Prima Casa: A inceput al doilea val de scumpiri

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 8 Februarie 2010, Ultima actualizare: 08 Februarie 2010

In asteptarea modificarilor programului guvernamental, o parte dintre proprietari au crescut deja preturile locuintelor pe care le au la vanzare.

Anul trecut, Prima Casa a debutat cu scumpirea considerabila a apartamentelor vechi. Acelasi scenariu pluteste in aer si acum. Ce efect va avea asupra pietei imobiliare ridicarea plafonului garantat de catre stat, incepand cu 15 februarie? O intrebare la care reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se abtin sa raspunda. Pentru directorii agentiilor imobiliare autohtone, raspunsul nu este atat de greu de intuit. “Cu totii aşteptam sa vedem noua versiune a programului Prima Casa. Acesta va stimula cererea, dar va implica si multe riscuri ascunse, cauzatoare de probleme. Asa cum s-a intamplat si in 2009, mulţi sunt pregatiti sa ridice preturile la noile standarde, fara sa ii intereseze daca exista cerere sau nu pentru acestea”, spune Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services. „Daca se anunta sec ca plafonul creste la 80.000 de euro, fara sa se faca niste delimitari in functie de zona, tipul apartamentului etc., atunci cu siguranta ca preturile tuturor categoriilor de apartamente vor creste cu 10%, daca nu chiar cu 15%. Proprietarii vor forta piata, dar nu vor prinde mare lucru”, adauga si Marian Micu, directorul general al agentiei Casa Voastra. Pe de alta parte, estimeaza acesta, pe segmentul apartamentelor noi scumpirile vor fi de mai mica anvergura, ridicandu-se la doar 3-5%.

41.000 de euro, creditul mediu prin Prima Casa
Nerabdarea proprietarilor este deja vizibila in piata, chiar inainte de anuntarea noilor reglementari. Reprezentantul Casa Voastra spune ca, de aproximativ o saptamana, o parte dintre vanzatori au ridicat deja preturile cu 5.000 pana la 7.000 de euro – chiar daca nu stiu cu siguranta ca ridicarea plafonului se va aplica si locuintelor vechi. Pe de alta parte, cumparatorii nu par catusi de putin pregatiti pentru a absorbi noile cresteri de preturi. „Toti cei care au cumparat in ianuarie si mai cumpara si acum au achizitionat locuinte pana in jurul valorii de 60.000 de euro. S-au grabit sa prinda trenul asta”, subliniaza Micu.
Potrivit informatiilor furnizate de FNGCIMM, de la inceputul anului 2010 s-au acordat circa 1.700 de garantii, in valoare de 70 de milioane de euro (dintr-un total de 14.000 de dosare aprobate si un plafon consumat de circa 600 de milioane de euro). Ceea ce inseamna ca media imprumutului contractat de la inceputul acestui an – in valoare de circa 41.000 de euro – se situeaza cu mai bine de 15.000 de euro sub pragul maxim garantat de catre stat. O cifra ce spune multe despre puterea de cumparare reala a romanilor. Micu precizeaza de altfel ca motivul pentru care Prima Casa a functionat atat de bine pana acum este ca s-a adresat unui segment de piata foarte bine tintit: familii tinere ce dispun de o suma mica pentru avans – maximum 3-5% din 60.000 de euro. Este greu de crezut ca, in noile conditii, acestia isi vor putea permite sa contracteze un imprumut cu 10.000-15.000 mai mare pentru a putea face fata noilor scumpiri.

Tranzactii blocate pentru o luna-doua
In acest context, opineaza Micu, este foarte posibil ca scumpirile aplicate in urma modificarilor la programul guvernamental sa genereze un nou blocaj al pietei. De fapt, recunoaste Papageorgiadis, cel mai mare risc pentru piata imobiliara in 2010 este reprezentat de incercarea unor jucatori de a ridica piata fara a avea o cerere care sa sustina aceasta crestere. Blocajul tranzactiilor nu va mai dura insa mult. Doar o luna-doua, potrivit lui Micu. Asta pentru ca dupa ce vor creste preturile si vor vedea ca nu reusesc sa vanda, proprietarii isi vor cobori din nou pretentiile la un nivel acceptabil de catre cumparatori. In opinia sa, un pret sustenabil la ora actuala este de circa 1.000 de euro pe metru patrat pentru un apartament vechi. In aceste conditii, Papageorgiadis estimeaza ca piata imobiliara romaneasca va atinge pragul de jos pana la inceputul lunii iunie.

Părerile cititorilor
19 păreri
  • gigi

    Unde sprerati mai draga sa se ajunga cu preturile in contextul in care ca sa construieisti platesti cam 600 euro0mp cu toate daralele aferente unei constructi noi?
    Mai asteptati poate o sa cumparati la 1500 iar pe metru. Va pupa al vostru latifundiar Gigi!

