Nivelul creditarii a scazut in luna octombrie, cu exceptia imprumuturilor in valuta pentru populatie, gratie Programului “Prima Casa”.
Creditul neguvernamental a avansat cu 1,2%, pana la 201,2 miliarde lei, dar cresterea se datoreaza strict deprecierii leului, o data cu declansarea crizei politice.
Creditul in valuta s-a aflat insa in octombrie in stagnare, dupa trei luni de crestere. Cu toate ca analistii se asteptau ca imprumuturile in valuta sa-si continue cresterea, acestea aproape ca au stagnat gratie efectului pozitiv al Programului “Prima Casa”.
“Noi estimam usoare cresteri ale creditarii catre companii, atat pe lei, cat si pe valuta, dar ultimele date indica faptul ca in ultimul trimestru activitatea de creditare si cea economica vor fi mai slabe decat ne asteptam. Doar a limitat contractia creditarii”, a explicat Vlad Muscalu, economist al ING Bank, pentru Romania Libera.
Soldul imprumuturilor in valuta catre persoane fizice a avansat cu 0,46% i octombrie, pana la 14,37 miliarde euro, marcand a treia crestere consecutiva, in timp ce totalul creditelor in valuta catre firme s-a diminuat cu 0,61%, pana la 13,9 miliarde euro.
“Fara “Prima Casa” nu am fi avut aceste cresteri ale creditarii. In plus, “Prima Casa” are un efect pozitiv si asupra depozitelor in valuta. Vedem cat de important este un program guvernamental bine gandit. Avem nevoie de astfel de programe, dar nu stim daca ne putem permite o extindere a acestora din cauza restrictiilor bugetare”, considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Articol preluat de pe bloombiz.ro