“Prima Casa” ii impovareaza pe cetateni, obligandu-i sa plateasca mai mult pentru o casa

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 27 Iulie 2009, Ultima actualizare: 27 Iulie 2009

Faptul ca statul nu a impus o cota de 75 de procente de locuinte care ar urma sa fie construite in cadrul “Prima Casa” conduce la esecul acestui program, potrivit Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM).

Astfel, in loc sa stimuleze economia si sa impulsioneze industriile aferente, programul a dus la scumpirea artficiala a locuintelor vechi, se arata intr-un comunicat al CONPIROM, remis Ziare.com.

“In loc sa vina in ajutorul romanilor, programul le face un deserviciu si ii impovareaza pe cetateni, obligandu-i pe cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta sa plateasca mai mult pentru ea, in conditiile in care veniturile nu au crescut, iar perspectivele economice ale Romaniei nu sunt deloc imbucuratoare”, a declarat presedintele CONPIROM, Vasile Turcu.

Confederatia propusese, inainte de inceperea programului, ca 75% din locuintele vandute in cadrul programului sa fie construite de acum inainte, sustinand ca, din cauza scaderii preturilor la constructiei, dar si a concurentei, noile case ar fi fost mai ieftine decat cele deja existente pe piata.

Experienta altor state

Canada spre exemplu, in cadrul unui program asemanator de ajutor in achizitia primei case de catre cupluri tinere, ingaduie accesul la 25.000 de dolari canadieni dintr-un RRSP (Registered Retirement Savings Plan).

 

——————–

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

——————–

Suma poate fi retrasa individual de fiecare dintre soti, ceea ce duce la o valoare totala de 50.000 de dolari canadieni pentru constructia sau achizitionarea unei locuinte. Banii trebuie restituiti in 15 ani de la retragerea lor, cu primul an de gratie lipsit de rate lunare.

In Statele Unite ale Americii programul de ajutor pentru achizitia primei case este foarte bine reglementat. In primul rand, solicitantii trebuie sa indeplineasca nu numai criteriul de a nu mai fi detinut o alta locuinta in ultimii 3 ani, ci si sa respecte un prag al veniturilor, acestea trebuind sa se incadreze in anumite limite.

“Este o metoda foarte buna de a directiona creditele catre clasa sociala care are nevoie de ele si de a impiedica persoanele cu venituri ridicate sa acceseze fondurile acestui program”, releva Colliers.

O alta restrictie se refera la pretul maxim pe care il poate avea un imobil. “Cazuri precum achizitionarea unui automobil de lux in cadrul programului “Rabla” nu sunt posibile; din moment ce imobilul trebuie sa faca parte, fiind reglementat prin pret, dintr-o categorie specifica, nu se poate beneficia de acest program pentru a-ti cumpara un penthouse in Manhattan.

Din pacate, aceasta este o vulnerabilitate a programului Prima Casa, daca pastram proportiile si inlocuim Manhattan cu cartierul Primaverii, bineinteles”, mai comenteaza sursa citata.

In plus, aceste finantari nu se acorda decat dupa ce solicitantul a absolvit un curs tinut de un consultant financiar legat de mecanismele ce stau in spatele acordarii unui credit. La finalul cursului se elibereaza un certificat care sa ateste participarea, acesta fiind obligatoriu la dosarul intocmit de solicitant.

Statul Texas merge si mai departe in ajutorul acordat, pornind un program de finantare prin care restituirea banilor nu este necesara daca solicitantii vor locui in imobilul cumparat minim 20 de ani. In cazul vinderii imobilului pana la intocmirea celor 20 de ani suma initiala trebuie restituita, dar fara a fi perceputa nici o dobanda.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe