Atât reprezentanții statului, cât și jucătorii din piața imobiliară recunosc importanța continuării programului guvernamental.
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat suplimentarea fondurilor alocate anul acesta pentru programul Prima Casă cu o sumă de 250 de milioane de lei, în urma solicitărilor transmise de băncile participante la program. „Nivelul plafonului suplimentar de garantare pentru 2016 este fundamentat de perioada scurtă rămasă până la finalul anului. Decizia suplimentării a fost luată ca urmare a ritmului intens și susținut de acordare a garanțiilor”, arată oficialii Guvernului.
Este recunoscut faptul că, pe fondul majorării sensibile a avansurilor solicitate de către bănci pentru creditele ipotecare standard, programul Prima Casă s-a confruntat anul acesta cu un nivel record al solicitărilor. „Legea dării în plată a avut ca prim efect o creștere semnificativă a cererilor de finanțări prin Prima Casă, 2016 urmând să fie astfel anul cu cele mai multe credite acordate prin programul guvernamental de la startul acestuia în 2009”, arată reprezentanții companiei de consultanță Coldwell Banker România într-un studiu recent. Astfel, în primele nouă luni ale anului au fost acordate 27.329 de garanții, în valoare totală de 2,6 miliarde de lei. „Practic, acum suntem la nivelul de anul trecut cu sumele pentru programul Prima Casă. Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să fie cerere suplimentară în 2016 faţă de 2015 şi în 2015 am avut 200 de milioane nefolosiţi. Deci această cerere foarte mare pe 2016 ne surprinde pe toţi participanţii la piaţă”, a declarat recent Ministrul Finanțelor, Anca Dragu.
Strategie Prima Casă 2017-2021
În contextul cererii ridicate pentru programul guvernamental, oficialii statului au în vedere aprobarea unei strategii de desfășurare a acestuia pe următorii cinci ani, respectiv în perioada 2017-2021. „Şi pentru Prima Casă am constatat că e nevoie de ceva predictibilitate. Am văzut evoluţia cererilor. Au fost vârfuri în anumite luni, corelate cu anumite evenimente. De aceea am propus o strategie pe cinci ani, astfel încât atât clienţii, atât persoanele fizice, cât şi constructorii sau cei care deţin locuinţe şi vor să le vândă să-şi poată face un proiect pe mai mult de un an”, explică Anca Dragu.
„Anunțul recent al autorităților potrivit căruia programul Prima Casă va fi continuat până în 2021 va spori gradul de prectibilitate al pieței rezidențiale, atât pentru investitori, care vor putea să își realizeze temeinic planurile de business, cât și pentru potențialii cumpărători, care nu vor mai lua decizia achiziționării unei noi locuințe într-o perioadă dominată de incertitudine. Programul guvernamental continuă să reprezinte principalul motor de vânzări pe segmentele low și mass market, putând să depășească și 70% în funcție de proiect.”
Coldwell Banker România
Fondurile se vor reduce gradual
Potrivit strategiei propuse de Ministerul Finanțelor, programul va beneficia de un plafon anual de aproximativ 2,5 miliarde lei în 2017, apoi de 2 miliarde de lei în 2018, 2019 și 2020 și de 1,5 miliarde de lei în 2021. Reducerea graduală a plafonului de garanții are în vedere diminuarea intervenției statului prin garantare, explică oficialii statului – asta presupunând că piața creditului ipotecar se va dezvolta în următorii ani, iar populația va beneficia de un acces sporit la produsele standard ale băncilor.
Garanție de 40% pentru locuințele vechi și neconsolidate
O altă măsură importantă propusă în documentul menționat constă în diferențierea garanției acordate de către stat prin programul Prima Casă în funcție de vechimea locuinței achiziționate și/sau rezistenței acestuia la seisme. Astfel, pentru creditele contractate pentru imobile cu destinația de locuință mai noi de cinci ani sau care au fost consolidate în ultimii cinci ani (față de data acordării creditului), garanția statului se menține la 50%. Pentru locuințele mai vechi de cinci ani și neconsolidate însă, riscul asumat de către stat va scădea la 40%. Prin această diferențiere se are în vedere, pe de o parte, îmbunătățirea calității locuirii, prin stimularea achiziției de locuințe noi (sau consolidate), iar, pe de altă parte, diminuarea riscului de credit al statului în cadrul programului. Potrivit reprezentanților Coldwell Banker, scăderea plafonului de garantare pentru locuințele mai vechi de cinci ani ar urma să ducă la o nouă majorare a cererii pe segmentul construcțiilor noi după 2016.
baiceaionela
Vreau sa fac imprumut pt. o casa.