Instituţia financiară a cerut anul acesta două suplimentări de fonduri pentru a satisface cererile solicitanţilor.
În condiţiile în care temerile populaţiei cu privire la terminarea programului Prima Casă persistă în piaţă, nu puţini au fost cei care s-au înghesuit anul acesta să „prindă” un credit co-garantat de către stat. Această tendinţă se menţine chiar şi pe final de an. Reprezentanţii BRD – cea de-a doua mare bancă din România, după numărul de active – au declarat, pentru www.imobiliare.ro, că, după epuizarea fondurilor alocate iniţial pentru cea de-a patra etapă a programului guvernamental (o linie de garantare de circa 162 de milioane de euro, echivalentul unor credite în valoare de 325 de milioane de euro), banca a cerut anul acesta două suplimentări de fonduri.
Prima dintre ele, în valoare de 60 de milioane de euro (credite de 120 de milioane de euro), a fost primită în septembrie, însă a fost epuizată în decurs de doar o lună, chiar la începutul lunii decembrie. În aceste condiţii, banca s-a văzut nevoită să ceară o nouă „infuzie” de capital. „Ultimul plafon alocat pentru acest an este de 20 de milioane de euro (ceea ce înseamnă că putem acorda credite în valoare de 40 de milioane de euro, în condiţiile împărţirii 50%-50% a riscului între bancă şi stat)”, spune Adrian Jantea, directorul departamentului de Distribuţie&Promovare al BRD.
Start pentru împrumuturile în moneda naţională
Din momentul demarării programului Prima Casă (iulie 2009), BRD a acordat în total împrumuturi în valoare de peste 750 de milioane de euro. În contextul în care până acum oferta băncii pentru programul guvernamental includea doar credite în euro, reprezentanţii acesteia au anunţat astăzi că vor începe şi creditarea în moneda naţională. Noul produs va avea o dobândă nominală formată din indicele ROBOR la trei luni, la care se adaugă o marjă de 2,5 puncte procentuale. Banca nu percepe comision de analiză şi nici de gestiune lunară. Dobânda anuală efectivă a unui credit Prima Casă în lei contractat de la BRD este de 9,47%, potrivit datelor afişate azi de Conso.ro.
Lei versus euro
Astfel, pentru un împrumut pe 30 de ani în valoare de 258.500 de lei (echivalentul aproximativ actual pentru suma de 57.000 de euro), un beneficiar va trebui să scoată din buzunar câte 2.009 RON pe lună pentru a-şi plăti rata la bancă. Suma totală de rambursat la finalul perioadei de creditare se ridică la 747.993 de RON, de aproape trei ori mai mult decât suma contractată iniţial. Spre comparaţie, pentru un credit Prima Casă în euro tot de la BRD, beneficiarul va avea de plătit o rată de circa 278 de euro, adică 1.260 de RON pe lună. Totodată, suma totală de rambursat la sfârşitul perioadei de creditare se va ridica la 105.209 de euro, adică aproape de două ori mai mult decât suma contractată.
În urmă cu aproximativ o lună (6 noiembrie a.c.), şi Banca Comercială Română (BCR) a dat „undă verde” la creditarea în lei pentru programul Prima Casă. La momentul respectiv, instituţia financiară avea la dispoziţie o sumă de 45 de milioane de euro, pe care intenţiona să o folosească exclusiv pentru acordarea de împrumuturi în lei. „Opţiunea noastră de a continua creditarea în cadrul programului Prima Casă în moneda naţională urmează atât recomandările Băncii Naţionale a României cu privire la încurajarea creditării în lei, cât şi dorinţele clienţilor, ale căror solicitări de creditare în moneda naţională sunt tot mai numeroase, pe fondul unei tot mai mari popularizări a riscului valutar asumat în cazul împrumuturilor în altă monedă decât cea în care realizează venitul”, declara Ioana Mihai, şeful departamentului de Credite Garantate al BCR.
Citeşte şi: E oficial: BCR acordă credite Prima Casă în lei. Vezi la ce costuri faţă de euro şi alte bănci
mihai
Cu alte cuvinte, tot ce fac bancile este sa ne vândă euro cu o dobândă de 300%. Oare cât încasează statul român din impozitarea acestor venituri ale băncilor? Sau vorbim de o fraudă masivă, cointeresată?
Iulian
Parerea mea este ca e si multa propaganda pe subiectul asta. Daca ar fi chiar asa, ar insemna ca preturile sa stagneze, si totusi au mai scazut. Imi vine greu sa cred ca se inghesuie la “Prima casa” mereu, de cativa ani incoace, atata lume in conditii de imprumut deloc avantajoase, doar pentru ca avansul e de ~5%.
Oricum ar fi, e bine si asa daca e pe bune, ca se termina pe calea asta cu cererea potentiala (cumpararea pe imprumut e o cerere potentiala defapt transformata in una reala), si va ramane in piata cea efectiva (mica rau), fenomen ce duce obligatoriu la scaderea preturilor la imobiliare in timp.
Mi se pare nebunie curata sa te bagi la un imprumut pe 30 de ani, la care iei 57.000 si inapoiezi de 2,5 ori mai mult. Pai cu ~140000 euro iti vila buna la periferie in Bucuresti, nu apartament la bloc vechi de 60000. Nu se compara.