Romanii care au optat pentru credite in euro, inclusiv pentru “Prima Casa”, ar putea avea dificultati in achitarea ratelor pe termen lung, considera unii consultanti imobiliari.
“Programul ‘Prima Casa’ este bun pentru ca, in momentul de fata, nici o banca nu ar fi dat credite fara ajutorul statului la o dobanda atat de atractiva, respectiv Euribor plus 3,5%, maxim 4%.
Insa nimeni nu s-a gandit, deocamdata, sau foarte putini au luat in calcul ca, peste cativa ani, Euribor (rata dobanzii cu care bancile se imprumuta in euro intre ele si care intervine in formula de calcul a dobanzii creditelor acordate de banci- n.red.) va fi 4%-5% la care se adauga 3,5% – 4%”, a declarat Dragos Dragoteanu, presedintele Euroest, intr-un interviu acordat imopedia.ro.
“Practic, dobanda se va dubla in urmatorii ani, in functie de cum va fi si cursul BNR. Multi dintre cei care acceseaza in acest moment credite ar putea avea probleme pe termen lung”, a adaugat Dragoteanu.
Intrebat daca programul “Prima Casa” reprezinta o sursa importanta de venit pentru agentiile imobiliare, acesta a spus ca, pentru cele mici, de cartier, da, poate si pentru cele din provincie, care se ocupa, in principal, cu apartamente aflate in imobile unde valoarea acestora este undeva in jur de 50.000-60.000 de euro.
Criza imobiliara nici nu a inceput, mai crede acesta. “Criza imobiliara va fi structurata pe segmente de piata si anume vor fi aspecte sau segmente din piata imobiliara care vor atinge punctul critic undeva la jumatatea anului viitor. Sunt si segmente din piata imobiliara care isi vor reveni sau vor avea cel putin o stagnare, avand in vedere ceea ce se intampla in acest an”, mai arata acesta.
Din punctul lui de vedere, criza aduce un factor esential in piata imobiliara, in sensul in care curata acest domeniu de activitate de foarte multi neprofesionisti, care au crezut ca oricine poate sa faca tranzactii sau intermedieri de tranzactii imobiliare.
Cum alegi o agentie imobiliara
“In primul rand as da telefon la agentia imobiliara respectiva si as vedea, la inceput, cum vorbeste secretara cu mine. As lasa un numar de telefon si as vrea sa vad daca secretara imi spune cine ma va suna si daca persoana respectiva ma va suna in timpul pe care l-a precizat”, explica oficialul Euroest.
Al doilea criteriu de selectie ar fi felul in care vorbeste agentul imobiliar. “Pot sa imi dau seama chiar si intr-o discutie telefonica de cinci minute daca agentul imobiliar este sau nu compatibil cu dorintele mele in privinta serviciilor de care vreau sa beneficiez.
In al treilea rand, la vizita pe care o fac la sediul firmei respective, pot sa imi dau seama de valoarea firmei respective prin locatia pe care o are ca sediu, prin cum arata firma, prin modul in care sunt tratat de la intrarea in firma”, conchide Dragoteanu.
Articol preluat de pe bloombiz.ro