  • miha

    Cumparatori nu sunt prosti sa cumpere o locuinta acum speriati de zvonul scumpirilor,nu mai sunt bani, nu mai avem servicii stabile, somajul creste, ni s-au taiat salariile, cu ce mai avem sa platim ratele daca banii ne ajung de-abia pe facturi, mancare si imbracaminte..etc? ati innebunit? o suma de 41.000 euro (apartament cu 2 camere) este imensa pentru situatia de criza pe care o parcurge Romania…Pe timpul lui Ceasca iti dadea o locuinta si un serviciu stabil, iar mobila ti-o luai in rate stiind ca ai banii la sigur!!acum nu iti permiti sa iti cumperi nici o garsoniera!!!

  • gigi

    am citit bine ?scumpiri?BAI FRATE ,DACA TOT SE SCUMPESC CASELE ASTEA DIN FRUMOASA NOASTRA PATRIE,DE CE DRACULUI NU LE VINDETI DUPA CE SE MAI SCUMPESC PESTE 1,2,5,10 ANI ,ASA VETI CISTIGA MAI MULT …..LACOMILOR….PS sper ca lumea a inteles ,preturile IN SCADERE….

  • Ionut

    Rusine sa va fie imobiliare.ro !!! Dupa ce adunati numai oferte nevandabile pe site-ul asta mai apareti si cu articole jalnice. Nu uitati: “fiecare pasare pe limba ei piere”

  • ira

    Am lucrat in domeniul imobiliar ceva timp. Exista ceva devar si de o parte si de alta…. E posibil sa creasca sau e posibil sa scada preturile apartamentelor. Asa suntem noi romanii cu o piata facuta dupa ureche, fiecare avand libertatea sa-si vanda produsul cu cat doreste. Fara o legislatie in vigoare…putem vb de fapt de libera alegere…si nu putem incalca acest drept al omului in fond. Ce mi se pare incorect e ca se folosesc cuvinte nu tocmai dragute la adresa unora de mai sus. Eu cred k de am fi mai destepti…s-ar vedea si-n vocabular stimati domni…

  • Consultant Imobiliar

    Numa oameni ce nu au absolut nici o treaba cu imobiliarele pot scrie asa ceva , sa ajunga un apartament de 2 camere constructie veche 100.000 euro poate asa nu mai fac oameni atatea mofturi si se multumesc ca au gasit un apartament si nu stau in chirie .

  • Andreea

    Acum am citit si eu parerile voastre. Vreau sa va spun ca eu chiar am fost la banca sa-mi depund actele pentru credit. Parerea mea este ca deja au anuntat ca prin noua modificare se impune a se cumpara imobile noi, ceea ce este mult mai bine ptr ca astfel cresc sansele ca dosarul de credit sa fie acceptat. Fondul de garantare nu prea se mai baga la imobile vechi, mai ales construite prin anii 70 chiar daca se stie ca sunt mai rezistente, dar trebuie sa va ganditi ca fondul de garantare nu poate garanta pentru un apartament construit in 70 ca va fi ok si dupa inca 30 de ani de folosinta. Toata chestia este ca trebuie sa ai un venit mare pentru a te incadra la un astfel de credit . . .

  • RAUL

    Atentie! Criza nu s-a terminat inca de acum incolo va incepe uitati-va la greci si mai vorbim .
    Din pacate mai avem de tras, si nu va mi fi ce afost in viitorul apropiat!

  • TOPO_CADASTRU

    Din pacate marile afaceri au la baza lacomia unora si prostia altora.
    Atata timp cat nu vom putea sta intre aceste limite, unora le va merge foarte bine iar altora foarte rau.
    NIMIC NOU SUB SOARE.
    De ce nu invatati, dragi afaceristi, ca mic cu mic face mare.
    Sau mergeti pe principiul national si citez un clasic in viata:”un milion cu un milion face mai multe milioane”.
    Fiti realisti si incercati sa intelegeti ca un adaos de 15% este suficient, chiar daca trebuia sa scadeti din 300%.
    ADEVARUL E URAT.

  • HA HA HA

    Ce ar fi ca inainte sa scrieti un astfel de articol v-ati mai uita pe cateva liste de oferte imobiliare. Eu una as vrea sa imi cumpar un apartament si vad cum in fiecare saptamana mai scade un pic pretul. Gasesti in ziua de azi la 40.000 eur apartamente cu 2 camere si in complex nou, nu mai vorbesc de blocurile vechi. Credeam ca jurnalismul, fie el si online presupune o documentare,…pacat ca presupune numai o spaga grasa administrata pt a impulsiona vanzarile unor investitori burtosi ajunsi la fundul sacului!

