Deşi a impulsionat în primul rând piaţa apartamentelor vechi, vânzătorii şi dezvoltatorii de locuinţe noi recunosc acum importanţa programului guvernamental.
După trei luni de luni de la relansarea programului Prima Casă, plafonul alocat pentru anul acesta este pe terminate. Decizia suplimentării fondurilor va fi luată în funcţie de evaluarea rezultatelor acestei iniţiative. În acest context, ce se va întâmpla în continuare cu vânzările şi dezvoltarea de locuinţe noi este o întrebare ce îi preocupă pe majoritatea jucătorilor din piaţă.
Ioan Sorin Roşu, directorul companiei Apulum ’94, recunoaşte că acesta este un moment greu pentru segmentul rezidenţial nou. Compania pe care o conduce a demarat două ansambluri rezidenţiale de mici dimensiuni în perioada de criză – Red House şi Red House 2, ambele localizate în zona Ghencea din Capitală. Dacă cel dintâi a fost finalizat şi vândut integral, în cel de-al doilea proiect mai sunt disponibile spre vânzare şase unităţi locative. Roşu spune că nu va iniţia noi dezvoltări în viitorul apropiat dacă Guvernul nu va decide continuarea programului Prima Casă.
Şansa de a începe noi proiecte
Importanţa prelungirii programului guvernamental este relevată şi de un raport realizat de compania imobiliară Reas, în colaborare cu Jones Lang LaSalle. Potrivit acestuia, prelungirea programului Prima Casă în 2011 ar reprezenta o oportunitate importantă pentru apariţia unei oferte de locuinţe adaptate la cererea actuală. În momentul de faţă, una dintre principalele probleme ale rezidenţialului autohton constă în faptul că cele mai multe apartamente noi sunt dificil de tranzacţionat, atât din cauza preţurilor prea ridicate, cât şi din cauza suprafeţelor prea mari. În contextul în care majoritatea dezvoltatorilor sunt concentraţi pe epuizarea stocurilor locative deja existente, interesul pentru dezvoltarea unor noi proiecte rezidenţiale este unul redus. Pentru a reuşi să vândă unităţile deja construite, aceştia ar trebui să-şi reducă semnificativ pretenţiile, sunt de părere consultanţii internaţionali.
O gură de oxigen şi pentru apartamentele mai scumpe
Programul guvernamental se dovedeşte de o mare importanţă şi pentru vânzătorii de locuinţe noi mai scumpe. Potrivit unui studiu realizat de Be Igloo, în actualul context economic 8 din zece dintre tineri care îşi doresc o casă sunt interesaţi de obţinerea unui credit garantat de către stat. Astfel, 80% dintre tranzacţiile intermediate anul trecut de către companie au avut loc prin intermediul programului guvernamental, chiar dacă valoarea medie a unei achiziţii a fost semnificativ mai mare decât pragul impus de către stat, respectiv 80.000 de euro. „Deşi considerat iniţial drept o ameninţare, Prima Casă s-a dovedit a fi o mână întinsă dezvoltatorilor de locuinţe. Faptul că plafonul alocat programului Prima Casă pentru acest an s-a epuizat într-un timp atât de scurt arată că este o măsură necesară şi la care apelează din ce în ce mai multe persoane care vor să-şi cumpere o locuinţă”, subliniază Nimrod Zvik, managing partner Be Igloo. Acesta precizează că o continuare a programului ar duce la majorarea numărului de tranzacţii cu locuinţe noi, în vreme ce stoparea acestuia ar însemna dispariţia unei guri de oxigen pentru dezvoltatori.