FNGCIMM a cerut Ministerului Finantelor plata garantiei unui apartament cumparat prin programul Prima Casa, in conditiile in care cumparatorul nu si-a mai putut achita ratele catre banca, a declarat pentru NewsIn presedintele Fondului, Aurel Saramet.
“Am primit acum o saptamana primul dosar cu un cumparator care nu si-a mai putut plati ratele pentru un apartement cumparat prin programul Prima Casa si am transmis toate datele Ministerului Finantelor, care trebuie sa efectueze plata garantiei catre banca”, a precizat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Saramet a adaugat ca nu poate da detalii despre tipul garantiilor sau despre orasul in care se stabilise clientul. “Pot sa va spun doar ca nu a apucat sa plateasca pentru casa achizitionata prin acest program decat 2-3 rate”, a mai spus el.
Presedintele FNGCIMM a adaugat ca reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) urmeaza sa faca demersuri pentru stingerea creantelor bugetare datorate de cumparator.
ANAF poate supune executarii silite a persoanei care nu si-a mai putut plati ratele restante “sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala”, in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.
Premierul Emil Boc declara pe 26 martie ca peste 17.700 de locuinte au fost achizitionate prin “Prima Casa” de la demararea programului guvernamental, din care 52% sunt cu doua camere, media unei garantii fiind de 41.600 de euro.
“Valoarea totala a garantiilor guvernamentale acordate pana in acest moment este de 736 milioane euro. Media garantiilor acordate la nivel national este de 41.600 euro”, spunea premierul.
Emil Boc mai spunea ca cele mai multe locuinte s-au cumparat in Bucuresti (31%), Cluj (7,63%), Timis (5,55%), Constanta (3,96%), Iasi, Brasov si Sibiu.
La demararea programului Prima Casa, in iulie 2009, statul a fixat un plafon de garantii de 1 miliard euro, din care circa 60% a fost folosit in prima faza, derulata pana in 15 februarie.
Intre timp, guvernul a adus unele modificari programului, pentru a stimula constructia de locuinte noi, fixand pentru acest an un plafon de garantii de 700 milioane euro.
Articol preluat de pe bloombiz.ro