  • gherghina traian

    apartamente noii dar la periferia oraselor sau vechi dar in zone cat de cat bune sau chiar cantrale……..eu prefer apartamentele vechi care sunt mult mai bine construite si mult mai zdravene la un cutremur doamne fereste asa ca prima casa nu trebuie indreptat spre ceva anume fiecare sa fie liber sa aleaga ce vrea pentru ca nu guvernul plateste ratele ci omul care ia creditul .

  • Florim Luca

    -tocmai am citit articolul despre programu Noua Casa,sincer sa fiu la noi se exagereaza cu preturile,cum am citit ca la ora actuala este 1000eu/mp la ap.vechi,eu nu vad un pret justificat stiind cum sunt ap.vechi la noi si trebuie luat in calcul si alti factori nu putem ridica pretul asa,in ro nu este infrastructura,industria e la pamant nimeni nu se intreaba de ce sunt asa scumpe?o functionat numai specula,dar se termina incet incet si asta fiindca romania va ajunge pragul de 10%somaj si o sa vedem adevarata romanie si nu cea ”cosmetizata”de pana acum,eu locuiesc in Olanda dar aici se justifica preturile si sa nu uitam infrastructura si tot ce are olanda este departe de romania cu mult,iar preturile sunt aproape ca si in romania.

  • problema este ca nu se dau credite ieftine sau scumpe nimeni nu se gandescte ca sunt oamei care nu au unde sta si ar da banii pentru casa lor decat pe chirii,faceti ceva cu creditarea ,nimeni nu este nebun sa faca un credit si sa nu aiba de unde sa-l plateasca,si ar nai fii o problema ,lasati oamenii sa cumpere ce vor apartamente noi sau vechi,eu de exemplu nu as cumpara in bloc nou ,sunt facute numai din rigips ,daca ar fii sa cunpar acum as cumpara un ap in bloc cu 4 nivele ceausist sunt cele mai rezistente.

  • melnic

    Si apropo, de ce voi speculantii imobiliari va opuneti lansarii in tranzactiile din domeniu a certificatului de calitate care trebuie pus pe masa notarului alaturi de celelalte acte privind cumpararea-vinzarea de locuinte ? Locuintele vechi prezinta deja anumite riscuri pentru ca a trecut de ceva ani , perioada de garantie data de constructor. Unde e CERTIFICATUL DE CALITATE SI GARANTIE AL LOCUINTEI ? In toate tarile locuintele se vind doar cu acest certificat ! De ce in Romania se amina introducerea lui ?

  • melnic

    iarasi umblati cu cioace pentru ca nu mai vindeti si sunteti disperati ca preturile scad vertiginos. Gogorita asta ca au inceput iarasi sa creasca preturile pentru ca vezi doamne programul guvernamental…bla…bla…este gindita sa sperie eventualii cumparatori sa scoata banul . Voi credeti ca sunteti smecheri si ceilalti sunt prosti. Cine credeti ca o sa inghita momeala asta stupida si cusuta cu ata grosolana cind somajul creste si se anunta instabilitate politica ? Credeti ca oamenii nu observa ca se emigraza masiv din tara. Si apropo de plecari din tara: in Budapesta, a cote, de noi, si intr-un oras superb nu ca Bucurestiul , o casa cu curte si supr locuita de 80-100 mp costa doar 30000E ? Cind in Spania preturile locuintelor au sacazut de 60% fata de acum 2 ani. ? Sigur nu in Madrid..Dar cine are nevoie de Madrid ? Ce tot mincati rahat cu scumpirea locuintelor ? Gata a treecut vremea boomului ! Preturile vor continua sa scada si anul acesta si anul viitor cind imprimuturile externe vor merge usor si in investitii serioase nu doar in specula imobiliara. Cind incalzirea cu gaze devine neavantajoasa d.p.d.v. al costului si al eficientei, si va fi treptat inlocuita, cind intretinerea la blocuri devine din ce in ce mai sufocant de scumpa….cum dracu vezi tu duduie, ca vor creste preturile ? Crezi ca omul nu are ochi sa vada in ziAR ca preturile scad infiecare zi cu cite o mica cifra ?

  • Hotilor!!!

    Asta e un articol comandat ca sa mai cumpere oamenii ca sunteti cu morcovul in cur.Vreti profituri de 300% ?
    Sa va bagati in cur apartamentele.
    Jos mafia bancilor si imobiliarelor!!!

  • iulian

    atit pentru cumparatori cit si vinzatori preturile de pe piata imobiliara nu vor mai atinge niciodata valorile din 2009.

  • ce minciuni

    hahaha…
    nu a inceput nimic.
    sunt minciuni mari.
    ce as rade ca prima casa sa fie doar pt imobile noi ..2010…sau 2009 atunci sa vezi ieftiniri cu lopata…

  • bedexe

    Cum a inceput? Care sunt datele care va fac sa spuneti asta?

    Din analiza unor oferte , pot spune ca scad chiar. Plus ca nu mai are lumea bani si serviciul nu mai este sigur.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe