dintre cele mai scazute, in ultima perioada. Segmentul de piata caruia i s-a adresat “Prima Casa” a avut o cadere de preturi aproximativ de 50-60% din valoarea pe care o aveau acum un an, un an si jumatate.
Cea mai importanta masura pe care o poate lua statul este aceea de a ajuta companiile, pentru a reduce, pe cat se poate, o rata mare a somajului. Mai multi someri, asta ar putea sa dea bataie programului “Prima Casa”.
Interviu de Oana Cazan.
Articol preluat de pe bloombiz.ro