Din ce în ce mai mulți clienți înțeleg că creditul co-garantat de către stat nu reprezintă singura soluție pentru a deveni proprietari.
După avalanșa de cereri consemnată în prima parte a anului, programul Prima Casă se confruntă în prezent cu o nouă sincopă din cauza lipsei de fonduri. Partea bună este că cei interesați de achiziția unei locuințe se orientează tot mai mult spre alte variante de finanțare disponibile în piață.
Reprezentanții Sud Rezidențial semnalează majorarea sensibilă a ponderii deținute de creditele imobiliare/ipotecare în totalul tranzacțiilor intermediate în 2017, în detrimentul împrumuturilor de tip Prima Casă. Potrivit oficialilor companiei, doar aproximativ 50% dintre apartamentele contractate anul acesta în cadrul ansamblului Metalurgiei Park Residence (ce cuprinde 4.000 de unități locative finalizate până în momentul de față) au fost creditate prin programul guvernamental. Spre comparație, în vara anului trecut, dezvoltatorii din zona de sud a Bucureștiului, organizați în Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS, estimau că împrumuturile co-garantate de către stat reprezentau o pondere de aproximativ 90% din totalul creditelor acordate pentru achiziția unei locuințe.
Variante competitive de creditare
Cum se explică această scădere? Cătălin Grigore, General Manager Sud Rezidențial, a declarat pentru Imobiliare.ro că oamenii sunt conștienți că Prima Casă urmează să beneficieze de tot mai puține fonduri din partea statutului – fapt care va acutiza probabil perioadele de așteptare apărute și până acum în funcționarea programului din cauza întârzierilor de finanțare.
În acest context, cumpărătorii care nu sunt dispuși să amâne încheierea unei tranzacții se orientează spre alte soluții de creditare venite din partea băncilor – mai ales că unele dintre ele sunt chiar mai avantajoase decât Prima Casă din punctul de vedere al costurilor pe termen lung (în ciuda avansului mai ridicat). În acest sens, observă Grigore, un rol important pentru clienții companiei pe care o conduce îl are divizia financiară Credit 24. Formată din brokeri cu experiență în domeniu, aceasta are rolul de a oferi clienților cele mai potrivite soluții de creditare, astfel că tot mai mulți înțeleg că Prima Casă nu este singura soluție de achiziție a unei locuințe.
La sfârșitul lui 2016, Guvernul a elaborat o strategie de funcționare a programului Prima Casă pe o perioadă de cinci ani. Potrivit acestui plan, băncile aveau să primească un plafon anual de aproximativ 2,5 miliarde lei în 2017, apoi de 2 miliarde de lei în 2018, 2019 și 2020 și de 1,5 miliarde de lei în 2021. În opinia reprezentanților Executivului, reducerea graduală a fondurilor prevăzute pentru acest program avea în vedere diminuarea intervenției statului în piață, pornind de la ideea că piața creditării ipotecare va continua să se dezvolte în perioada următoare, iar accesul populației la produsele standard ale băncilor se va îmbunătăți.
Peste 500 de tranzacții în așteptare
Asta nu înseamnă însă că trecerea de la Prima Casă la celelalte produse ale băncilor va fi una lipsită de obstacole. Pentru mulți români, avansul de trei sau patru ori mai mare solicitat pentru un împrumut standard reprezintă încă o problemă. Cătălin Grigore spune că, în contextul în care fondurile prevăzute pentru programul guvernamental au început să se epuizeze încă din vară, iar pentru restul anului mai sunt de așteptat doar mici realocări, compania pe care o conduce are deja peste 500 de tranzacții prin Prima Casă programate pentru anul 2018, blocate momentan din cauza lipsei de fonduri. Reprezentantul Sud Rezidențial estimează că, în contextul în care plafoanele pentru 2018 vor fi alocate, probabil, prin luna februarie, cererea acumulată din urmă va duce la epuizarea lor rapidă, în circa două-trei luni de zile.