Valoarea imprumuturilor acordate de banci a revenit pe crestere in martie, dupa patru luni de declin, in conditiile in care programul guvernamental Prima Casa, destinat sa dezmorteasca creditarea, s-a reluat intr-o noua forma din februarie, dupa modificari ce au blocat o perioada derularea sa, informeaza NewsIn.
Astfel, datele publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o crestere a creditului neguvernamental cu 0,1% fata de februarie, pana la 199,404 miliarde lei (48,7 miliarde euro).
Fata de martie 2009, creditarea a scazut cu 1,6%, dupa un declin de 3,7% in perioada februarie 2009-februarie 2010.
In ianuarie, rata anuala a trecut pentru prima data in teritoriu negativ, ajungand la -3,5%, de la +0,9% in decembrie.
Creditarea a fost afectata in februarie de intreruperea temporara a programului Prima Casa, principalul stimulent pentru creditare din ultimele luni, in conditiile in care guvernul i-a adus unele modificari, in tentativa de a sustine constructia de locuinte noi.
Pana in 15 februarie, programul a continuat in varianta initiala, in timp ce demararea fazei a doua, cu un plafon de garantii de 700 milioane euro, a fost intarziata o perioada de unele formalitati birocratice, intre care si semnarea documentelor necesare intre bancile participante si Fondul de Garantare, prin care guvernul deruleaza programul.
Pe segmente, creditarea in lei a evoluat cel mai slab si in martie, scazand cu 0,7%, pana la 78,94 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au crescut cu 0,7%, la echivalentul a 120,47 miliarde lei.
Evolutia a fost influentata, insa, de aprecierea leului, care a castigat in martie 0,7% fata de euro, la cursul mediu lunar publicat de BNR.
In aceste conditii, imprumuturile in valuta au ajuns sa reprezinte 60,4% din creditul total.
Ponderea ridicata a creditului in valuta reprezinta una din principalele vulnerabilitati ale sistemului bancar romanesc, au avertizat analistii agentiei de rating Moody’s, intr-un raport publicat luni.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a urcat cu 0,1% fata de februarie, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 0,8%, la valoarea echivalata in lei.
Creditarea companiilor a evoluat mai slab, cu o scadere de 1,4% pe componenta in lei si un avans de 0,6% la imprumuturile in valuta.
Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus cel mai mult pana in martie, cu 5,5%.
Singura componenta pe crestere este cea a creditelor in valuta acordate companiilor, cu un avans de 2,6% fata de martie 2009.
Creditarea statului a scazut in martie pentru prima data in ultimele luni.
Astfel, creditul guvernamental – care include finantarile acordate administratiei centrale si locale si sistemelor de asigurari sociale – a scazut cu 0,4%, pana la 50,7 miliarde lei (12,4 miliarde euro), nivel mai mare cu 73% fata de cel din urma cu un an.
Articol preluat de pe bloombiz.ro