Prima Casă – beneficiar Daniel Tiron

scris de Claudia Ciuta in categoria Prima Casă
Publicat pe: 24 August 2009, Ultima actualizare: 24 August 2009

Daniel Tiron este prima persoană din echipa imobiliare.ro care beneficiază de programul guvernamental Prima Casă. Avându-l aşa aproape şi cunoscându-l sincer, l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări ale căror răspunsuri sunt utile pentru orice persoană interesată de acestă oportunitate.

imobiliare.ro: De ce ai apelat la programul Prima Casă?
Daniel Tiron: Fiindcă se pot lua mult mai mulţi bani decât cu un credit ipotecar, dobânda fiind aproape jumătate la Prima Casă.

imobiliare.ro: Cum a decurs căutarea?
Daniel Tiron: Am căutat acul în carul cu fân cumpărând ziare cu anunţuri, am dat 40 de telefoane şi practic vorbeam cu aceleaşi 4 persoane pe numere diferite de telefon care evident că nu mai aveau ofertele publicate acolo. Timp pierdut de pomană şi bani pe telefoane. Evident că am căutat şi pe imobiliare.ro şi aici am găsit ce căutam. Din păcate, şi aici am fost dezamăgit de unele agenţii, dar măcar ofertele sunt valabile şi însoţite de imagini, descrierile sunt mult mai complete şi una dintre ele chiar a fost “aleasa”.

imobiliare.ro: Ai găsit imobilul cu ajutorul unei agenţii?
Daniel Tiron: Da, pe căutarea ce o făceam eu: apartament 2 cam până în 51.000 suprafaţa între 48-60 mp Hitch & Mosher avea cele mai multe oferte şi cele mai multe dintre ele aveau poze. Apartamentul pe care am precontract avea în prezentare peste 10 poze. Pot să spun că m-a convins în proporţie de 80% numai din acele imagini.

imobiliare.ro: Cum a decurs relaţia cu agenţia?
Daniel Tiron: Foarte amabili, le-am spus ce vreau, am fost şi am vizionat apartamentele cu ei, chiar am încredere că va ieşi bine. Chiar îşi îndeplinesc sarcinile lor de agenţie imobiliare. Ei fiind cei ce umblă şi se ocupă de tot ce înseamnă acte de la proprietarul apartamentului, acum pot pleca liniştit în concediu.

imobiliare.ro: Care sunt etapele pe care le-ai parcurs pentru a beneficia de programul Prima Casă?
Daniel Tiron:
1. studiat piaţa.
2. mers la bancă şi văzut dacă sunt eligibil şi câţi bani pot lua.
3. dosarul: unde trebuie acte ce atestă venitul, vechimea (carte de muncă sau contracte), cererea la notar că nu ai proprietăţi sau credit ipotecar în derulare şi mai sunt alte chiţibuşuri de care aflii pe parcurs.
4. după ce ai actele: inclusiv precontractul pe apartament, act de vânzare-cumpărare sau modalitatea de dobândire a imobililului de către proprietar, copii după buletinele lor şi extras CF urmează evaluare şi cea mai grea etapă este AŞTEPTAREA.

imobiliare.ro: Cât de dificil a fost să strângi toată documentaţia necerasara pentru Prima Casă?
Daniel Tiron: Strângerea actelor depinde foarte mult şi de ceilalţi oameni la care apelezi, cei de la ITM, cei din firma de la care ai nevoie de una de alta, aşa că e relativă treaba. La mine a durat foarte puţin, la prietena mea enorm. Chiar depinde de mai mulţi factori. Dar în mod normal 2 săptămâni dacă eşti ghinionist ar trebui să fie suficiente.

imobiliare.ro: Cât de pregătite sunt băncile să furnizeze informaţii şi consutanţă?
Daniel Tiron: Sunt lucruri ce nu le ştiu nici ei şi trebuie să întrebe într-o parte sau alta, sau să caute pe net, dar în mare am avut parte de un consultant bun.

imobiliare.ro: De ce Prima Casă şi nu un alt credit ipotecar?
Daniel Tiron: Simplu, cifrele vorbesc de la sine: la ipotecar puteam lua 27.000 euro cu o rată de aprox. 194 euro pe lună, timp de 30 de ani cu o dobândă de aprox 8%, iar la Prima Casă la aceeaşi bancă puteam luă 39. 500 euro cu o rată de aprox 210 euro pe 30 de ani. O sumă mult mai mare (să nu-mi spună nimeni că 12.000 de euro nu-s mulţi bani) cu o rată aproximativ egală cu cea de la creditul ipotecar.

imobiliare.ro: Care sunt principalele avantaje ale acestui credit din punctul tău de vedere?
Daniel Tiron: Dobânda şi suma pe care o poţi accesa.

imobiliare.ro: A existat ceva ce te-a surpins?
Daniel Tiron: Da, fără aprox 4000 euro pe lângă avansul de 5% din împrumut, nu are rost să te apuci de Prima Casă.

imobiliare.ro: Recomanzi programul?
Daniel Tiron: Dacă nu-ţi permiţi un credit ipotecar, atunci nici Prima Casă nu o s-o poţi accesa. Programul este ori pentru cei cu salarii mari ce pot lua suma maximă, ori pentru cei cu venituri mai mici dar cu avans mare (peste 20%). Dacă nu ai nici una nici alta, atunci e imposibil.

imobiliare.ro: Ce sfaturi ai da persoanelelor care vor să beneficieze de acest program guvernamental?
Daniel Tiron: Să se înarmeze cu multă răbdare.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe